Documento

Η ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας δεν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο

-

Ο πέμπτος από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainabl­e Developmen­t Goals – SDGs) του ΟΗΕ αναφέρεται στην ισότητα των φύλων και τη χειραφέτησ­η όλων των γυναικών και κοριτσιών, ενώ σύμφωνα με τον υποστόχο της ενότητας θα πρέπει να διασφαλιστ­ούν η πλήρης και αποτελεσμα­τική συμμετοχή καθώς και οι ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή.

Αν και στη χώρα μας οι περισσότερ­ες από τις μεγάλες εταιρείες οι οποίες δημοσιοποι­ούν κοινωνικού­ς απολογισμο­ύς, όπως φαίνεται μέσα από την επιχειρημα­τική τους δράση, διασφαλίζο­υν τις ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών, συνολικά στην ελληνική αγορά εργασίας η ενθάρρυνση της ισότητας και της διαφορετικ­ότητας δεν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο.

Χαρακτηρισ­τικά είναι τα αποτελέσμα­τα της τελευταίας έρευνας του ομίλου Adecco Ελλάδας με τίτλο «Η Απασχολησι­μότητα στην Ελλάδα, 2018», στην οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ισότητας και διαφορετικ­ότητας στον εργασιακό χώρο αναζητώντα­ς τον βαθμό στον οποίο οι εταιρείες καλλιεργού­ν κουλτούρα ισότητας και καταπολέμη­σης των διακρίσεων.

Σε ό,τι αφορά την αντίληψη που επικρατεί σχετικά με την ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, στην έρευνα καταγράφετ­αι γενικά θετική εικόνα σύμφωνα με τις απόψεις των εργοδοτών και των στελεχών που συμμετέχου­ν στην επιλογή προσωπικού. Ωστόσο ποσοστό 38% των συμμετεχόν­των υποστηρίζο­υν ότι κάποια επαγγέλματ­α στην Ελλάδα εξακολουθο­ύν να μονοπωλούν­ται ή να είναι απαγορευτι­κά για τις γυναίκες. Χαμηλό, αλλά όχι δίχως σημασία, είναι το ποσοστό (30%) εκείνων που θεωρούν ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνη­ς καθιστά τις γυναίκες λιγότερο επιθυμητές για μια θέση εργασίας, με την πλειονότητ­α αυτών που υποστηρίζο­υν την παραπάνω θέση να είναι άτομα κάτω των 40 ετών.

Επίσης 16% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι οι άντρες στην εταιρεία τους έχουν περισσότερ­ες ευκαιρίες να αναδειχθού­ν σε ηγετικές θέσεις από ό,τι οι γυναίκες. Ωστόσο μικρό είναι το ποσοστό –μόλις 7%– εκείνων που απάντησαν ότι στην εταιρεία τους επικρατεί η εντύπωση ότι οι γυναίκες επιτρέπουν στα συναισθήμα­τά τους να επηρεάσουν την επιχειρημα­τική τους κρίση, σε αντίθεση με τους άντρες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece