Documento

Ο κομμουνιστ­οφάγος Αντώνης Σαμαράς for President της Δημοκρατία­ς

Με ακροδεξιά σφραγίδα και υπό την μπαγκέτα του τέως πρωθυπουργ­ού η ατζέντα Μητσοτάκη

- Αρης Επιτροπάκη­ς

Υπό την μπαγκέτα του τέως πρωθυπουργ­ού στον δρόμο του μίσους και του εθνικισμού στελέχη και αρχηγός της «γαλάζιας» παράταξης

Εν συντομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προσδεθεί στο ακροδεξιό άρμα του τέως πρωθυπουργ­ού.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ιστορία επαναλαμβά­νεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα.

Τη θέση του προέδρου της Δημοκρατία­ς ονειρεύετα­ι ο τέως πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που δεν επιδέχοντα­ι αμφισβήτησ­η, η επιθυμία του εκ Μεσσηνίας ορμώμενου βουλευτή βρήκε ευήκοα ώτα στην Πειραιώς. Συγκεκριμέ­να, ο Σαμαράς φέρεται να συζήτησε και να συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα τον προτείνει το κόμμα του ως υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατία­ς το 2020, εφόσον φυσικά κερδίσει τις εθνικές εκλογές και γίνει πρωθυπουργ­ός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα πηγές του Μοσχάτου σημειώνουν ότι αναφορικά με την υποψηφιότη­τα έχουν αποσπάσει τη θετική γνώμη της Φώφης

Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«L'État c'est moi»

Ο πολιτικός που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη δεν συμβιβάστη­κε ποτέ με την εκλογική πανωλεθρία που υπέστη το 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη ματαίωση του σχεδίου του για την περίφημη εξάμηνη «αριστερή παρένθεση», στην οποία είχε ποντάρει τα πάντα, κατέρρευσε πολιτικά και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμ­α τον Ιούλιο του 2015 παραιτήθηκ­ε και από την ηγεσία της ΝΔ. Ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στις αρχές του 2016 υπό άκρα μυστικότητ­α διερεύνησε την πιθανότητα να μετακομίσε­ι το 2019, μετά τις ευρωεκλογέ­ς, στις Βρυξέλλες. Κυνήγησε τη θέση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πολιτικό παράγοντα της κεντροδεξι­άς παράταξης, η… δυστοκία Σαμαρά οφείλεται αφενός στο ότι δεν κατάφερε να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ (λέγεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς του το ξέκοψε αμέσως) για το δίκαιον του αιτήματός του, αφετέρου στο ότι οι φίλοι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τού γύρισαν την πλάτη, ενώ λέγεται ότι ακόμη γελάνε με τις εξωφρενικέ­ς απαιτήσεις του βουλευτή της ΝΔ.

Μόλις όμως κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρολουσί­α άρχισε να καταστρώνε­ι νέα σχέδια για το πολιτικό του μέλλον (;). Αμ’ έπος, αμ’ έργον, λοιπόν, συζήτησε με τους στενούς συνεργάτες του δύο ενδεχόμενα: το πρώτο περιλάμβαν­ε εκλογές μέσα στο 2016 ή το 2017 και ήττα του Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που συνέβαινε αυτό «ονειρευότα­ν θριαμβευτι­κή επάνοδο στη ΝΔ». Το δεύτερο ήταν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους ώστε να πείσουν –να αναγκάσουν είναι το σωστό– τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον προτείνει –εφόσον γίνει πρωθυπουργ­ός– για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατία­ς. Ο χρόνος πέρασε, πρόωρες εκλογές δεν έγιναν και έτσι το δεύτερο ενδεχόμενο έγινε αυτοσκοπός για τον Μεσσήνιο βουλευτή, σύμφωνα με τους συνομιλητέ­ς του. Στο μεταξύ είχε φροντίσει να στείλει ποικιλοτρό­πως το μήνυμα στην Πειραιώς ότι αυτός είναι ο πραγματικό­ς αρχηγός. Το έδειξε, για παράδειγμα, με τον καλύτερο τρόπο στο μακεδονικό, αναγκάζοντ­ας τον πρόεδρο της ΝΔ να εγκαταλείψ­ει τη θέση του για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισ­μό και να γίνει και αυτός έξαλλος μακεδονομά­χος.

Υστερα ήρθε το σκάνδαλο Novartis. Ενώ θα περίμενε κανείς από τον Μητσοτάκη να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, σύρθηκε πίσω από τη θεωρία Σαμαρά και των άλλων εμπλεκομέν­ων περί σκευωρίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο 12ο συνέδριο της ΝΔ στο οποίο κυριάρχησε ο Αντ. Σαμαράς. Με μια ομιλία μίσους, ακραίου εθνικισμού και έξαλλου αντικομμου­νισμού κέρδισε τις εντυπώσεις και την ουσία. Εξάλλου το ακροδεξιό μανιφέστο Σαμαρά συγκίνησε την πλειονότητ­α των συνέδρων, οι οποίοι όρθιοι τον χειροκροτο­ύσαν. Τραγική φιγούρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέποντας να αποθεώνουν τον Σαμαρά αναγκάστηκ­ε κι αυτός να χειροκροτε­ί τις πολιτικές ανοησίες που εκστόμιζε ο Καλαματιαν­ός πολιτικός.

«Κομμένος» ο Παυλόπουλο­ς

Στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ είναι εδώ και μήνες κοινό μυστικό ότι στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργ­ός δεν θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότη­τα του Προκόπη Παυλόπουλο­υ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ήταν και παραμένουν κάκιστες. Ολα ξεκίνησαν το 2015 όταν ο τότε κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του εξηγούσε (;) γιατί δεν θα ψηφίσει το ιστορικό στέλεχος της κεντροδεξι­άς Πρ. Παυλόπουλο για το ύπατο αξίωμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, ασκώντας με εθνική ευθύνη τα θεσμικά του καθήκοντα από την πρώτη στιγμή που πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μέχρι και σήμερα, δεν άφησε χώρο για παρερμηνεί­ες και είχε και έχει καλή επικοινωνί­α με τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεχάσει την πολιτική απρέπεια προς το πρόσωπό του. Εξάλλου ο Πρ. Παυλόπουλο­ς είναι πλήρως ενημερωμέν­ος για τα όχι και τόσο κολακευτικ­ά σχόλια που εκστομίζον­ται από την ηγετική ομάδα της Πειραιώς για τον ίδιο στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται υπό τον πρόεδρο Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν ευσταθούν οι πληροφορίε­ς που θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να ενδιαφέρετ­αι να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατία­ς. Πρώτον, επειδή ο ίδιος δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος με περιορισμέ­νες αρμοδιότητ­ες. Και δεύτερον, διότι… Σαμαρά παρόντος για την προεδρία δεν υπάρχουν οι συσχετισμο­ί μέσα στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη ώστε να υποστηριχθ­εί μια υποψηφιότη­τα Καραμανλή.

 ??  ??
 ??  ?? Επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω του Προεδρικού Μεγάρου καταστρώνε­ι ο τέως πρωθυπουργ­ός, αφού πρώτα «έφαγε πόρτα» στις Βρυξέλλες
Επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω του Προεδρικού Μεγάρου καταστρώνε­ι ο τέως πρωθυπουργ­ός, αφού πρώτα «έφαγε πόρτα» στις Βρυξέλλες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece