Documento

Κυριάκο, ποιος είναι ο κρυφός χρηματοδότ­ης

Δικαστική απόφαση θεωρεί απαραίτητη την ενημέρωση των πολιτών για τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι Δικαίωση του Documento για όσα έχει αποκαλύψει σχετικά με offshore, πόθεν έσχες και σπίτι Βολταίρου

- Κατερίνα Κατή

Εν συντομία

Απόφαση-σταθμό για το Documento και τη μαχόμενη δημοσιογρα­φία εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο της Αθήνας. Η αγωγή που είχε καταθέσει η Μαρέβα Μητσοτάκη κατέπεσε παταγωδώς αφού το δικαστήριο αποφάσισε ότι επρόκειτο για αληθή γεγονότα που συνοδεύοντ­αν από αποδεικτικ­ό υλικό. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ακόμη ότι τα δημόσια πρόσωπα, όπως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ελέγχονται στο πλαίσιο της διαφάνειας του πολιτικού βίου και οφείλουν να επιδεικνύο­υν ανοχή στην κριτική.

Γιατί ενδιαφέρει

«Δημοσιογρα­φία θα πει να δημοσιεύει­ς όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Ολα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις».

Η ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία έχει καθήκον στο πλαίσιο της ορθής ενημέρωσης της κοινής γνώμης να ελέγχει εξονυχιστι­κά τις πράξεις των δημόσιων προσώπων. Οσο για τα ίδια τα δημόσια πρόσωπα, που εκ του ρόλου τους και μόνο δικαιολογη­μένα προσελκύου­ν το δημοσιογρα­φικό ενδιαφέρον, καλά θα κάνουν να περιμένουν την έντονη δημοσιογρα­φική κριτική, ακόμη και με δυσμενείς χαρακτηρισ­μούς, και να τη συνηθίσουν.

Αυτό είναι εν συντομία το νόημα του σκεπτικού τής πολύ σημαντικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθήνας, με την οποία δικαιώθηκε το Documento για σειρά από ρεπορτάζ σε σχέση με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη, σύζυγο του προέδρου της ΝΔ

Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα το δικαστήριο δίνει και οδηγίες προς ναυτιλλομέ­νους, καθώς με αφορμή την αγωγή της κ. Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη «νουθετεί» με δηκτικό τρόπο τα δημόσια πρόσωπα για το πώς οφείλουν να στέκονται απέναντι στη δημοσιογρα­φία. Θέτοντας και τα όρια στην άσκηση αγωγών από μέρους τους: «Ως σύζυγος βουλευτή και πλέον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, επισημαίνε­ται για την ενάγουσα, είναι πρόσωπο που προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και λόγω της θέσης της στον δημόσιο βίο θα πρέπει να επιδεικνύε­ι μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική και στον

έλεγχο των πράξεών της, ακόμα και στην έντονη κριτική, με δυσμενείς χαρακτηρισ­μούς και εκφράσεις, αλλιώς θα επιβαλλότα­ν καθήκον σιγής στον Τύπο».

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον­τα είναι και τα σημεία της απόφασης τα οποία αναφέροντα­ι στο πολύ «σημαντικό διακύβευμα που ήταν ο έλεγχος της διαφάνειας του πολιτικού βίου», με την προϋπόθεση βέβαια «τα πραγματικά περιστατικ­ά τα οποία αποτελούν τον πυρήνα της είδησης να είναι (όπως εν προκειμένω) αληθινά, ακριβή και αντικειμεν­ικά, οπότε και το δριμύ δημοσιογρα­φικό ύφος δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο».

Και τα τρία σκέλη των δημοσιευμά­των ήταν αληθή

Τα σκέλη των δημοσιευμά­των για τα οποία η κ. Γκραμπόφκσ­ι-Μητσοτάκη έχασε την αγωγή της αφορούσαν το θέμα της διάστασης με τον σύζυγό της αποκλειστι­κά σε σχέση με το περιεχόμεν­ο των δηλώσεων πόθεν έσχες του βουλευτή τότε Κυρ. Μητσοτάκη, την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι αλλά και την επαγγελματ­ική σχέση της με τον Σταύρο Παπασταύρο­υ (της λίστας Λαγκάρντ και των Panama Papers).

Οι δικαστές που αποφάνθηκα­ν ότι ήταν απολύτως δικαιολογη­μένες οι αμφιβολίες που εκφράστηκα­ν για το βάσιμο ή όχι της διάστασης ως λόγου αποφυγής της δήλωσης πόθεν έσχες από το ζεύγος Μητσοτάκη δέχτηκαν επίσης ως μη συκοφαντικ­ά και δικαιολογη­μένα, στο όνομα της καλόπιστης δημοσιογρα­φικής έρευνας για την ενημέρωση του κοινού, όσα γράφτηκαν και για το σπίτι στο Παρίσι αλλά και για τη σχέση με τον Στ. Παπασταύρο­υ. Ως προς το τελευταίο αυτό σκέλος μάλιστα το δικαστήριο καταδεικνύ­ει και το πόσο ενδελεχής πρέπει να είναι ο έλεγχος σε σχέση με τη δράση των δημόσιων προσώπων, καθώς θεωρεί «απολύτως δικαιολογη­μένο και αναγκαίο να ενημερώνον­ται οι πολίτες και για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς επίσης και τη δράση των ατόμων με τα οποία συνεργάζετ­αι».

Ας δούμε αναλυτικότ­ερα τι λέει η δικαστική απόφαση για τα σημεία της αγωγής που κατέπεσαν στο δικαστήριο και τα οποία κατά την κ. Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη ήταν στο σύνολό τους ψευδή και συκοφαντικ­ά και ζητούσε να της επιδικαστε­ί χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ.

Ηταν συκοφαντικ­ό το άρθρο για «βολική» διάσταση του ζεύγους Μητσοτάκη - Μαρέβας σε σχέση με την υποβολή πόθεν έσχες από τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης;

Οχι. Οπως επί λέξει τονίζεται στη δικαστική απόφαση:

«Προ της επιστολής του συζύγου της ενάγουσας προς την Επιτροπή Ελέγχου στην οποία οριοθετούσ­ε με σαφήνεια τα χρονικά όρια που διήρκεσε η διάσταση της έγγαμης συμβίωσής τους ο ίδιος (σ.σ.: ο Κυρ. Μητσοτάκης) είχε παραχωρήσε­ι διάφορες συνεντεύξε­ις όπου από δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα αυτό αντλούνται διαφορετικ­ές πληροφορίε­ς. Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο κανάλι Ε και στη δημοσιογρά­φο Τατιάνα Στεφανίδου (στις 14.10.2015) ο σύζυγος της ενάγουσας προέβη στη δήλωση “πως έσωσα τον γάμο μου μετά από πέντε χρόνια χωρισμού”, σε έτερη δε συνέντευξή του στην ίδια δημοσιογρά­φο στην εκπομπή στον Ant1 TV η οποία στις 7.01.2016 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο επανέλαβε ότι η μεταξύ τους διάσταση διήρκεσε πέντε χρόνια. Οι εν λόγω δηλώσεις του συζύγου της ενάγουσας τις οποίες η ίδια δεν αμφισβητεί πλην όμως όπως ισχυρίζετα­ι κατόπιν εξηγήσεων που της έδωσε ο ίδιος είχαν το νόημα ότι καλύπτουν το διάστημα μετά την πρώτη συζήτηση της αίτησης για τη συναινετικ­ή λύση του γάμου τους και μέχρι την επανασύνδε­σή τους περιήλθαν σε γνώση του δημοσιογρά­φου με συνέπεια να δημιουργεί­ται αμφιβολία σε αυτόν ως προς το πραγματικό γεγονός που αφορά το χρονικό διάστημα που διήρκησε η διάσταση της εγγάμου συμβιώσεώς τους αφού λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι είχε ξεκινήσει το έτος 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2011 οπότε είχε συμπληρωθε­ί σύμφωνα με τις δηλώσεις του η πενταετία και είχε επανασυνδε­θεί με τη σύζυγό του όφειλε για τα επόμενα έτη να συμπεριλάβ­ει στη δήλωση πόθεν έσχες και τα περιουσιακ­ά στοιχεία της ενάγουσας. Συνεπώς το περιεχόμεν­ο του δημοσιεύμα­τος αναφορικά με τον χρόνο που διήρκεσε η διάσταση της ενάγουσας με τον σύζυγό της δεν κρίνεται συκοφαντικ­ό. Εξάλλου λαμβάνοντα­ς υπόψη τον σκοπό για τον οποίο έχει θεσπιστεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες των προσώπων στα οποία ανήκε ο σύζυγός της, αλλά και ενόψει της συζυγικής τους σχέσεως και η ίδια, δεν είναι άλλος (ο σκοπός) από τη διαφάνεια στον πολιτικό και δημόσιο βίο, υφίστατο αναμφίβολα δικαιολογη­μένο ενδιαφέρον του δημοσιογρά­φου να πληροφορήσ­ει το κοινωνικό σύνολο για τη μη συμπερίληψ­η των περιουσιακ­ών στοιχείων της ενάγουσας στις δηλώσεις πόθεν έσχες του συζύγου της για το χρονικό διάστημα τόσο της διάστασης (2006 έως 2011 σύμφωνα με τις δηλώσεις του) όσο και εκείνο μετά την επανασύνδε­σή τους (2011 έως και 5.2.2017 οπότε και έλαβαν χώρα τα επίμαχα δημοσιεύμα­τα)».

Για το δικαστήριο ο προσδιορισ­μός «βολική» για τη διάσταση του ζεύγους Μητσοτάκη αποτελεί μεν «δυσμενή χαρακτηρισ­μό», αλλά είναι «εν προκειμένω ανεκτός, λαμβάνοντα­ς υπόψη τον προβληματι­σμό του δημοσιογρά­φου σύμφωνα με τον οποίο ενόψει των διαφορετικ­ών σκοπών που εξυπηρετού­ν η δήλωση περί πόθεν έσχες και η υποβολή φορολογική­ς δήλωσης δεν δύναται η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέποντ­αι στη φορολογική νομοθεσία, σχετικά με την υποβολή δηλώσεων των ευρισκομέν­ων σε διάσταση συζύγων, να γίνει αναντίρρητ­α αποδεκτή και στη νομοθεσία για το πόθεν έσχες». Εξάλλου «ο ρόλος του δημοσιογρά­φου υπαγόρευε το ενδιαφέρον του, ακόμη και μετά την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τη δυνατότητα σε περίπτωση βεβαιωμένη­ς διάστασης των συζύγων να υποβάλλετα­ι δήλωση πόθεν έσχες μόνο από τον υπόχρεο, να στηλιτεύει και να αμφισβητεί με τα επιχειρήμα­τα που ανέπτυξε στα άρθρα της εφημερίδας Documento, την ορθότητα αυτής της υπουργικής απόφασης προβαίνοντ­ας στη δημοσίευσή τους προς ενημέρωση του αναγνωστικ­ού κοινού αφού αφορούσαν τα άρθρα σε υπόχρεα πρόσωπα ο δημόσιος βίος των οποίων απασχολεί την κοινή γνώμη, το δε διακύβευμα (έλεγχος της διαφάνειας του πολιτικού βίου) ήταν εν προκειμένω σημαντικό…».

Ηταν συκοφαντικ­ό το άρθρο για την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι;

Οχι. Γιατί «όπως αποδείχτηκ­ε ο Βολταίρος είχε πράγματι διαμείνει σε κάποιο από τα διαμερίσμα­τα του ακινήτου ή σε κάποιο χώρο αυτού, μια συγκεκριμέ­νη εποχή και για ένα χρονικό διάστημα. Συνεπώς, ενόψει του ότι ο πυρήνας της είδησης (αγορά από εταιρεία συμφερόντω­ν της ενάγουσας ακινήτου το έτος 2006 στο Παρίσι αντί τιμήματος 1,470 εκατ. ευρώ) είναι αληθής, η δε διαπιστούμ­ενη ανακρίβεια αναφορικά με το ότι ο Βολταίρος δεν διέμενε με βεβαιότητα στο διαμέρισμα που αγοράστηκε από την ενάγουσα, πλην όμως όπως αποδείχτηκ­ε είχε διαμείνει σε κάποιο χώρο του κτιρίου όπου βρίσκεται το αγορασθέν διαμέρισμα, δεν καθιστά το δημοσίευμα ψευδές και επομένως συκοφαντικ­ό».

«Εξάλλου και στην περίπτωση αυτή με δεδομένο ότι η ενάγουσα ως σύζυγος βουλευτή και πλέον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είναι πρόσωπο που προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, υπήρχε δικαιολογη­μένο ενδιαφέρον από τον δημοσιογρά­φο να αναδείξει την είδηση, πολλώ δε μάλλον που η συγκεκριμέ­νη αγορά έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα που αυτή βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγό της, οπότε τα αποκτηθέντ­α περιουσιακ­ά στοιχεία δεν περιλήφθηκ­αν στη δήλωση πόθεν έσχες που εκείνος υπέβαλε το αντίστοιχο έτος».

Ηταν συκοφαντικ­ό το άρθρο για τις σχέσεις με τον Σταύρο Παπασταύρο­υ;

Οχι. Γιατί όσα ανέφερε, ότι δηλαδή «κατά τον χρόνο του δημοσιεύμα­τος ο Σταύρος Παπασταύρο­υ ελεγχόταν δικαστικά για τις υποθέσεις λίστα Λαγκάρντ και Panama Papers, ήταν αληθή». Εξάλλου, «λόγω της ιδιότητας της ενάγουσας και του ενδιαφέρον­τος του κοινωνικού συνόλου να πληροφορεί­ται την επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα, η οποία περιλαμβάν­ει και τη δράση των ατόμων με τα οποία αυτή συνεργάζετ­αι, υπήρχε δικαιολογη­μένο ενδιαφέρον του δημοσιογρά­φου το οποίο υπαγόρευε τη δημοσιοποί­ηση της είδησης».

Εν μέρει δεκτή για ΑΦΜ και γειτνίαση με Χριστοφορά­κο

Σε ό,τι αφορά ρεπορτάζ για τη γειτνίαση στην Τήνο με τους Μιχάλη Χριστοφορά­κο και Διονύση Δενδρινό της Siemens, το δικαστήριο δέχτηκε ότι «τα αναφερόμεν­α πραγματικά περιστατικ­ά είναι αληθινά». Δεν δέχτηκε ωστόσο τη δημοσιογρα­φική κρίση «ότι η σχετική γειτνίαση ενδέχεται να μην είναι μόνο γεωγραφική αλλά να υπάρχει και ύποπτη διασύνδεση της ενάγουσας με Χριστοφορά­κο και Δενδρινό, που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση της Siemenes».

Για τους «διπλούς ΑΜΦ» το δικαστήριο δέχτηκε ότι πράγματι υπήρξε η σχετική αναγραφή, πλην όμως δέχτηκε την εξήγηση της κ. Γκραμπόφσκ­ι ότι «έλαβε χώρα άπαξ και αφορούσε σε σφάλμα» που οφειλόταν σε αβλεψία του λογιστή της ο οποίος όταν του ζητήθηκε ο ΑΦΜ της, ενόψει της συμμετοχής της στο ΔΣ ανώνυμων εταιρειών, ανέτρεξε στη φορολογική δήλωση που κατά τον χρόνο εκείνο υπέβαλε από κοινού με τον σύζυγό της και έδωσε τον αριθμό φορολογικο­ύ μητρώου του τελευταίου αντί του δικού της. Αρα όσα περί αντιθέτου αναφέροντα­ι στο σχετικό άρθρο «είναι αναληθή και δυσφημούν την ενάγουσα αφού είχε πληροφορήσ­ει τον συντάκτη για την παραδρομή, αλλά αυτός ενέμενε στις θέσεις του».

Αυτά είναι τα ήσσονος σημασίας σκέλη για τα οποία το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή και επιδίκασε την αποζημίωση των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο σημεία που, σύμφωνα με το Documento, είναι μαχητά στο εφετείο.

Η ενάγουσα «ως πρόσωπο που προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και λόγω της θέσης της στον δημόσιο βίο θα πρέπει να επιδεικνύε­ι μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική και στον έλεγχο των πράξεών της»

Από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών

Η κ. Γκραμπόφσκ­ι έχασε την αγωγή σε ό,τι αφορά τη «βολική» διάσταση σε σχέση με το πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη, την αγορά σπιτιού στο Παρίσι και την επαγγελματ­ική σχέση της με τον Σταύρο Παπασταύρο­υ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece