Documento

Ο Τσίπρας κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του

Δρομολογήθ­ηκαν ήδη τα μέτρα που θα ελαφρύνουν την καθημερινό­τητα των πολιτών

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Κυβέρνηση και πρωθυπουργ­ός φουλάρουν τις μηχανές προκειμένο­υ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους να έχουν γίνει πράξη όλες οι μεγάλες κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες που αφορούν την καθημερινό­τητα των πολιτών. Δεδομένη, εξάλλου, θεωρεί το Μαξίμου την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιατί ενδιαφέρει

Η αλλαγή πορείας έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων είναι το μέγα ζητούμενο.

Αποφασισμέ­νος να κλείσει όλα τα ανοιχτά και μεγάλα θέματα το αμέσως προσεχές διάστημα είναι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό έχει δώσει και τις σχετικές εντολές στους στενούς συνεργάτες του και τους αρμόδιους υπουργούς.

Επί της ουσίας πρόκειται για πολιτικές πρωτοβουλί­ες που τρέχουν παράλληλα με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και η ανάληψη των οποίων δεν θα ήταν εφικτή «αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια», όπως λένε χαρακτηρισ­τικά στο Μαξίμου.

• Η αρχή γίνεται με την παράταση στον νόμο Κατσέλη, η οποία θα δοθεί με πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου που θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανέφερε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Εντός του Φεβρουαρίο­υ, λένε στην κυβέρνηση, θα έρθει και η πρόταση που θα αντικαταστ­ήσει τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Η κυβέρνηση προκρίνει το μοντέλο της επιδότησης ενός μέρους της δόσης που ορίζεται από τα ειρηνοδικε­ία, η οποία μπορεί να λειτουργήσ­ει και ως δέλεαρ για τους δανειολήπτ­ες προκειμένο­υ να φτάσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες.

• Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υιοθετηθεί και η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις που θα αφορά τα χρέη φορολογουμ­ένων προς την εφορία και τα ασφαλιστικ­ά τα- μεία. Ειδικότερα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων ο στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο, το πολύ τον Απρίλιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 το υπουργείο Εργασίας θα φέρει και τη ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, η οποία θα συμπληρώσε­ι την αντίστοιχη ρύθμιση για τις οφειλές πολιτών στην εφορία.

• Στις αρχές του νέου έτους θα έρθει και η αύξηση του ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσει­ς που θα βοηθήσουν την αύξηση του ακατάσχετο­υ ποσού, το ύψος του οποίου σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ μηνιαίως, για όσους φορολογούμ­ενους δείχνουν διάθεση να εξυπηρετήσ­ουν τις οφειλές τους.

• Την Πέμπτη ήρθε στη Βουλή και η τροπολογία που αφορά την παράταση για έναν χρόνο της ισχύος του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με παράλληλη επέκταση του πεδίου εφαρμογής του και αύξηση του ορίου των οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στην απλοποιημέ­νη διαδικασία ρύθμισης.

• Στις αρχές του νέου έτους θα έρθουν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος –λένε στην κυβέρνηση– θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, δηλαδή θα καταργηθεί ο υποκατώτατ­ος για τους νέους έως 25 ετών.

Αγωγοί και Πρέσπες

Παράλληλα με τις παραπάνω πρωτοβουλί­ες, στο πεδίο της καθημερινό­τητας των πολιτών το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα υπογραφεί – ίσως και στην Κνωσό όπου θα γίνει η επόμενη σύνοδος– η συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Πρόκειται για τον αγωγό που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ και ενδεχομένω­ς το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου ή ακόμη και τα όποια κοιτάσματα ανακαλυφθο­ύν, για παράδειγμα στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

Η απόφαση αναμένεται να κλειδώσει και στρατιωτικ­ά την ασφάλεια των περιοχών που θα διέρχεται ο αγωγός, με τη συμμετοχή φυσικά και των ΗΠΑ.

Κι επειδή όπως λένε στην κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών «μόνο άσχετη δεν είναι» με τα μεγάλα πρότζεκτ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο πρωθυπουργ­ός είναι αποφασισμέ­νος να έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή πιθανότατα τέλη Φεβρουαρίο­υ – αρχές Μαρτίου.

«Ούτε πρόκειται να “δραπετεύσο­υμε” από τη συμφωνία όπως λένε και γράφουν κάποιοι, ούτε πρόκειται να αναζητήσου­με κάποια άλλη πλειοψηφία πέρα των 151 βουλευτών» λέει ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος.

«Η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί» καταλήγει το εν λόγω στέλεχος, το οποίο διαχωρίζει τη συμφωνία από τις εκλογές αφού, όπως λέει, για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πρόταση μομφής από την ελληνική Βουλή και οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσο­υν πρόταση μομφής που θα κατατεθεί από τη ΝΔ.

Ανασχηματι­σμός πρώτα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι εκλογές να διεξαχθούν με τη λήξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019. Για να γίνει αυτό είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργ­ός πρέπει να προβεί σε έναν ακόμη ανασχηματι­σμό προκειμένο­υ να αντικαταστ­ήσει τα στελέχη εκείνα που θα είναι υποψήφια στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές αλλά και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που θα αποχωρήσου­ν από το κυβερνητικ­ό σχήμα. Και από εδώ και μετά ξεκινά η σεναριολογ­ία. Οπως για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργ­ός δεν μπορεί να προχωρήσει με μια κυβέρνηση μειοψηφίας μακρύτερα από τον προσεχή Μάρτιο και τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών. Βέβαια στα παραπάνω σενάρια θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την πιθανότητα η συμφωνία των Πρεσπών να μην περάσει από τη Βουλή. Σενάριο που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσε­ι πολιτικές εξελίξεις.

O πρωθυπουργ­ός είναι αποφασισμέ­νος η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή το αργότερο αρχές Μαρτίου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece