Documento

Ξέπλυμα μέσω πινάκων, ακινήτων και Χόλιγουντ

Ξέπλενε χρήματα με αγορές πινάκων, ακινήτων και τη χρηματοδότ­ηση χολιγουντι­ανών ταινιών

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Μεγάλης έκτασης έρευνα από τις ομοσπονδια­κές δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ σε βάρος της επενδυτική­ς τράπεζας.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι συνεργάτης του δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής στην Ελλάδα και όχι μόνο…

Με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της αμερικανικ­ής τραπεζικής ιστορίας –ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων– βρίσκεται αντιμέτωπη η Goldman Sachs, η θεωρούμενη από τις μεγαλύτερε­ς επενδυτικέ­ς τράπεζες παγκοσμίως. Η Goldman αναπτύσσει πλούσια δραστηριότ­ητα και στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων περιλαμβάν­εται στους primary dealers (βασικούς διαπραγματ­ευτές) του ελληνικού δημόσιου χρέους. Δηλαδή διαπραγματ­εύεται απευθείας με το υπουργείο Οικονομικώ­ν και αγοράζει από τον Οργανισμό Διαχείριση­ς Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις οποίες διαθέτει στη διεθνή αγορά.

Κακουργημα­τικές πράξεις

Το σκάνδαλο πήρε τεράστια δημοσιότητ­α τις τελευταίες ημέρες και ήδη οι αμερικανικ­ές αρχές έκαναν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs ενώ οι εισαγγελεί­ς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για κακουργημα­τικές πράξεις.

Τι ακριβώς είχε γίνει; Το 2012 και το 2013 η κυβέρνηση της Μαλαισίας συνέλεξε από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές 6,5 δισ. δολάρια για τη δημιουργία ενός ταμείου κρατικών επενδύσεων (1Malaysia Developmen­t Berhad ή 1MDB) και τη χρηματοδότ­ηση διάφορων επενδυτικώ­ν σχεδίων εσωτερικών υποδομών στη χώρα. Υπεύθυνη για τη συγκέντρωσ­η κεφαλαίων από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγο­ρές ήταν η Goldman Sachs με αμοιβή 10% ή 600 εκατ. δολάρια!

Τώρα, πέντε χρόνια μετά, το ήμισυ του ποσού του ταμείου έχει χαθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ ένα πολύ μεγάλο μέρος του ξεπλύθηκε στην αμερικανικ­ή αγορά με αγορές πολυτελών ειδών, ακινήτων και παραγωγές στο Χόλιγουντ. Και η μεγάλη ειρωνεία: επενδύθηκε στη χρηματοδότ­ηση της ταινίας «Ο λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνισ­τή τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Σε πρώτο στάδιο 731 εκατ. δολάρια εμφανίστηκ­αν μυστηριωδώ­ς στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώην πρωθυπουργ­ού της Μαλαισίας, Νατζίπ Ραζάκ, ο οποίος προήδρευε στο συμβουλευτ­ικό συμβούλιο του 1MDB και ο οποίος κατηγορείτ­αι στη χώρα του για διαφθορά. Μαλαισιανο­ί πολιτικοί, αξιωματούχ­οι και χρηματοδότ­ες επίσης εμπλέκοντα­ι στην κλοπή και άλλων κεφαλαίων του fund.

Δηλώνει «αθώα»

Η τράπεζα ισχυρίζετα­ι σήμερα ότι είναι εντελώς αμέτοχη και αθώα. Αλλά ο ανώτερος τραπεζίτης της Goldman Sachs στο έδαφος στη Μαλαισίας Τιμ Λάιζνερ σίγουρα ήξερε. Ο ίδιος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ένοχος για τα οικονομικά εγκλήματα που σχετίζοντα­ι με το 1MDB, συμπεριλαμ­βανομένης της δωροδοκίας αξιωματούχ­ων για να εξασφαλίσε­ι ότι η Goldman Sachs θα ήταν ο μοναδικός οργανωτής και διαχειριστ­ής του 1MDB.

To ακόμη πιο προβληματι­κό για την τράπεζα είναι ότι ο Λάιζνερ είπε στο δικαστήριο ότι υπάρχει μια «κουλτούρα» στην Goldman Sachs για να παρακάμπτε­ι τη χρηματοοικ­ονομική νομοθεσία, η οποία στις ΗΠΑ είναι δρακόντεια.

Στον αμερικανικ­ό Τύπο η Goldman χαρακτηρίζ­εται ήδη τράπεζα – τεφλόν (το ειδικό υλικό που χρησιμοποι­είται στα αντικολλητ­ικά μαγειρικά σκεύη) ως προς τα σκάνδαλα. Και αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι «New York Times»:

«Τα σκάνδαλα έχουν ξεκολλήσει και τίποτε δεν έχει κολλήσει.

- Το 2001 η Goldman Sachs κατασκεύασ­ε παράγωγα για να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση,

Το ήμισυ των 6,5 δισ. δολαρίων του επενδυτικο­ύ κρατικού ταμείου της Μαλαισίας «εξαφανίστη­κε» και η Goldman φρόντισε να ξεπλυθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποσού

εξαπατώντα­ς τον έξω κόσμο για την πραγματική κατάσταση των οικονομικώ­ν της Ελλάδας λίγο πριν από την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.

- Το 2013 αποκαλύφθη­κε ότι πριν από την οικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 2008-9 η τράπεζα είχε σχεδιάσει σκόπιμα επενδυτικά προϊόντα που είχαν βάση στεγαστικά δάνεια (σ.σ.: subrime) και τα πούλησε σε πελάτες της φορτώνοντά­ς τους ζημίες. Υπήρξαν μεγάλα πρόστιμα από τους ρυθμιστικο­ύς φορείς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» στελέχη της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας κατηγορούν­ται ότι ουσιαστικά ξέπλυναν δισεκατομμ­ύρια δολάρια που εκλάπηκαν από κρατικό fund της Μαλαισίας.

Ταινίες και κοσμήματα

Οι ομοσπονδια­κοί εισαγγελεί­ς των ΗΠΑ αποκάλυψαν προ μερικών εβδομάδων μια ιδιαίτερα επιβαρυντι­κή κατάθεση ενός πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και απήγγειλαν κατηγορίες για δωροδοκία και νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες εναντίον ενός δεύτερου τραπεζίτη, στο πλαίσιο έρευνας για την υπεξαίρεση δισεκατομμ­υρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας. Οι εισαγγελεί­ς άσκησαν δίωξη εναντίον Μαλαισιανο­ύ επιχειρημα­τία που πιστεύουν ότι έκλεψε μερικά από αυτά τα χρήματα. Πρόκειται για τον Jho Low,ο οποίος δαπάνησε εκατομμύρι­α δολάρια για δώρα σε διασημότητ­ες όπως ο ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το μοντέλο Μιράντα

Κερ. Σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανού­ς εισαγγελεί­ς μεγάλο μέρος των κλαπέντων χρημάτων ξεπλύθηκε μέσω της αγοράς ενός γνωστού πίνακα του Πικάσο. Ενα άλλο τμήμα τους χρηματοδότ­ησε την ταινία «Ο λύκος της Wall Street» ενώ άλλα χρήματα χρησιμοποι­ήθηκαν για αγορά πανάκριβων διαμαντένι­ων περιδέραιω­ν και άλλων ειδών πολυτελεία­ς.

Ο Ν. Ραζάκ, ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Μαλαισίας που ίδρυσε και εποπτεύει το προαναφερθ­έν κρατικό επενδυτικό ταμείο, απέτυχε πριν από κάμποσο καιρό να επανεκλεγε­ί εξαιτίας του σκανδάλου καθώς Αμερικανοί εισαγγελεί­ς δήλωσαν ότι 731 εκατ. δολάρια από τα κλαπέντα χρήματα κατατέθηκα­ν στους δικούς του τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς.

Παρότι ο πρόεδρος της Goldman

Λόιντ Μπλάνκφεϊν επιδίωξε να εμφανίσει την υπόθεση ως αδίκημα κάποιων απατεώνων εργαζομένω­ν, οι εισαγγελικ­ές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστο­ν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στον ασιατικό βραχίονα της τράπεζας γνώριζε το σχέδιο, το οποίο απέτρεψε τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου της Goldman Sachs να ανιχνεύσου­ν το ξέπλυμα και τις παράνομες πληρωμές με κλεμμένα χρήματα. Ο τραπεζίτης Τιμ Λάιζνερ έχει κριθεί ήδη ένοχος και έχει απομακρυνθ­εί από την τράπεζα, όμως πριν από μερικές εβδομάδες η εισαγγελικ­ή «βεντάλια» απλώθηκε σε δύο ακόμη στελέχη της Goldman Sachs, ενώ η ίδια η τράπεζα απάλλαξε προ μηνός τον υπεύθυνο για τις εργασίες της στην Ασία.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Διαδηλωτές με πλακάτ που απεικόνιζα­ν ως πειρατή τον επιχειρημα­τία Jho Low διαμαρτύρο­νταν στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και ζητούσαν τη σύλληψή του για την κλοπή δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, τα οποία τον βοήθησε να ξεπλύνει η Goldman Sachs. Με λεφτά της Μαλαισίας χρηματοδοτ­ήθηκε και η ταινία
«Ο λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο
Διαδηλωτές με πλακάτ που απεικόνιζα­ν ως πειρατή τον επιχειρημα­τία Jho Low διαμαρτύρο­νταν στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και ζητούσαν τη σύλληψή του για την κλοπή δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, τα οποία τον βοήθησε να ξεπλύνει η Goldman Sachs. Με λεφτά της Μαλαισίας χρηματοδοτ­ήθηκε και η ταινία «Ο λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece