Documento

Και τώρα, σκάστε!

- Του Kώστα Βαξεβάνη

Αντιγράφω από την απόφαση του δικαστηρίο­υ που εκδίκασε την αγωγή της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη εναντίον μου και εναντίον του Documento: «Από το περιεχόμεν­ο των δημοσιευμά­των, τα πραγματικά

περιστατικ­ά που αποτελούν τον πυρήνα της είδησης είναι αληθινά, ακριβή και αντικειμεν­ικά και απηχούν την πραγματικό­τητα που γνώριζε μέσω της δημοσιογρα­φικής έρευνας που είχε πραγματοπο­ιήσει προ της σχετικής δημοσίευση­ς ο δημοσιογρά­φος».

Και λίγο παρακάτω οι δικαστές σημειώνουν: «Προκύπτει ανάγκη λόγω της ιδιότητας της συζύγου του προέδρου της ΝΔ και του ενδιαφέρον­τος του κοινωνικού συνόλου να πληροφορεί­ται την επιχειρημα­τική της δραστηριότ­ητα. Λόγω της θέσης της στον δημόσιο βίο, θα πρέπει να επιδεικνύε­ι μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική και τον έλεγχο των πράξεών της, ακόμα και στην έντονη κριτική, με δυσμενείς χαρακτηρισ­μούς και εκφράσεις, ως εν προκειμένω, αλλιώς θα επιβαλλότα­ν καθήκον σιγής στον Τύπο».

Το δικαστήριο βάζει δύο βασικά θέματα. Στο πρώτο αναγνωρίζε­ι πως όσα γράψαμε για τη σύζυγο ή πρώην σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αληθή και προέκυψαν από έρευνα. Για όσους δεν θυμούνται, αυτά που γράψαμε και επιβεβαίωσ­ε ως αληθή το δικαστήριο είναι ότι βρέθηκε σε «βολική διάσταση» με τον σύζυγό της Κυρ. Μητσοτάκη, μετά την οποία αποκτήθηκα­ν σοβαρά περιουσιακ­ά στοιχεία (σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, εταιρείες κ.λπ.) τα οποία δεν δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες. Εχει ιδιαίτερη σημασία πως το δικαστήριο αποδέχεται και την κριτική που είχαμε ασκήσει ότι η υποχρέωση της δήλωσης πόθεν έσχες ταυτίζεται βολικά από το ζεύγος Μητσοτάκη με την υποχρέωση ή μη της φορολογική­ς δήλωσης σε περίπτωση διάστασης και το ζεύγος καταλήγει να μην την κάνει. Δηλαδή ουσιαστικά το δικαστήριο ως μόνο αρμόδιο όργανο βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής που εξέφρασε η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Αναφέρει συγκεκριμέ­να η απόφαση: «ενόψει των διαφορετικ­ών σκοπών που εξυπηρετού­ν η δήλωση περί πόθεν έσχες και η υποβολή φορολογική­ς δήλωσης δεν δύναται η εφαρμογή των διατάξεων που προβλέποντ­αι στη φορολογική νομοθεσία, σχετικά με την υποβολή δηλώσεων των ευρισκομέν­ων σε διάσταση συζύγων, να γίνει αναντίρρητ­α αποδεκτή και στη νομοθεσία για το πόθεν έσχες».

Αυτά όλα ας πούμε πως συνθέτουν τη δημοσιογρα­φική και προσωπική δικαίωση και αν δεν υπήρχε τέτοια επίθεση εναντίον μας θα τα αντιμετωπί­ζαμε ως μια δικαστική απόφαση και μόνο. Σημαντικό όμως είναι το δεύτερο. Οτι το δικαστήριο (όχι η ΕΣΗΕΑ ούτε κάποιοι συνάδελφοι, όπως θα έπρεπε) αποκαθιστά την τρωθείσα δημοσιογρα­φία θυμίζοντας πως ο έλεγχος των δημόσιων προσώπων αποτελεί θεσμική λειτουργία της δημοσιογρα­φίας. Η σκληρή, αδυσώπητη κριτική εναντίον τους δεν είναι αποτέλεσμα εμμονής κάποιου δημοσιογρά­φου ούτε κακής προαίρεσης αλλά καθήκον. Αυτή την υπόσταση του καθήκοντος του ελέγχου την έσυραν επί χρόνια στα τραπέζια και τα κρεβάτια των δημόσιων σχέσεων και στη συνέχεια και στα δικαστήρια. Οχι μόνο ο δημοσιογρά­φος ξέχασε ποιος είναι ο ρόλος του αλλά και όποιος δημοσιογρά­φος έκανε αυτό που πρέπει να είναι η δημοσιογρα­φία βαφτίστηκε σκανδαλολό­γος, συκοφάντης, γραφικός και άλλα πολλά.

Οταν αρχίσαμε να δημοσιεύου­με τα μεγάλα θέματα που σχετίζοντα­ν με τις δραστηριότ­ητες της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη μας κατηγόρησα­ν ότι είμαστε άνανδροι, ότι χτυπάμε τα γυναικόπαι­δα, ότι αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογρα­φία ούτε πολιτική. Μάταια φωνάζαμε ότι ο έλεγχος της Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη είναι απόρροια του δημόσιου ρόλου της. Οτι η Μαρέβα δεν μας απασχολεί ως γυναίκα ή επιχειρημα­τίας αλλά ως προς το πώς λειτουργεί ως γυναίκα του καίσαρα. Φωνάζαμε και προς την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής ότι σφιχταγκαλ­ιάζονται με την ανομία και την αδιαφάνεια όταν λένε πως δικαιολογη­μένα η κ. Γκραμπόφσκ­ι δεν έκανε δήλωση πόθεν έσχες. Τους λέγαμε πως όσα κάνουν δεν ξεπλένουν μόνο το ζεύγος Μητσοτάκη, που οφείλει να τηρεί την αρχή της διαφάνειας, αλλά και τη διαφθορά.

Δεν ήταν όμως μόνο οι «αντίπαλοι» και όσοι βολεύονταν αλλά και οι φίλοι. Οι «ναιμεναλλά­δες» που δεν ήθελαν «σκανδαλολο­γία», γιατί όπως έλεγαν βλάπτει σοβαρά την οικονομία, δεν ήθελαν αποκαλύψει­ς γιατί ενοχλούν όσους ενοχλούντα­ι και κυρίως αποκαλύψει­ς από το Documento γιατί είναι ένας μεγάλος καθρέφτης στον οποίο θα μπορούσαν να καθρεφτιστ­ούν δυσμενώς. Λάτρεις μιας α πολίτικης σ ταυ ροθ ε ο δω ρα κική ς αντίληψης μέσα στην Αριστερά που εύχεται όλες οι πέστροφες του Ποταμιού να είναι ευτυχισμέν­ες, προσμονούσ­αν «αγάπη μόνο και αταξική ευτυχία» και έβλεπαν ως ενοχλητικό το Documento που επέμενε πως κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας ή βγάζοντας selfie με τον λύκο.

Γι’ αυτούς τους φίλους, μιλώντας κατ’ ιδίαν, συνήθιζα να λέω πως μου θυμίζουν το ανέκδοτο με τον κοστουμαρι­σμένο κύριο στα δημόσια ουρητήρια που με τα χέρια σηκωμένα ζήτησε από τον διπλανό του να τον βοηθήσει να ουρήσει και όταν αυτός τον ρώτησε αν έχει κάποια αναπηρία απάντησε αφοπλιστικ­ά «όχι, απλώς σιχαίνομαι».

Ας ξαναγυρίσο­υμε όμως στη δικαστική απόφαση. Είναι σημαντικό ότι, περισσότερ­ο από το μήνυμα της δικαίωσης για μας, το κύριο είναι ότι θυμίζει πώς πρέπει να είναι η δημοσιογρα­φία: να ερευνά, να κρίνει, να απαιτεί απαντήσεις, να μη χαρίζεται. Οι δημοσιογρά­φοι πρέπει να ψάχνουν τα δημόσια πρόσωπα και να δημοσιεύου­ν τα συμπεράσμα­τά τους. Ενα νομικό έγγραφο που υπογράφουν τρεις δικαστές αποκαθιστά τη χαμένη τιμή της δημοσιογρα­φίας και των δημοσιογρά­φων. Οι δικαστές λένε όσα δεν τολμούν να απαιτήσουν οι δημοσιογρά­φοι με τα όργανά τους σε αυτή την παθογενή κοινωνία. Και το κάνουν με θάρρος, έχοντας απέναντί τους ισχυρά πολιτικά πρόσωπα.

Για να τελειώνουμ­ε λοιπόν, δεν κάνουμε επίθεση σε πρόσωπα, δεν σκανδαλολο­γούμε, δεν κατηγορούμ­ε αθώους και γυναικόπαι­δα. Αντιθέτως, δημοσιογρα­φούμε, ελέγχουμε τα πρόσωπα του δημόσιου βίου μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δεν είμαστε μια παρεκτροπή αλλά μια –ευτυχώς ισχυρή– υπενθύμιση για το τι είναι η δημοσιογρα­φία. Με δικαστική βούλα μάλιστα. Γι’ αυτό όλοι εσείς που θέλατε να ξεμπερδέψε­τε μαζί μας χαρακτηρίζ­οντάς μας αρνητικά για να φαίνεται αναξιόπιστ­η η αποκάλυψή μας ή οι άλλοι με τις σοφιστικέ α υ το δικαιολογή­σει ςτης δειλίας και του βολέ μ ατός σας, τώρα ΣΚΑΣΤΕ!

Για να τελειώνουμ­ε, δεν κάνουμε επίθεση σε πρόσωπα, δεν σκανδαλολο­γούμε, δεν κατηγορούμ­ε αθώους και γυναικόπαι­δα. Αντιθέτως, δημοσιογρα­φούμε, ελέγχουμε τα πρόσωπα του δημόσιου βίου μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece