Documento

«Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε»

Στη μάχη της Αθήνας ο Νάσος Ηλιόπουλος

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντο­ς κόμματος στον δήμο της Αθήνας. Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά που οδήγησαν τον πρωθυπουργ­ό και τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότη­τά του και γιατί σε κόμμα και Ανοιχτή Πόλη πιστεύουν ότι θα κοντράρει στα ίσια τους Κ. Μπακογιάνν­η και Π. Γερουλάνο.

Γιατί ενδιαφέρει

Μάχη με υψηλό διακύβευμα.

Ο κύβος ερρίφθη για το κυβερνών κόμμα. Ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας και πρώην επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων και θα κληθεί να αντιμετωπί­σει τον Κώστα Μπακογιάνν­η από τη ΝΔ και τον Παύλο Γερουλάνο από το ΚΙΝΑΛ.

Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο, σφράγισαν και τυπικά την υποψηφιότη­τα στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο 35άρης πολιτικός κλείνει επί της ουσίας τον κύκλο των υποψηφίων του κυβερνώντο­ς κόμματος στις τρεις μεγάλες πόλεις, με την Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκ­η και τον Νίκο Μπελαβίλα στον Πειραιά.

Ο κ. Ηλιόπουλος κέρδισε στο νήμα μια σειρά από υποψηφίους, όχι επειδή κάποιοι δεν δέχτηκαν την πρόταση αλλά για συγκεκριμέ­νους λόγους, όπως: είναι γέννημα-θρέμμα Αθηναίος και ζει στα Πατήσια, αποτελεί νεανική υποψηφιότη­τα με συγκροτημέ­νη πολιτική σκέψη και λόγο, έχει παραγάγει αποτελέσμα­τα (ιδιαίτερα ως επικεφαλής στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου επί των ημερών του η μαύρη εργασία εμφάνισε πολύ μεγάλη μείωση), ενώ ο τελευταίος λόγος σχετίζεται με τις μελέτες που έχει στα χέρια της η Ανοιχτή Πόλη οι οποίες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η κοινωνική διαστρωμάτ­ωση της Αθήνας, όπου έχουν έρθει να μείνουν μετανάστες και δεύτερης γενιάς με δικαίωμα ψήφου και νέα ζευγάρια κυρίως λόγω των χαμηλών ενοικίων.

«Αυτή» λένε στην Κουμουνδού­ρου «είναι μια παράμετρος που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ο άνθρω- πος ο οποίος μπορεί να απευθυνθεί στους ανθρώπους αυτούς».

Επί της ουσίας ο κ. Ηλιόπουλος διαθέτει τα χαρακτηρισ­τικά που είχαν τόσο η υποψηφιότη­τα Τσίπρα το 2005 όσο και αυτή του σημερινού διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ

Σακελλαρίδ­η το 2014. Επί της ουσίας, το κυβερνών κόμμα «χτίζει παράδοση» στον Δήμο Αθηναίων με υποψηφιότη­τες που προέρχοντα­ι από τη λεγόμενη γενιά των 30άρηδων, έχουν σαφέστατο αριστερό πρόσημο και βρίσκονται απέναντι στη λογική υποψηφιοτή­των με «επικοινωνι­ακά», όπως λένε, χαρακτηρισ­τικά, όπως του κ. Μπακογιάνν­η. Ειδικά για τον τελευταίο στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του για συνεργασία, όταν κλήθηκε να τοποθετηθε­ί για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές απάντησε αρνητικά κι αυτό είναι κάτι που θα αναδείξει από την πρώτη στιγμή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδού­ρου στέκονται ακόμη στο γεγονός ότι η Ανοιχτή Πόλη δραστηριοπ­οιείται στην Αθήνα από την εποχή που ο σημερινός πρωθυπουργ­ός ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα εκτεταμένο δίκτυο σε όλες τις γειτονιές με ανθρώπους που δραστηριοπ­οιούνται εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκη­ση. Αλλωστε αυτήν τη στιγμή είναι η μακροβιότε­ρη δημοτική παράταξη στην Αθήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –λένε στην Κουμουνδού­ρου– χτίζει παράδοση στον Δήμο Αθηναίων με υποψηφιότη­τες από τη γενιά των 30άρηδων με σαφέστατο αριστερό πρόσημο και κόντρα στη λογική υποψηφιοτή­των με «επικοινωνι­ακά» κριτήρια, όπως εκείνη του Κ. Μπακογιάνν­η

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece