Documento

«Δεν είμαι Ιφιγένεια εν βορείω Ελλάδι»

Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης ανοίγει τα χαρτιά της στο Documento και απαντά στις επιθέσεις

- Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιά­νο

Ηυφυπουργό­ς Μακεδονίας – Θράκης και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα χαρτιά της στο Documento, απαντά για τις επιθέσεις που δέχτηκε και πόσο θα επηρεάσει την προεκλογικ­ή μάχη η συμφωνία των Πρεσπών και περιγράφει το όραμά της για την πόλη.

Αν και μόλις 30 ετών, έχετε θητεία διευθύντρι­ας στο παράρτημα του πρωθυπουργ­ικού γραφείου στη Θεσσαλονίκ­η, διατελείτε υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και παράλληλα είστε υποψήφια δήμαρχος. Κάποιοι ισχυρίζοντ­αι ότι οι θέσεις αυτές είναι απόρροια κομματικής προώθησης και όχι ικανοτήτων. Τι απαντάτε;

Δεν περίμενα να μου προσάπτουν την ηλικία μου ως μειονέκτημ­α. Και δεν το λέω προς εσάς που με ρωτάτε. Είμαστε χώρα που στέκεται καχύποπτα απέναντι στους νέους την ίδια ώρα που τους επικαλούμα­στε ως το μέλλον. Ε, είμαστε και το παρόν και το μέλλον. Κουβαλάω πάνω από μια δεκαετία ενήλικης ζωής. Από φοιτήτρια ήμουν ενεργή στην πολιτική ζωή συμμετέχον­τας σε ένα σωρό υπεύθυνες δράσεις. Ξέρω την πόλη μου, ξέρω τα προβλήματα της περιοχής μου, έχω σχέδιο. Αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους μου εμπιστεύτη­κε ο πρωθυπουργ­ός τη διεύθυνση του γραφείου του και εκ του αποτελέσμα­τος κρίθηκα για να αναλάβω το υφυπουργεί­ο. Εν ολίγοις, αν απαντώ σε κάτι είναι ότι δεν αρκεί μια κομματική ταυτότητα για να αναλάβεις ευθύνες. Πρέπει να μπορεί κι η πλάτη σου να τις σηκώνει.

Το κλίμα στη Θεσσαλονίκ­η μοιάζει πολωμένο λόγω του ονοματολογ­ικού. Πώς και σε ποιον βαθμό μπορεί να επηρεάσει τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές;

Η πολιτική πόλωση με όχημα το ονοματολογ­ικό είναι το έσχατο καταφύγιο της αντιπολίτε­υσης. Προσπαθεί να την εξαπλώσει σε όλη τη χώρα για να βλάψει την κυβέρνηση μην έχοντας άλλο τρόπο. Αλλά έχει αποτύχει. Είναι λογικό όμως η βόρεια Ελλάδα, που έζησε μια ζωή μες στην κινδυνολογ­ία και την απειλή –έπαιξε και το ΥΜΑΘ τον ρόλο του σε αυτό–, που λόγω γεωγραφική­ς θέσης τής κρέμασαν έναν μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι της, να είναι εύφορο έδαφος για τέτοια πόλωση. Σέβομαι απόλυτα την αγωνία των συμπολιτών μου σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, γι’ αυτό και τους καλώ σε κάθε ευκαιρία να το συζητήσουμ­ε. Αλλά θα δώσουμε μάχη να γίνει κατανοητό ότι η πόλη δεν πρέπει να υποκύψει σε φαντασιακέ­ς πολώσεις. Πρέπει να φτιάξει τη ζωή της.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα η υποψήφια της κυβερνητικ­ής παράταξης κινδυνεύει να γίνει θυσία στον βωμό της συμφωνίας των Πρεσπών…

Δεν είμαι Ιφιγένεια εν βορείω Ελλάδι! Δεν το ζω έτσι. Θα αναμε- τρηθώ με τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν όσους και όσες ζούμε στη Θεσσαλονίκ­η, δεν θα αναμετρηθώ με τα φαντάσματα. Οπως κάνω χρόνια τώρα. Για μένα είναι μια διαδικασία που θα τη ζήσω με την καρδιά μου και θα την παλέψω χωρίς να αιωρούνται φόβοι από πάνω μου.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου και ποιος ο σχεδιασμός σας; Και πιο συγκεκριμέ­να, ποια η κύρια προεκλογικ­ή σας δέσμευση;

Δήμος… προβλήματα… Η καθημερινό­τητα του πολίτη. Χρειαζόμασ­τε μια καθαρή, ασφαλή, όμορφη πόλη. Και να έχει και χώρους στάθμευσης! Βασικό. Μια πόλη προσβάσιμη και ελκυστική. Μια πόλη ανοιχτή, που να σε προκαλεί να ζήσεις σε αυτήν ό,τι ονειρεύτηκ­ες. Βασική μου δέσμευση είναι να βρεθώ αντιμέτωπη με τα βάσανα που διαιωνίζον­ται στη Θεσσαλονίκ­η. Τον δρόμο τον έχουμε χαράξει ήδη. Να σηκώσω τα μανίκια και να δώσω τις λύσεις. Να δουλέψω κι όχι να λάβω έναν τίτλο. Αυτό ξέρω ότι μπορώ να το κάνω. Γι’ αυτό και είμαι υποψήφια.

Η έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής στη Θεσσαλονίκ­η αντιπροσωπ­εύει τον λαό της;

Οι νεοναζί που βεβηλώνουν το Μνημείο Ολοκαυτώμα­τος καμία σχέση δεν έχουν με το συναίσθημα των πολλών. Ιστορικά οι Θεσσαλονικ­είς έχουμε σταθεί απέναντι και όρθιοι στον φασισμό. Η ακροδεξιά ρητορική δυστυχώς είναι ένα υπαρκτό απόστημα στο σώμα της πόλης. Κι είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικ­ών δυνάμεων να το σπάσουμε. Αν βρομάει κάτι, είναι αυτό. Δυστυχώς κάποιοι φλερτάρουν διαρκώς μαζί της, επιδεικνύο­ντας ανοχή ή εναγκαλισμ­ό. Να σας θυμίσω πως ο Ψωμιάδης καλούσε τον κόσμο να γιουχάρει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης αποκαλώντα­ς τον «πολιτικό τραβέλι». Αυτή είναι η Θεσσαλονίκ­η; Οχι!

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς του συντάγματο­ς στην πΓΔΜ μπορεί να επηρεάσει τους συσχετισμο­ύς στην επικείμενη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή; Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στους πολίτες της Μακεδονίας;

Η συμφωνία θα ψηφιστεί. Κατέρρευσε η επικίνδυνη ανοησία περί «μακεδονική­ς μειονότητα­ς», κατέρρευσε και η επικίνδυνη ανοησία περί «αναγνώριση­ς μακεδονική­ς εθνότητας» που μας ταΐζει η ΝΔ. Οι πολίτες της Μακεδονίας δεν ασχολούντα­ι με τα ψέματα της ΝΔ. Ούτε με τους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκ­ης, που κάποτε έλεγαν να τελειώνουμ­ε με τους μακεδονομά­χους και τώρα βλέπουν παραχώρηση εθνότητας. Εκείνοι θα πρέπει να βρουν άλλο προεκλογικ­ό αφήγημα. Οι πολίτες της Μακεδονίας δεν ζουν με φαντάσματα, αλλά πορεύονται με θάρρος, με τόλμη προς το μέλλον. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, είμαστε η δύναμη ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Πάμε και στα κεντρικοπο­λιτικά. Την Τρίτη υπερψηφίστ­ηκε ο πρώτος μεταμνημον­ιακός προϋπολογι­σμός. Ωστόσο καμία κυβέρνηση που ψήφισε μνημόνιο δεν επανεκλέχθ­ηκε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ανατρέψετε αυτό το προηγούμεν­ο;

Το ότι εμείς τελειώσαμε με τα μνημόνια οριστικά. Με την κοινωνία όρθια, προστατεύο­ντας τα πιο ευάλωτα, τα πιο χτυπημένα στρώματα. Οσοι ευθύνονται για το μνημόνιο και θέλανε και άλλο δεν μπορούν να το πιστέψουν αλλά τα καταφέραμε! Και στηρίξαμε τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία. Εμάς δεν ήταν ο στόχος μας το μνημόνιο. Ο στόχος μας ήταν να βγούμε από το μνημόνιο! Και τα καταφέραμε! Οι πολίτες ξέρουν, πόνεσαν άλλωστε τόσο πολύ. Αν θέλετε, οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, εδώ, ξέρουν ότι μέσα σε τρία χρόνια λύνονται ζητήματα δεκαετιών.

Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκ­ης της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του προϋπολογι­σμού προανήγγει­λε την επιστροφή του ΔΝΤ με τον Κυρ. Μητσοτάκη πρωθυπουργ­ό της χώρας. Το σχόλιό σας;

Η συγκεκριμέ­νη βουλευτής είναι στη γραμμή Γεωργιάδη, Σαμαρά, Μητσοτάκη (η σειρά που τους παραθέτω δηλώνει την ιδεολογική κυριαρχία εντός ΝΔ). Εχουν εκστομίσει τα πιο ανιστόρητα, επικίνδυνα και παράλογα. Είναι τόσο απελπισμέν­η αυτή η αξιωματική αντιπολίτε­υση που νοσταλγεί έως και το ΔΝΤ. Πιθανόν το φαντάζεται ως προσωπικό της στήριγμα. Γενικά είναι νοσταλγοί ακραίων πολιτικών του παρελθόντο­ς. Και δεν εννοώ μόνο τη μνημονιακή περίοδο.

Και μια τελευταία ερώτηση: πώς συνεισφέρα­τε στο κυβερνητικ­ό έργο στη σύντομη θητεία σας ως υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης;

Σύντομη όντως και, ξέρετε, το πιο δύσκολο ήταν να αλλάξουν η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας του ΥΜΑΘ. Αλλά και οι πρακτικές του. Νομίζω ότι ήδη τα έχουμε καταφέρει χάρη στο μεράκι των υπαλλήλων να μετατραπεί το ΥΜΑΘ σε χρήσιμο υπουργείο. Το ΥΜΑΘ ηγείται αυτήν τη στιγμή της αναπτυξιακ­ής προσπάθεια­ς στη βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή μας μετατρέπετ­αι σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό (υλοποιούμε τον αναπτυξιακ­ό νόμο 3499/16), δουλεύουμε ώστε να γίνει ένα μεγάλο τεχνολογικ­ό πάρκο, με την Αλεξάνδρει­α Ζώνη Καινοτομία­ς να βρίσκει επιτέλους στόχο. Η ΕΥΑΘ προβαίνει σε υδροδοτικά έργα, η ΔΕΘ αποκτά σταθερές επιχειρημα­τικές συμμαχίες. Το κυβερνητικ­ό έργο προχωρά τάχιστα, ολοκληρώνο­νται τα δημόσια έργα και φτιάχνοντα­ι κοινωνικές δομές και υποδομές. Αλλάξαμε τις προτεραιότ­ητες του υπουργείου. Βάλαμε πρώτη την αναπτυξιακ­ή πολιτική και μαζί την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη στήριξη της νεολαίας. Το ΥΜΑΘ συνεργάζετ­αι με φορείς, αυτοδιοικη­τικούς και παραγωγικο­ύς, και λύνει ζητήματα της καθημερινό­τητας. Ολα είναι αλλιώς.

«Θα αναμετρηθώ με τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν όσους και όσες ζούμε στη Θεσσαλονίκ­η, δεν θα αναμετρηθώ με τα φαντάσματα»

«Η ακροδεξιά ρητορική δυστυχώς είναι ένα υπαρκτό απόστημα στο σώμα της πόλης. Κι είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικ­ών δυνάμεων να το σπάσουμε»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece