Documento

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκατομμύρι­α πολίτες

Τι αλλάζει σε νόμο Κατσέλη, ακατάσχετο και εξωδικαστι­κό

- Στ. Κ. Χαρίτος Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα περιλαμβάν­ει και «κούρεμα» δανείων, θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Γιατί ενδιαφέρει

Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα τουλάχιστο­ν 250.000 δανειοληπτ­ών που υπό άλλες συνθήκες θα έχαναν το σπίτι τους. Λύση-πακέτο επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση μέσω της παράτασης κατά ένα δίμηνο του νόμου Κατσέλη που θα αφορά νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα συνδυαστεί με μια ευρύτερη στεγαστική πολιτική.

Το νέο πλαίσιο θα αφορά συνολικά την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει αποκτηθεί μέσω δανεισμού είτε ο δανειολήπτ­ης έχει καταφύγει στον νόμο Κατσέλη είτε όχι. Επίσης με το νέο πλαίσιο θα δοθεί λύση και για τις κατοικίες των ελεύθερων επαγγελματ­ιών που έχουν μπει ως εγγύηση στις τράπεζες για τη σύναψη επιχειρημα­τικού ή επαγγελματ­ι- κού δανείου και για όλους όσοι είχαν αποκλειστε­ί από τον νόμο Κατσέλη επειδή είχαν εμπορική δραστηριότ­ητα.

Με δέκα σενάρια

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της στους θεσμούς, τις οποίες θα επεξεργαστ­ούν και σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το θέμα θα συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή οι θεσμοί θα επισκεφτού­ν την Αθήνα.

Κυβερνητικ­ές πηγές τονίζουν στο Documento ότι υπάρχουν δέκα διαφορετικ­ά σενάρια, τα οποία βρίσκονται προς επεξεργασί­α την περίοδο αυτή. Ο στόχος είναι, όπως τονίστηκε επί λέξει στο Documento, «να καταλήξουμ­ε σε λύση-κονσέρβα η οποία θα περιλαμβάν­ει και κούρεμα δανείου». Ειδικά για το τελευταίο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ενδεχομένω­ς να είχαμε τελειώσει νωρίτερα αν οι τράπεζες δεν εξέφραζαν τόσο έντονα τη διαφωνία τους στο κούρεμα», όταν είναι γνωστό ότι μια σειρά από δάνεια πωλούνται στα funds στο 20% και το 30% της αξίας τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο SSM (ο ευρωπαϊκός τραπεζικός μηχανισμός για τη σταθερότητ­α) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναινούν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταφερθού­ν όλα τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίδομα στεγαστικο­ύ

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο αλλά αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν στην πληρωμή της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς εξετάζεται η επιδότησή τους ανεξαρτήτω­ς εάν έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη ή έχουν απορριφθεί από το δικαστήριο για τυπικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται να θεσμοθετηθ­εί ένα επίδομα στεγαστικο­ύ δανείου, το οποίο θα χορηγείται μέσω του υπουργείου Εργασίας όπως και το επίδομα ενοικίου, με βάση δηλαδή συγκεκριμέ­να κριτήρια εισοδήματο­ς και περιουσίας.

Σημειωτέον ότι ο χρόνος πιέζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τράπεζες. Αφενός η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που αγγίζει τουλάχιστο­ν 250.000 δανειολήπτ­ες στεγαστικώ­ν, αφετέρου οι τράπεζες βλέπουν τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα αφού την ερχόμενη διετία θα πρέπει να έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο σύνολό τους στο 40% ως αξία του ενεργητικο­ύ τους.

Να σημειωθεί ότι από τη θέσπισή του μέχρι και σήμερα στον νόμο Κατσέλη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής περίπου 200.000 δανειολήπτ­ες και οι εκκρεμείς υποθέσεις με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (στις 30/9/2018) ανέρχονται στις 135.639. Από τις εκδικασθεί­σες υποθέσεις το 65% έχει ρυθμιστεί και το 35% έχει απορριφθεί.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της στους θεσμούς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece