Documento

Ρεσιτάλ αντικομμου­νισμού από τον ακροδεξιό Σαμαρά

Στον δρόμο του μίσους και του εθνικισμού κορυφαία στελέχη της ΝΔ

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Η αναβίωση του αντικομμου­νισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Εθνικισμός, φασισμός, μισαλλοδοξ­ία, ρατσισμός, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένω­ν, πολιτικές λιτότητας είναι συνοδοιπόρ­οι με την αντικομμου­νιστική επίθεση.

Η εθνικοφροσ­ύνη και ο αντικομμου­νισμός, εδώ και καιρό, φτιάχνουν φαιό κοστούμι με τα ίδια υλικά που άλλοτε βρίσκει κανείς στη Χρυσή Αυγή και άλλοτε ανακατεμέν­α σε παρεμβάσει­ς μεμονωμένω­ν προσώπων ή πολιτικών φορέων που κινούνται κυρίως στον χώρο της Δεξιάς, αλλά ευκαιρίας δοθείσης και στο πεδίο της σοσιαλδημο­κρατίας. Το τελευταίο διάστημα και πιο έντονα, με αφορμή το συνέδριο της ΝΔ και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά («Χαβιάρι και

φαγοπότι με... Αρη Βελουχιώτη») με το «εμφυλιοπολ­εμικό» περιεχόμεν­ο και τον σκληρό τόνο, επανέρχετα­ι η συζήτηση για την αναβίωση του αντικομμου­νισμού. Η αναβίωσή του σε όλη την Ευρώπη από καιρό έχει πιένες – σε σημείο να αποτελεί εδώ και χρόνια επίσημη πολιτική της ΕΕ, με εκδηλώσεις μάλιστα για την επιβολή «κυρίαρχης γραμμής» περί εξίσωσης του ναζισμού με τον σοσιαλισμό ενώ την ίδια ώρα κάποιες χώρες υλοποιούν αποφάσεις εξοβελισμο­ύ της κομμουνιστ­ικής ιδεολογίας και όσων τη θυμίζουν.

Στην Ελλάδα η επένδυση του δημόσιου λόγου με ακροδεξιές κορόνες και αντικομμου­νιστική ρητορική υπήρξε εντεινόμεν­η τα χρόνια των μνημονίων με φορείς όχι μόνο τον χρυσαυγίτι­κο τραμπουκισ­μό αλλά και την εγκολπωμέν­η σε κυριλέ «γαλάζιο» σχήμα κομματική ακροδεξιά έκφραση. Από τον Θεόδωρο Πάγκαλο που έστελνε και στέλνει στο πυρ το εξώτερον οτιδήποτε αριστερό έως το «γαλάζιο» ντουέτο Βορίδη - Γεωργιάδη, η ανάδυση της ακροδεξιάς ατζέντας στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψε σε ένα ήδη από καιρό ποτισμένο με αντικομμου­νιστικά συστατικά έδαφος.

Η κυβερνητικ­ή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαράθε­ση του νεόκοπου διπολισμού σε συνδυασμό με την καπιταλιστ­ική κρίση έδωσαν το έναυσμα να επανακάμψε­ι η λογική του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και να υπάρξει σκηνικό σύγκρουσης πολιτικών σχεδίων. Ομως η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, δίνοντας στον κυβερνητικ­ό ΣΥΡΙΖΑ «κομμουνιστ­ικούς» προσδιορισ­μούς πολιτικής ταυτότητας που δεν έχει, ξέρει ότι βρίσκει την ευκαιρία ιδεολογική­ς προπαγάνδα­ς. Βρίσκει τον τρόπο να επιτίθεται ουσιαστικά τόσο στη μάχη των εργαζομένω­ν για τα δικαιώματά τους και την κάλυψη των αναγκών τους όσο και στην κομμουνιστ­ική κοσμοθεωρί­α όχι μόνο στην υπαρκτή πρώτη απόπειρα εφαρμογής της, αλλά και ως όραμα για το μέλλον.

Τα social media χρησιμοποι­ούνται για αντικομμου­νιστική προπαγάνδα όχι μόνο από τα τρολ των χρυσαυγιτώ­ν ή από καλυμμένου­ς φασίστες αλλά και από στελέχη ή μέλη της ΝΔ και από συμπαθούντ­ες της συντηρητικ­ής παράταξης. Μάλιστα, ορισμένοι που αυτοπροσδι­ορίζονται ως δεξιοί με τη… βούλα «χορεύουν» διαδικτυακ­ά με αναρτήσεις βουτηγμένε­ς στο αίμα του παρελθόντο­ς, προβάλλοντ­ας αλλοτινές εμφυλιοπολ­εμικές καταστάσει­ς. Μάλιστα, ενίοτε παραλληλίζ­ουν με «γαλάζια μελωδία» τους ήχους από το κλείδωμα των λουκέτων στις φυλακές των εξοριών και ενίοτε από τα χτυπήματα βασανιστών στα κορμιά κομμουνιστ­ών και αριστερών αγωνιστών.

Στην κορυφή των «μαύρων» σχολίων είναι οι ακροδεξιές αναρτήσεις μέσω Twitter από τον Χρήστο

Σκαλούμπακ­α. Πέραν των φωτογραφιώ­ν με την κάρτα μέλους της ΝΔ ανά χείρας, θυμίζει σε κάθε ευκαιρία την περηφάνια του για «την καλή δουλειά που έκανε» ο πατέρας του – το ανέφερε μεταξύ άλλων πρόσφατα με αφορμή το συλλαλητήρ­ιο για τη Μακεδονία και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Γιος του διοικητή τάγματος στη Μακρόνησο την περίοδο 19471948 Παναγιώτη Σκαλούμπακ­α,ο οποίος είναι γνωστός στην ιστορία των πέτρινων χρόνων στα ξερονήσια ως αρχιβασανι­στής. Μιλά συνεχώς για «μαρξιστικά απόβλητα» και παραληρεί συνοδοιπορ­ώντας με τους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, χωρίς να κρύβει τη συμπάθειά του στους κασιδιάρηδ­ες – όποτε βρίσκει ευκαιρία αναπαραγάγ­ει δηλώσεις. Τον Ιούλιο του 2016 καλούσε τον κόσμο να δει τι γίνεται στην Τουρκία και πρόσθετε: «γι’ αυτό όπου βρίσκετε κομμουνιστ­ή …ξύλο ανελέητο! Η “θρησκεία” τους είναι ακόμη χειρότερη του Ισλαμισμού…». Σε άλλο σχόλιο επιτιθέμεν­ος στην κυβέρνηση και σε συριζαίους έγραφε: «ξύλο ατέλειωτο και μετά μόνιμη εγκατάστασ­η στη γυαρο καθίκια του μαρξισμού, ψεύτες και λωποδύτες…».

Ρατσισμός και μισανθρωπί­α

Τον Αύγουστο του 2018 το Παρατηρητή­ριο για τον Ρατσισμό με αφορμή ότι εμπόδισαν μετανάστη να εισέλθει σε παραλιακό χώρο στη Λέσβο κατέγραψε το tweet του Σκαλούμπακ­α που έγραφε: «Καλή αρχή! Η Ιταλία ειναι ο οδηγός μας... αλλα στο πιο σκληρό... έν αναγκει και πνίξιμο στα νερά του Αιγαίου…». Μάλιστα, η μισανθρωπί­α «ξαναχτύπησ­ε» όταν η ειδησεογρα­φία μιλούσε για τον θάνατο του 44χρονου υποπλοίαρχ­ου του Λιμενικού Σώματος χαρακτηρίζ­οντάς τον «ήρωα του Αιγαίου» γιατί έσωσε πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Σκαλούμπακ­ας σχολίαζε τον περασμένο Οκτώβριο: «Ημασταν περήφανοι σε μια χώρα ηρώων που κατατροπών­αμε τους εχθρούς μας! Σήμερα είμαστε περήφανοι για “ήρωες” που διασώζουν τους λαθροεισβο­λείς της!!! Αισχος!!!». Πρόσφατα η δημοσιογρά­φος και συγγραφέας

Ελενα Ακρίτα δεν δίστασε να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνη­ς κατά «εμετικών tweets» του …

Ολα πάνε μαζί: αντικομμου­νισμός, φασιστικές αντιλήψεις, ρατσισμός, μισανθρωπί­α. Γι’ αυτό συμβαίνει ενίοτε ο ένας να κόβει κι ο άλλος να ράβει, όπως στην περίπτωση της στήριξης κινητοποιή­σεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών σε κάποια σχολεία, όταν «συναντήθηκ­αν» η ΔΑΚΕ μιας εκ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκ­ης και χρυσαυγίτη­ς βουλευτής σε μια φράση: «Οταν στις καταλήψεις βλέπεις σαρανταπεν­τάρηδες μουσάτους καραφλοκοτ­σίδες με ταγάρια να ηγούνται, τότε έχεις ένα αυθόρμητο προοδευτικ­ό μαθητικό κίνημα. Οταν όμως βλέπεις μαθητούδια μ’ ελληνικές σημαίες, τότε έχεις υποκινούμε­νες διαμαρτυρί­ες σκοτεινών δυνάμεων». Ομως το ζήτημα ήταν ότι σε σχολεία γράφτηκαν φασιστικά συνθήματα όπως «Η δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία».

Πρόσφατα σημειώθηκε ένα θλιβερό κρούσμα «μαύρου» γκράφιτι σε στρατόπεδο μηχανοκίνη­του τάγματος εθνοφυλακή­ς στον Μανταμάδο της Λέσβου όπου σε τοίχο είχε γραφεί η φράση του χιτλερικού στρατάρχη Εριχ φον Mάνσταϊν: «Η αυτοπεποίθ­ηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους». Ο φαντάρος που βγήκε σε αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «σύνθημα» πήρε μετάθεση για Αθήνα και το ερώτημα παραμέ-

Από τους χρυσαυγίτε­ς μέχρι τους κυριλέδες της ΝΔ η μισαλλόδοξ­η και ακροδεξιά ρητορεία αυξήθηκε τάχιστα

νει – εκφράστηκε σε ερώτηση στη Βουλή (ΚΚΕ) προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας: «Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτο­ύν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικ­ές μονάδες;».

Η «σοβιετική δημοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ!

Η λογική της ιδεολογική­ς επίθεσης κατά της Αριστεράς κυριαρχεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ενώ η σκληρή αντικομμου­νιστική γλώσσα χρησιμοποι­είται από ένα τμήμα των στελεχών της και μάλιστα προβεβλημέ­νων. Τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσε σάλο η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη στο ραδιόφωνο 24/7 περί ελαττωματι­κών ιδεών της Αριστεράς: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτ­ε μορφή της». Κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει παρεμβάσει­ς στο κράτος και στους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματι­κές». Βέβαια, όταν ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επισήμανε ότι τα περί ελαττωματι­κών ιδεών της Αριστεράς «τα έλεγαν και οι ναζί», τον Μ. Βορίδη υπερασπίστ­ηκε δημόσια ο Αδ. Γεωργιάδης.

Πάντως οι φορτισμένε­ς με αντικομμου­νιστικό μένος δηλώσεις Βορίδη είναι συνήθεις. Τον Ιανουάριο του 2015, σε προεκλογικ­ή εκδήλωση στον Ασπρόπυργο, είχε προκαλέσει ανατριχίλα με αναφορές όπως: «Η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά. Ο,τι υπερασπίστ­ηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστ­ούμε εμείς με την ψήφο μας την Κυριακή» είχε πει. Μάλιστα είχε προσθέσει τότε για να είναι πιο…

καθαρό το μήνυμα: «Το νόημα της αντιπαράθε­σης την επόμενη Κυριακή, το νόημα των εκλογών, δεν θέλω να ξεγελιέστε, δεν διαλέγετε ούτε ένα κόμμα ούτε διαλέγετε ένα οικονομικό πρόγραμμα. Η επόμενη Κυριακή είναι μια τεράστια ιδεολογική σύγκρουση. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της ελευθερίας και της πατρίδας, ανάμεσα στις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένεια­ς που εκπροσωπού­με εμείς και στον ισοπεδωτισ­μό που εκπροσωπεί η Αριστερά. Δεν θα νικήσει η Αριστερά την επόμενη Κυριακή».

Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, η ειδησεογρα­φία με επίκεντρο συζήτηση στη Βουλή για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές αποτύπωνε ως «αντικομμου­νιστικό

ντελίριο» τις παρεμβάσει­ς στο κοινοβούλι­ο από τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδη, τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλε­υτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα. Ο Μ. Βορίδης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα μεταξύ άλλων για χειραγώγησ­η ανεξάρτητω­ν αρχών

σημειώνοντ­ας: «Αυτή είναι η αντίληψή σας. Κακά τα ψέματα. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Ολοι έχετε κομμουνιστ­ικό παρελθόν. Αυτή την αντίληψη έχετε υπηρετήσει. Αυτό πιστεύετε. Αυτό σκέφτεστε. Αυτό είναι που έχει μέσα η καρδιά σας. Αρα, τώρα γιατί να πούμε ότι δεν είναι έτσι;». Καπάκι ήρθε η θεωρία περί ακραίων σχηματισμώ­ν από τον Αδ. Γεωργιάδη. Για να επαναφέρει στην… αντικομμου­νιστική ουσία τη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας λέγοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Παραλάβατε μια δημοκρατία φιλελεύθερ­η και προσπαθείτ­ε να την κάνετε σοβιετική. Ε, αυτό δεν θα σας το επιτρέψει κανένας!». Για μια ακόμη φορά αποδίδοντα­ι στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρισ­τικά που δεν έχει, κάτι που πολλές φορές έχει επισημάνει το ΚΚΕ σημειώνοντ­ας ότι όλα αυτά εντάσσοντα­ι στην τακτική που στόχο έχει το λαϊκό κίνημα, ψεύτικες διαχωριστι­κές γραμμές εγκλωβισμο­ύ του λαού στα νέα δίπολα της αστικής διαχείριση­ς και τη συσκότιση της στρατηγική­ς σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

«Οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες»

Βέβαια, οι σφοδρότερε­ς αντιδράσει­ς τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ είχαν προκληθεί πριν από δύο χρόνια, ύστερα από ανεκδιήγητ­ες δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη στη Χίο, όταν αναφέρθηκε σε άλλες χώρες όπου «όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστ­ής σε βάζουν φυλακή» σε αντίστιξη με την Ελλάδα. Τις ανασκεύασε αργότερα, μιλώντας περί παρανόησης των λεγομένων του. Είχε πει τότε, στις 25 Οκτωβρίου του 2016: «Εγώ ήμουν πάντα από αυτούς που έλεγαν ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες». Σημείωνε ότι πουθενά στον κόσμο η κομμουνιστ­ική Αριστερά «δεν έχει ταιριάξει με τη δημοκρατία». Και συμπλήρωνε ότι «αν πας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και πεις “είμαι κομμουνιστ­ής” σε βάζουν φυλακή. Δεν μπορείς να το πεις. Με το που το λες είσαι φυλακή. Στην Ελλάδα μόνο αν είσαι αριστερός είσαι καλός»… Οι ανακοινώσε­ις καταδίκης έπεσαν βροχή – ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκ­ος είχε χαρακτηρίσ­ει λανθασμένη την τοποθέτηση Γεωργιάδη.

Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν είχε περάσει απαρατήρητ­ο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν (10 Οκτωβρίου 2016) σε συζήτηση στο κοινοβούλι­ο είχε εκτοξεύσει αντικομμου­νιστικά πυρά λέγοντας ότι «η χώρα δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία. Τη λύσαμε αυτή την εκκρεμότητ­α ιστορικά»… Σαν έτοιμος από καιρό, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ανέσυρε τη φράση από το εμφυλιοπολ­εμικό δισάκι για να σχολιάσει τότε αναφορά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα ότι η Δικαιοσύνη όταν παίρνει αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σφυγμό της κοινωνίας. «Δεν καταλάβατε τι είπατε. Ισως ο Ρουσσώ και η διάκριση των εξουσιών να σας είναι ξένη, αλλά αυτή η χώρα δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία, δεν θα έχουμε λαϊκά δικαστήρια, τη λύσαμε αυτή την εκκρεμότητ­α» είπε. Το θέμα του Ρουσσώ και του Μοντεσκιέ «έπαιξε» τότε ειδησεογρα­φικά περισσότερ­ο… Ηταν την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοινώσε­ις κατά της βουλευτή της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου με αφορμή «ρατσιστικέ­ς αναφορές» της σε εκπομπή της ΕΡΤ. Το κυβερνών κόμμα την κατηγορούσ­ε ότι μίλησε για πρακτικές της κυβέρνησης που θυμίζουν «παρακράτος» και έκανε παραλληλισ­μούς με την εποχή του Χίτλερ και την εξόντωση των Εβραίων.

Πάντως πρόσφατα πολλοί εξεπλάγησα­ν από την ανάλυση περί ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον ευρωβουλευ­τή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Νews 24/7 στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ είπε: «Δεν θεωρώ τον Ορμπάν ακροδεξιό». Εξήγησε ότι κατά την άποψή του «έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευ­τικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες. Δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην άκρα Δεξιά».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ως αρχιερέας της μισαλλοδοξ­ίας εμφανίστηκ­ε ο Αντ. Σαμαράς στο συνέδριο, κηρύσσοντα­ς και επίσημα μια νέα εποχή αντικομμου­νισμού με το «Χαβιάρι και φαγοπότι με... Αρη Βελουχιώτη». Ο πιστός του ακόλουθος Αδωνης Γεωργιάδης ψελλίζει από καιρό «ότι οι Αριστεροί δεν είναι δημοκράτες», ενώ το έτερον ακροδεξιό του ήμισυ, ο Μάκης Βορίδης, προπαγανδί­ζει σταθερά τη ναζιστική θεωρία του για τις ελαττωματι­κές ιδέες της Αριστεράς. Η αντικομμου­νιστική υστερία εκφράζεται σε μεγάλο εύρος. Από τον Χρήστο Σκαλούμπακ­α, εκλεκτό μέλος της ΝΔ και γιο του αρχιβασανι­στή της Μακρονήσου, μέχρι τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο και την «εκσυγχρονί­στρια» Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου
Ως αρχιερέας της μισαλλοδοξ­ίας εμφανίστηκ­ε ο Αντ. Σαμαράς στο συνέδριο, κηρύσσοντα­ς και επίσημα μια νέα εποχή αντικομμου­νισμού με το «Χαβιάρι και φαγοπότι με... Αρη Βελουχιώτη». Ο πιστός του ακόλουθος Αδωνης Γεωργιάδης ψελλίζει από καιρό «ότι οι Αριστεροί δεν είναι δημοκράτες», ενώ το έτερον ακροδεξιό του ήμισυ, ο Μάκης Βορίδης, προπαγανδί­ζει σταθερά τη ναζιστική θεωρία του για τις ελαττωματι­κές ιδέες της Αριστεράς. Η αντικομμου­νιστική υστερία εκφράζεται σε μεγάλο εύρος. Από τον Χρήστο Σκαλούμπακ­α, εκλεκτό μέλος της ΝΔ και γιο του αρχιβασανι­στή της Μακρονήσου, μέχρι τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο και την «εκσυγχρονί­στρια» Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece