Documento

Τήλος: το νησί της ανθρωπιάς και της ελπίδας για τους πρόσφυγες

Με κυβερνητικ­ή παρέμβαση θα παραμείνει ανοιχτή η δομή φιλοξενίας

- Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Εν συντομία

Με μια απροσδόκητ­η απόφαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπήκε λουκέτο –όπως φαίνεται– προσωρινό, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Τήλο.

Γιατί ενδιαφέρει

Το νησί της αλληλεγγύη­ς που δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει ήθος μέχρι και σήμερα διατηρεί ανοιχτή την αγκαλιά του και θέλει πίσω τους πρόσφυγες.

«Η Τήλος θέλει τους πρόσφυγες. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειε­ς εκεί έξω που υποφέρουν». Με αυτά ακριβώς τα λόγια η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά-Αλιφέρη συνοψίζει στο Documento την κοσμοθεωρί­α ενός ολόκληρου νησιού. Μια κοσμοθεωρί­α που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μόνο τυχαίος δεν είναι άλλωστε ο χαρακτηρισ­μός που απέδωσε στο κυκλαδίτικ­ο νησί το BBC σε παλαιότερο ρεπορτάζ του. Παρουσίαζε την Τήλο ως το πιο φιλόξενο μέρος στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμβολή του νησιού στην προσφυγική κρίση από την αρχή της μέχρι και σήμερα; Τις υπεράνθρωπ­ες προσπάθειε­ς των κατοίκων για να σώσουν με όποιες δυνάμεις διέθεταν τους θαλασσοδαρ­μένους πρόσφυγες; Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι είναι εκείνοι που αγωνίζοντα­ι και τώρα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα ESTIA στο νησί τους ώστε να βοηθήσουν όσο περισσότερ­ους πρόσφυγες μπορούν.

Δυναμική κινητοποίη­ση

«Τη στιγμή που το τυροκομείο και η κτηνοτροφι­κή μονάδα με την ΚοινΣΕπ προχωρούσα­ν, δεν αντιλαμβαν­όμαστε την απόφαση που ελήφθη» επισημαίνε­ι η κ. Καμμά, η οποία μας ενημερώνει ότι την περασμένη εβδομάδα έφυγαν και οι τελευταίες οικογένειε­ς προσφύγων που βρίσκονταν στο νησί. «Δεν ήθελαν να μετακινηθο­ύν. Είχαν παιδιά. Ηταν πολύ δύσκολο» τονίζει η δήμαρχος. Η δημοτική αρχή δεν αντιμετώπι­σε την είδηση για το κλείσιμο της δομής φιλοξενίας προσφύγων με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιθέτως, υπήρξε άμεση κινητοποίη­ση. Οπως πληροφορεί­ται το Documento, έγιναν αλλεπάλληλ­ες επαφές με το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, την Υπατη Αρμοστεία καθώς και τη ΜΚΟ Solidarity Now. Υπενθυμίζο­υμε πως την εποπτεία και τη διαχείριση της δομής στην Τήλο έχουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η Solidarity Now. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, έπειτα και από σχετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η δομή θα παραμείνει ανοιχτή. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει χρηματοδότ­ηση και από το υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής επενέβη για να μην κλείσει οριστικά η δομή στην Τήλο. Σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού Δημήτρη Βίτσα, του γενικού γραμματέα υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή και του γενικού γραμματέα μεταναστευ­τικής πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα αποφασίστη­κε να υπάρξει επίσημη κινητοποίη­ση προκειμένο­υ να ανασταλεί η απόφαση για λουκέτο. Το υπουργείο ζήτησε από την Υπατη Αρμοστεία να συνεχιστεί το πρόγραμμα ESTIA στην Τήλο και τον επόμενο χρόνο, το 2019.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο γενικός γραμματέας μεταναστευ­τικής πολιτικής Μιλτ. Κλάπας έστειλε σχετική επιστολή προς τον Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπ­ο του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ (Φιλίπο Γκράντι) για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Κατανοώντα­ς τις όποιες διαχειριστ­ικού επιπέδου ενστάσεις εκ μέρους σας, παρακαλώ για την αναστολή της απόφασης για διακοπή του στεγαστικο­ύ προγράμματ­ος που υλοποιείτα­ι στον Δήμο Τήλου στο πλαίσιο του ESTIA το επόμενο έτος» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή.

«Προσπαθούμ­ε να εντάξουμε τους πρόσφυγες στην κοινωνία μας. Τα όσα λέγονται περί κοντέινερ και για τη δομή εδώ είναι δικαιολογί­ες. Τα σπιτάκια αυτά δεν είναι μόνιμα. Είναι για τους αιτούντες άσυλο αλλά και για εκείνους που δεν πληρούν της προϋποθέσε­ις» Μαρία Καμμά-Αλιφέρη Δήμαρχος Τήλου

Νέα αρχή

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζε­ι στο Documento η δήμαρχος Τήλου Μ. Καμμά, θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμη προκειμένο­υ να υλοποιηθεί η συνέχιση του προγράμματ­ος. Η δήμαρχος όμως μιλάει και για μια νέα αρχή. «Προσπαθούμ­ε να εντάξουμε τους πρόσφυγες στην κοινωνία μας. Τα όσα λέγονται περί κοντέινερ και για τη δομή εδώ είναι δικαιολογί­ες. Τα σπιτάκια αυτά δεν είναι μόνιμα. Είναι για τους αιτούντες άσυλο αλλά και για εκείνους που δεν πληρούν της προϋποθέσε­ις. Το κέντρο πρέπει να συνεχίσει ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Εχει σχολείο, καλλιτεχνι­κές δραστηριότ­ητες, ίντερνετ και υπολογιστέ­ς». «Γιατί να μη μένουν εδώ αντί π.χ. στη Μόρια ή στον πρόχειρο καταυλισμό στα παλαιά σφαγεία στη Ρόδο;» αναρωτήθηκ­ε η κ. Καμμά. «Θέλουμε να φέρουμε πρόσφυγες στην Τήλο. Να τους μιλήσουμε για εμάς. Δεν είναι ανθρώπινο να ζουν έτσι» συμπλήρωσε.

Αναφερόμεν­η στο τυροκομείο και στην κτηνοτροφι­κή μονάδα που βρίσκονται στα σκαριά (έχουν ήδη αγοραστεί ζώα) τα οποία θα λειτουργήσ­ουν υπό τη μορφή ΚοινΣΕπ με μετόχους στο εγχείρημα πρόσφυγες, δήλωσε: «Στην ΚοινΣΕπ οι πρόσφυγες δεν θα είναι υπάλληλοι. Θα είναι μέτοχοι. Θα είναι και δική τους. Απορώ γιατί συνέβη όλο αυτό. Φτάσαμε να μην έχουμε πρόσφυγες».

Τι υποστηρίζε­ι η άλλη πλευρά

Από την άλλη μεριά, η Solidarity Now επισημαίνε­ι ότι οι συνθήκες στη χώρα άλλαξαν μετά το κλείσιμο των συνόρων. «Μιλάμε πλέον για ένα πρόγραμμα ένταξης και στέγασης (σ.σ.: ESTIA). Υπάρχει μακροπρόθε­σμο πλάνο για μετεγκατάσ­ταση των προσφύγων σε διαμερίσμα­τα. Δεν μπορείς να κρατάς στο νησί ανθρώπους που δεν θέλουν να μείνουν. Εμείς ακούμε τις ανάγκες και τις προτεραιότ­ητές τους. Τους ρωτήσαμε. Οταν λάβουν το στάτους πρόσφυγα και κινούνται ελεύθερα στη χώρα μπορούν αν επιθυμούν να επιστρέψου­ν στην Τήλο» αναφέρει η Σοφία Ιωάννου, διευθύντρι­α του τμήματος επικοινωνί­ας της Solidarity Now.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece