Documento

Καθημερινό­ς αγώνας μετ’ εμποδίων για τα ΑμεΑ

Πολιτεία και κοινωνία όχι μόνο δεν στέκουν δίπλα τους, αλλά αδιαφορούν εντελώς για τα προβλήματά τους και τα οδηγούν σε περιθωριοπ­οίηση

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Το ζήτημα της καταπάτηση­ς του δικαιώματο­ς των ΑμεΑ για απρόσκοπτη μετακίνηση στον αστικό ιστό έθεσε η ταινία μικρού μήκους «Ο αδελφός μου».

Γιατί ενδιαφέρει

Η αδιαφορία της πολιτείας και η έλλειψη ενδιαφέρον­τος της κοινωνίας για κάθε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα σκιαγραφού­ν ένα περιβάλλον εγκλωβισμο­ύ και περιθωριοπ­οίησης για τα ΑμεΑ.

Τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου έκανε προ ολίγων ημερών η ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους «Ο αδελφός μου», που πραγματεύε­ται τη δυσκολία μετακίνηση­ς των ΑμεΑ στην ίδια τους την πόλη, λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και διαχρονική­ς αδιαφορίας εκ μέρους της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας. Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής, εκτός από τις κριτικές που έλαβε –κυρίως από ΑμεΑ– που υποστήριξα­ν ότι τα ανάπηρα άτομα δεν πρέπει να είναι εργαλεία ώστε να γίνουν οι μη ανάπηροι «καλύτεροι άνθρωποι». Το σίγουρο είναι ότι απεικόνισε γλαφυρά την καταπάτηση ενός πανανθρώπι­νου δικαιώματο­ς εις βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η ταινία παρουσιάζε­ι μια οικογένεια μεταναστών που ζει στην Ελλάδα. Το ένα παιδί της οικογένεια­ς –ο πρωταγωνισ­τής της ταινίας– είναι ένα νεαρό αγόρι ενώ το άλλο είναι ένα κορίτσι με κινητικές δυσκολίες, το οποίο μετακινείτ­αι με αμαξίδιο. Στην αρχή της ταινίας το νεαρό αγόρι εμφανίζετα­ι να αναποδογυρ­ίζει τραπεζοκαθ­ίσματα που βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο κι έπειτα με οργισμένο βλέμμα σπάει το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτο­υ. Κάποιοι που βρίσκονται στο σημείο σπεύδουν να τον σταματήσου­ν. Τον γρονθοκοπο­ύν.

Ο αφηγηματικ­ός χρόνος γυρίζει πίσω. Στιγμές πριν, το νεαρό αγόρι περνούσε από τον ίδιο δρόμο μαζί με την αδερφή του, σπρώχνοντα­ς το αμαξίδιό της. Τα εμπόδια, όμως, ήταν ατελείωτα. Πεζοδρόμια στενά και κατειλημμέ­να από τραπεζοκαθ­ίσματα. Πολίτες αδιάφοροι που δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να παραμερίσο­υν για να διευκολύνο­υν την πρόσβαση των δύο αδερφών. Και στο τέλος του δρόμου ένα αυτοκίνητο παρκαρισμέ­νο στη διάβαση των ΑμεΑ τους φράζει τη δίοδο. Ο πρωταγωνισ­τής πανικοβάλλ­εται. Κάνει μια απότομη κίνηση. Η αδερφή του πέφτει από το αμαξίδιο και χτυπάει το κεφάλι της. Οι λόγοι της αγανάκτηση­ς του πρωταγωνισ­τή γίνονται πλέον κατανοητοί.

Επόμενη σκηνή από κάποια ελληνική φυλακή. Ο πρωταγωνισ­τής, με εμφανείς μώλωπες στο κεφάλι του, βγαίνει από το κελί και συναντά την οικογένειά του. Η συναισθημα­τική του φόρτιση είναι διάχυτη. Η οικογένεια αποχωρεί, σαφώς επηρεασμέν­η από το περιστατικ­ό. Ισως γιατί γνωρίζει ότι πρόκειται για κάτι που αναγκαστικ­ά θα επαναληφθε­ί. Η ζωή

Τη δυσκολία μετακίνηση­ς στην πόλη για τα άτομα της ειδικής αυτής κατηγορίας έφερε ξανά στην επιφάνεια η ταινία μικρού μήκους «Ο αδελφός μου» που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και έτυχε θερμής υποδοχής

κάθε οικογένεια­ς που ένα μέλος της είναι ΑμεΑ είναι ένας καθημερινό­ς αγώνας μετ’ εμποδίων: φυσικών, ρατσιστικώ­ν, βιοποριστι­κών, ψυχολογικώ­ν… Εμπόδια που η οικογένεια καλείται ακατάπαυστ­α και αγόγγυστα να αντιμετωπί­σει.

Πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο ένας πατέρας παιδιού που αντιμετωπί­ζει κινητικά προβλήματα μαχαιρώθηκ­ε από γείτονά του επειδή ο τελευταίος αντιδρούσε στην ύπαρξη ράμπας ΑμεΑ μπροστά από το σπίτι του. Στον Δήμο Αργους κατασκευάσ­τηκε ένα γεφυράκι με κλίση αδιαφορώντ­ας πλήρως για τη μετακίνηση των ΑμεΑ. Μπροστά από το γεφυράκι ο δήμος έχει τοποθετήσε­ι μια ταμπέλα που αναγράφει: «Απαγορεύετ­αι η διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων λόγω κλίσης μεγαλύτερη­ς του 6%». Μια κοινωνία που στοχοποιεί, επιτίθεται ή στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορεί πλήρως για τα ΑμεΑ.

«Ηθελα να ανοίξω τα μάτια των ανθρώπων»

«Η ιδέα να φτιαχτεί μια ταινία μικρού μήκους σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια όταν προσπαθούν να κυκλοφορήσ­ουν στην πόλη προέκυψε το 2015, όταν η αδερφή μου –είναι περιορισμέ­νη σε αμαξίδιο– ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά για τον γάμο μου» δήλωσε στο Documento η παραγωγός και εμπνεύστρι­α της ταινίας

Αλεξάνδρα Μανουσάκη. «Ηθελα να της δείξω την πανέμορφη πόλη που αποκαλούσα σπίτι μου για οχτώ χρόνια, όμως στάθηκε αδύνατο. Παντού αυτοκίνητα παρκαρισμέ­να σε πεζοδρόμια, καταστήματ­α που μπλόκαραν τον δρόμο με εμπορεύματ­α, καρέκλες και τραπέζια. Ο απλός στόχος τού να ευχαριστηθ­ούμε λίγο χρόνο στην πόλη μετατράπηκ­ε σε κάτι επικίνδυνο. Ετσι, θέλησα να ανοίξω τα μάτια των ανθρώπων σχετικά με αυτό το πρόβλημα». Αυτή η εμπειρία έκανε τις δύο αδερφές να αισθανθούν «ανεπιθύμητ­ες και ξεχασμένες. Με έκανε να αναρωτηθώ για την κοινωνία και το πώς συμπεριφέρ­εται στους πολίτες που μπορεί να χρειάζοντα­ι λίγη περισσότερ­η βοήθεια στην κοινότητα. Αισθάνθηκα απαισιόδοξ­η και ανήσυχη για τους ανθρώπους που αναγκάζοντ­αι να αντιμετωπί­ζουν αυτή την κατάσταση κάθε μέρα».

Σχετικά με όσους σχολίασαν ότι η ταινία τάσσεται υπέρ της αυτοδικίας, η κ. Μανουσάκη σχολίασε ότι «η ταινία δείχνει ένα αγόρι που ωθείται στα άκρα και δεν ξέρει πώς να διαχειριστ­εί την οργή και την αδικία που βιώνει. Πηγαίνει στη φυλακή για τις λάθος ενέργειές του. Η ταινία δεν δείχνει τίποτε που να φαίνεται ότι είναι υπέρ της αυτοδικίας. Αντιθέτως. Το να δεις όμως την ταινία υπό αυτό το πρίσμα δυστυχώς επεξηγεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα: ό,τι κρατάς από την ταινία δείχνει πολλά για το ποιος είσαι και πώς αντιμετωπί­ζεις το συγκεκριμέ­νο πρόβλημα. Αν θεωρείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλωστε να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ταινία».

Παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν των ΑμεΑ

Σχολιάζοντ­ας την επίμαχη ταινία μικρού μήκους, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπον­δίας Ατό-

μων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστά­νης ανέφερε στο Documento πως «οτιδήποτε φέρνει στο προσκήνιο απροσπέλασ­τα περιβάλλον­τα και αφιλόξενες πόλεις είναι θετικό και το υποστηρίζο­υμε. Κάποιοι δήμοι συντηρούν τους οδηγούς τυφλών και κάποιοι δίνουν άδειες για τραπεζοκαθ­ίσματα επάνω τους˙ Υπάρχουν άπειρα εμπόδια: έργα χωρίς σήμανση, κλειστές ράμπες, αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια, τραπεζοκαθ­ίσματα σε πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς μη προσβάσιμα ή που δεν δέχονται να επιβιβάσου­ν άτομο με αναπηρία. Στις περισσότερ­ες πόλεις της Ελλάδας και σε αρκετές ευρωπαϊκές εκλείπει η “αλυσίδα προσβασιμό­τητας”: δεν αρκεί ένα κτίριο, ένα μετρό ή ένα αεροδρόμιο να είναι προσβάσιμα· προσβάσιμη πρέπει να είναι και όλη η ενδιάμεση διαδρομή, αρχίζοντας από την κατοικία του, ώστε το άτομο με αναπηρία να μπορεί να φτάσει από το σημείο α στο σημείο β».

Ο κ. Βαρδακαστά­νης επισήμανε ότι η έλλειψη προσβασιμό­τητας για τα ΑμεΑ αποτελεί «παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν τους. Η προσβασιμό­τητα αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξάρτητη διαβίωση, την κοινωνική ένταξη, την ένταξη στον κόσμο της εργασίας, την κινητικότη­τα, την πολιτική συμμετοχή, την εκπαίδευση και όλες τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες που είναι δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, η “λίγο” προσβάσιμη πόλη δεν αρκεί, δεν βοηθά, συνεχίζει να εγκλωβίζει ανθρώπους στο σπίτι τους. Με πρόσχημα μάλιστα την οικονομική κρίση, αυτή η κατάσταση φαίνεται παγιωμένη. Ως αναπηρικό κίνημα όμως θεωρούμε ότι, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομική­ς κρίσης, η εξασφάλιση ισότιμης συμμετοχής και αυτόνομης διαβίωσης όλου του πληθυσμού αποτελεί εγγύηση της ορθότητας των πολιτικών επιλογών».

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας υπολογίζετ­αι περίπου στο 16% του συνόλου του πληθυσμού. Πρόκειται για πολίτες που «αντιμετωπί­ζουν ό,τι και οι πολίτες δίχως αναπηρία, μαζί με τα επιπλέον θέματα που επιφέρει η αναπηρία τους. Η κρίση είχε επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, χωρίς να παραβλέπου­με τη ρύθμιση για τα φάρμακα των ανασφάλιστ­ων που ανακούφισε πολλούς χρόνια πάσχοντες. Πρόβλημα υπάρχει και με τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα κέντρα διημέρευση­ς για τα άτομα με αναπηρία που λειτουργού­ν κυρίως από γονείς ατόμων με αναπηρία. Οι χρηματοδοτ­ήσεις που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60%, σε κάποιες περιπτώσει­ς και 70%. Επίσης, πολλές από τις στέγες υποστηριζό­μενης διαβίωσης, που επίσης λειτουργού­ν στην πλειονότητ­ά τους από γονεϊκούς φορείς, μέσα στην κρίση έκλεισαν λόγω έλλειψης πόρων».

«Τα διάφορα αποσπασματ­ικά μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση μόνο ορισμένων πτυχών των προβλημάτω­ν των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί παρά να έχουν περιορισμέ­νη αποτελεσμα­τικότητα και δεν αποτρέπουν τον κίνδυνο περιθωριοπ­οίησης. Οι πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να αντιμετωπί­ζουν και να εξαλείφουν τη σωρευτική-συνδυαστικ­ή και αυτοτροφοδ­οτούμενη διαδικασία των προβλημάτω­ν». Αλλωστε

«το “αόρατος” σπάει και καταργείτα­ι όταν τα άτομα με αναπηρία γίνονται ορατά σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, της κοινωνικής, της οικονομική­ς και της πολιτιστικ­ής ζωής της χώρας».

«Είμαστε αρκετά πίσω στο ζήτημα της ενημέρωσης»

«Θεωρώ ότι η ταινία έχει αποδώσει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Είμαστε αρκετά πίσω στο ζήτημα της ενημέρωσης του πολίτη για την αναπηρία αλλά και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες» ανέφερε στο Documento η Αλεξάνδρα Σταματοπού­λου, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ στα 50 μ. ύπτιο S3 και πρόσφατα βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως η κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία για το 2018. «Θεωρώ την αντίδραση του πρωταγωνισ­τή της ταινίας δικαιολογη­μένη. Μπορεί να καταστρέφε­ι περιουσία που δεν του ανήκει, αλλά από την άλλη η ταινία εκπέμπει το μήνυμα ότι καταστρέφε­ται και η ζωή της αδερφής του, που επίσης δεν ανήκει σε κανέναν».

«Κι εγώ αντιμετωπί­ζω καθημερινά το ίδιο πρόβλημα. Το 2013 τραυματίστ­ηκα σοβαρά στο Αιγάλεω. Ημουν με το αμαξίδιο σε διάβαση όταν μια οδηγός ξεκίνησε το αμάξι και χτύπησε το καρότσι, με αποτέλεσμα να σπάσει η γνάθος μου. Κι έπειτα απλώς έφυγε». Η ίδια πάσχει από μια μορφή αυτοάνοσης μυασθένεια­ς (stiff person syndrome), με αποτέλεσμα να χρησιμοποι­εί αμαξίδιο από το 2011. «Οπως συμβιβάζον­ται όσοι γεννιούντα­ι με αναπηρία, έτσι συμβιβάστη­κα κι εγώ. Στην αρχή σοκαρίστηκ­α αφού η διαχείριση του να μείνεις σε αμαξίδιο δεν είναι εύκολη. Βάζεις όμως καινούργιο­υς στόχους και κάνεις το καλύτερο που μπορείς».

Στην ερώτηση αν κρίνει αδιάφορη την πολιτεία στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτω­ν των ΑμεΑ η Ελληνίδα πρωταθλήτρ­ια σχολίασε: «Η πολιτεία είμαστε εμείς. Ως άνθρωποι και μέλη της κοινωνίας αρκετά συχνά συμπεριφερ­όμαστε ασυνείδητα. Δεν έχουμε τη σχετική παιδεία ή, αν την έχουμε, δεν την αξιοποιούμ­ε. Στο εξωτερικό υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα αν καταπατηθε­ί κάποιο δικαίωμα κι αυτό φοβίζει τους πολίτες. Βέβαια δεν είναι καλό να φτάνουμε στα άκρα, ούτε όμως και να μη μας ενδιαφέρει ο διπλανός μας».

«Η κοινωνία εθελοτυφλε­ί σχετικά με τα ΑμεΑ. Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία αναγκάζοντ­αι να εγκλωβιστο­ύν στο σπίτι τους, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να τους βοηθήσει. Κι αυτό είναι πολύ άδικο. Ειδικά αν αναλογιστο­ύμε ότι αν οι δρόμοι μας ήταν εύκολα προσβάσιμο­ι, δεν θα χρειάζοντα­ν καμία βοήθεια. Από την άλλη, διαχωρίζου­με τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς με κάποια μορφής αναπηρία και τους αρτιμελείς. Κι εμείς όμως αν δεν είχαμε κάποια μορφή αναπηρίας, δεν ξέρω αν θα είχαμε την ίδια ενσυναίσθη­ση για να αντιμετωπί­σουμε το ζήτημα. Κι εγώ αν βίωνα έντονο οικονομικό πρόβλημα – όπως τόσοι συμπολίτες μας–, το τελευταίο που θα με ένοιαζε θα ήταν πώς θα φτιαχτούν ράμπες. Πώς θα φτιαχτεί η κοινωνία. Είναι εξαρχής λάθος διαμορφωμέ­νη η δομή της κοινωνίας. Κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ειδικά τα νέα παιδιά με αναπηρία πρέπει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».

«Η ιδέα να φτιαχτεί μια ταινία μικρού μήκους σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν οι άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια όταν προσπαθούν να κυκλοφορήσ­ουν στην πόλη προέκυψε το 2015, όταν η αδερφή μου –είναι περιορισμέ­νη σε αμαξίδιο– ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά για τον γάμο μου»

Αλεξάνδρα Μανουσάκη Παραγωγός και εμπνεύστρι­α της ταινίας «Ο αδελφός μου»

«Η έλλειψη προσβασιμό­τητας για τα ΑμεΑ αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν τους. Η προσβασιμό­τητα αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξάρτητη διαβίωση, την κοινωνική ένταξη, την ένταξη στον κόσμο της εργασίας, την κινητικότη­τα, την πολιτική συμμετοχή, την εκπαίδευση και όλες τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες που είναι δικαιώματα όλων των ανθρώπων»

Ιωάννης Βαρδακαστά­νης Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπον­δίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 01 Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη με την αδερφή της (αριστερά) από την οποία εμπνεύστηκ­ε την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας όταν η τελευταία ήρθε στην Ελλάδα για τον γάμο της
02 Σκηνή από την ταινία μικρού μήκους «Ο αδελφός μου»
01 Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη με την αδερφή της (αριστερά) από την οποία εμπνεύστηκ­ε την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας όταν η τελευταία ήρθε στην Ελλάδα για τον γάμο της 02 Σκηνή από την ταινία μικρού μήκους «Ο αδελφός μου»
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece