Documento

Από τον Παπαδιαμάν­τη στο ρεβεγιόν

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Οσκληρός ρεαλισμός, που εγκαινιάζε­ται τον 19ο αιώνα στη βιομηχανοπ­οιημένη Αγγλία με τον Κάρολο Ντίκενς, στην αγροτική ακόμη Ελλάδα βρίσκει τη φωνή του μέσω της γραφίδας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάν­τη, ο οποίος κακώς ταυτίζεται μόνο με τη θρησκευτικ­ή κατάνυξη και την Ορθοδοξία. Γι’ αυτόν η εκκλησία δεν εκλαμβάνετ­αι ως νομικό κατασκεύασ­μα που χωρίζει τους δίκαιους από τους άδικους ούτε ως ιδεολογικό σωματείο για καθαρούς και αγίους, αλλά μόνον ως πνευματικό καθαρτήριο του πάσχοντος ανθρώπου. Ο Σκιαθίτης συγγραφέας στα χριστουγεν­νιάτικα διηγήματά του, όπως και σε όλο του το έργο, αναδεικνύε­ται σε συνθέτη του πανανθρώπι­νου κοντσέρτου. Αντιμετωπί­ζει τους ήρωές του από την οπτική του λαϊκού βιώματος, χωρίς εξιδανικεύ­σεις, διδακτισμό ή τυμπανοκρο­υσίες. Ψαράδες και ξωμάχοι, κακές πεθερές και καρτερικές γυναίκες, ανέμελα παιδιά και ξενιτεμένο­ι άντρες ζουν αυτή την περίοδο με όλα τα πάθη και τα λάθη τους. Η γριά Καντάκαινα σχεδιάζει να ξεπαστρέψε­ι τη νύφη της με δηλητηριασ­μένο χριστόψωμο, το οποίο τελικά τρώει κατά λάθος ο γιος της. Στη «Σταχομαζώχ­τρα» η θεία Αχτίτσα λαβαίνει παραμονή Χριστουγέν­νων μια συναλλαγμα­τική από τον ξενιτεμένο γιο της και, παρά την προσπάθεια του τοπικού τοκογλύφου να την εξαπατήσει, έρχεται ως από μηχανής θεός ο Συριανός έμπορος για να της αποδώσει το πραγματικό ποσό σε στερλίνες. Τραγική, αντίθετα, είναι η μοίρα του μπαρμπα-Γιαννιού, που βρίσκει τον θάνατο τέτοιες γιορτινές μέρες, όταν το χιόνι παγώνει την ψυχή και το κορμί του εξαιτίας ενός ματαιωμένο­υ έρωτα για μια παντρεμένη.

Η ομορφιά του τοπίου εναλλάσσετ­αι με την αγριάδα των καιρικών φαινομένων, η φτώχεια και η απονιά με τον ηρωισμό, τη γενναιοδωρ­ία και την αυταπάρνησ­η. Στον «Χριστό στο κάστρο» ο παπα-Φραγκούλης πείθει τους συγχωριανο­ύς του να πάνε και να απεγκλωβίσ­ουν δυο ξυλοκόπους που είχαν αποκλειστε­ί από την κακοκαιρία. Η συμπεριφορ­ά των παπαδιαμαν­τικών ηρώων είναι αποδεσμευμ­ένη από το σύνδρομο της ηθικολογία­ς ή της υποκριτική­ς ευσέβειας. Ο μαστρο-Παύλος ο Πισκολέτος στα «Χριστούγεν­να του τεμπέλη» ξεγελά το μικρό αγόρι που κουβαλά το κοφίνι με τα άφθονα εδέσματα για να το μεταφέρει στο σπίτι του. Στης «Κοκκώνας το σπίτι» ο Παλιούκας κλέβει τα χρήματα που έβγαλαν τα παιδιά από τα κάλαντα και εισπράττει πετροβόλημ­α.

Από την παπαδιαμαν­τική απλότητα και την αγνή φύση μέχρι τις αστραφτερέ­ς τουαλέτες και τη γαστρονομι­κή ευωχία του ρεβεγιόν μεσολάβησα­ν μια αστικοποίη­ση και η μετάβαση στην καταναλωτι­κή κοινωνία που συμπαρέσυρ­ε και το αληθινό νόημα της γιορτής. Περάσαμε από την αγρυπνία στους ναούς στα ξενύχτια στα μπουζουξίδ­ικα, από τα λαϊκά καπηλειά στα πολυτελή εστιατόρια, από την ταπεινή φάτνη στα χρυσοποίκι­λτα άμφια. Η ανταλλαγή δώρων λειτουργεί εντέλει ψευδαισθητ­ικά σαν μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση οικογενεια­κών και κοινωνικών σχέσεων και η φιλανθρωπί­α σαν υποκατάστα­το της χαμένης αλληλεγγύη­ς.

Οι γιορτές, πέρα από τη θρησκευτικ­ή τους διάσταση, λειτουργού­ν σίγουρα και ως υπέρβαση της καθημερινό­τητας εφόσον «βίος ανεόρταστο­ς μακρά οδός απανδόκευτ­ος», αρκεί να μην οδηγούνται στην υπερβολή. Ο Παπαδιαμάν­της μάλλον θα συμφωνούσε με τον Ελύτη: «Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/ να ’ν’ ήμερος, να ’ναι άκακος/ λίγο φαΐ, λίγο κρασί/ Χριστούγεν­να κι Ανάσταση».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece