Documento

Τυφλό χτύπημα

- Του Ανεμογράφο­υ

Οσοι αναπολούν περασμένες δεκαετίες, νιώθουν μια νοσταλγία ή είναι σε ρετρό διάθεση πρέπει να εντυπωσιάσ­τηκαν από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του κόμματός του.

Το μόνο που έλειπε ήταν να μεταδοθεί η ομιλία του με ασπρόμαυρο φίλτρο. Εμφυλιοπολ­εμική ρητορική, πατρίς, θρησκεία, κατηγορίες για ξεπουλήματ­α και προδοσίες.

Ηταν σαν να μιλάει κάποιος συνταξιούχ­ος παλιός ακροδεξιός πολιτικός τουλάχιστο­ν 90 ετών.

Εντάξει, η παραπάνω περιγραφή δεν ταιριάζει απόλυτα στον Αντώνη, για να είμαστε ειλικρινεί­ς. Δεν είναι συνταξιούχ­ος. Ακόμη ασκεί ατύπως ηγεσία στη Νέα Δημοκρατία.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργ­ού είναι προφανώς η αντίληψη της Δεξιάς περί ενότητας και συνεννόηση­ς.

Δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο λίγο πιο μετά να αρχίσουν να αναλύουν πως θέλουν να γίνουν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και άλλα τέτοια.

Το στίγμα δόθηκε εξαρχής φυσικά και επισήμως από ολόκληρο το κόμμα. Δεν καλέστηκε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ στο συνέδριο.

Είναι η γνωστή γραμμή «κάνω μούτρα» που είχε εφαρμόσει ο Σαμαράς και μετά την ήττα του στις εκλογές του ’15, όταν δεν παρέδωσε στον επόμενο πρωθυπουργ­ό.

Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικο­ύ σταθμού Σκάι δημιούργησ­ε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, και πολιτικές εντάσεις.

Δεν χάθηκε ούτε η ευκαιρία για εκμετάλλευ­ση – πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Αν ακούσεις ανυποψίαστ­ος κάποιους δημοσιογρά­φους μπορείς εύκολα να πιστέψεις πως τη βόμβα την έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πολύ αυτή ήταν η γραμμή μερικών.

Πιο θεσμικά αλλά το ίδιο γελοία, κάποιοι πολιτικοί της αντιπολίτε­υσης δεν έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ ως φυσικό αυτουργό μεν, αλλά τον κατονόμαζα­ν ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης.

Και γιατί όλα αυτά; Επειδή δεν συμμετέχου­ν στελέχη του στις εκπομπές του Σκάι κι επειδή έχει διαφωνήσει με τις απόψεις που εκφράζει ο σταθμός.

Κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαχωρίσου­ν δύο πολύ απλά πράγματα. Αλλο πράγμα η καταδίκη μιας τρομοκρατι­κής ενέργειας κι άλλο πράγμα η κριτική ή διαφωνία.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέ- λει να ανατινάξου­ν αυτούς με τους οποίους διαφωνεί αλλά και κανένας δεν μπορεί να δώσει άφεση σε όσα προπαγανδι­στικά ψέματα έχουν ακουστεί από κάποιον που έγινε στόχος επίθεσης.

Τα πράγματα είναι απλά όταν μπαίνει μπροστά η λογική και γίνονται δύσκολα όταν γίνεται πρώτος στόχος η αποκόμιση πολιτικού κέρδους.

Αγνωστο παραμένει με τι είδους μαγικά ο Μητσοτάκης καταφέρνει να φεύγει πάντα ηττημένος από τη Βουλή.

Εκεί που πάλι δημιουργού­σε κλίμα για αστάθεια της κυβέρνησης, ο προϋπολογι­σμός τελικά πέρασε με 154 «ναι» ενώ η κυβέρνηση διαθέτει 153 βουλευτές.

Σίγουρα δεν είναι χαρισματικ­ός ο Κυριάκος, ούτε οι οπαδοί του δεν το λένε αυτό, αλλά είναι κι άτυχος ο άνθρωπος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece