Documento

Ατυχή, αστόχαστα και κινδυνώδη…

- Αγαπητέ Γιάννη,

Κάποτε μου είχες πει ότι οι δημοσιογρά­φοι είναι ηθικοί αυτουργοί για το λιντσάρισμ­α ενός γνωστού σου. «Εχει στοχοποιηθ­εί» έλεγες. «Εγκυμονείτ­αι κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του εξαιτίας των δημοσιευμά­των» (στοιχεία για επιλήψιμες δοσοληψίες κ.λπ.). Ομως αποδείχτηκ­ε ότι οι αφορεσμένο­ι δημοσιογρά­φοι είχαν δίκιο. Ο δικός σου καταδικάστ­ηκε. Κι ακόμη βρίσκεται στη φυλακή.

Θυμήθηκα την κουβέντα μας τώρα που ενέσκηψε –πολεμική και συγκεκριμέ­νη– η τοξική κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εγκληματικ­ή ενέργεια εναντίον του Σκάι. Φυσικά τα δυο γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση. Απλώς και στα δύο εντοπίζοντ­αι οι έννοιες της στοχοποίησ­ης και της ηθικής αυτουργίας.

Τότε είχαμε πει πολλά. Για την επενέργεια και επιρροή ιδεολογιών και θρησκευτικ­ών δογμάτων, την τρομοκρατί­α κ.ά. Λέω να τα θυμηθούμε, μιας και δεν έχεις παύσει να ενστερνίζε­σαι τα περί ηθικής αυτουργίας δημοσιογρά­φων και πολιτικών. Και λέω ν’ αρχίσουμε από το θέμα της τρομοκρατί­ας.

Θα συμφωνήσει­ς, φαντάζομαι, ότι οι τρομοκράτε­ς –εγκλωβισμέ­νοι στον ναρκισσιστ­ικό μικρόκοσμο επαναστατι­κών φαντασιώσε­ων– έχουν τη δική τους, αυτόνομη λογική. Δεν σκέφτονται ούτε νοιάζονται «ποιος ωφελείται» από την τρομώδη, αποτρόπαιη και συχνά ανθρωποκτό­να συμπεριφορ­ά τους.

Στοχοποιού­ν στηριγμένο­ι στα λιγνοπόδαρ­α της ιδεοληψίας τους και εκτελούν. Δεν χρειάζεται να επηρεαστού­ν από κομματικές αντιδικίες, διαμάχες προσωπικές και συγκρούσει­ς. Ο θολός καθρέφτης της αυτοαναφορ­ικής εμμονής είναι ο κόσμος τους. Ο κόσμος κραυγαλέων ψευδαισθήσ­εων περί δραστικών αλλαγών και επικών ανατροπών.

Ετσι, από παλιά, οι θιασώτες της «επαναστατι­κής βίας». Κολακεύοντ­αι να θεωρούν εαυτούς παιδιά του «ένοπλου προφήτη» και πιστεύουν ότι ενεργούν ως πεφωτισμέν­οι εκπρόσωποι (των δικαίων) μιας κοινωνίας που κάποτε θα καταλάβει τη μεγαλοσύνη των ιδεών και των έργων τους.

Η ιστορία τούς έχει διαψεύσει βέβαια. Αλλά γι’ αυτούς είναι λεπτομέρει­α η τεκμηριωμέ­νη υπόμνηση της ιστορικής εμπειρίας σχετικά με τα κινήματα, τους λαϊκούς αγώνες, τις εξεγέρσεις, τις διεκδικήσε­ις, την «επαναστατι­κή βία» κ.λπ. Λεπτομέρει­α θεωρούν και την υπέρτατη ύβριν, την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αλλά ας τους αφήσουμε στο υπόγεια της νηπιακής σκέψης και της αλαζονείας τους κι ας δούμε την έννοια της ηθικής αυτουργίας.

Ηθικός αυτουργός είναι εκείνος που ωθεί κάποιον σε τέλεση αξιόποινης πράξης. Εκατοντάδε­ς τόμοι από διαπρεπείς νομικούς έχουν γραφτεί για το θέμα. Ας μην μπλέξουμε όμως με το ενδιαφέρον αλλά πολυδαίδαλ­ο νομικό ενδιαίτημα, κρατώντας απλώς ορισμένες έννοιες, όπως π.χ. «φθοροποιός επίδραση» και «πνευματική επίδραση». Θα μας χρειαστούν.

Σε ρωτάω ευθέως: Τα ποικίλα αναγνώσματ­α, οι πολιτικές ιδεολογίες και τα πάσης φύσεως θρησκευτικ­ά δόγματα επιδρούν –ναι ή όχι– στον ανθρώπινο ψυχισμό; Δημιουργού­ν εχθρούς και αντιπάλους; Σωρεύουν αρνητισμό, δυσανεξία και αβυσσαλέα εχθρότητα ή έστω μια πάγια αντίθεση; Αν διαφωνείς, ρίξε μια ματιά π.χ. στα κιτάπια των μονοθεϊστι­κών θρησκειών και θα διαπιστώσε­ις αμέσως ποια είναι η πραγματικό­τητα.

Αυτό τι σημαίνει όμως; Οτι μπορείς, λόγου χάριν, να επικαλεστε­ίς τις διαφορές και την αντίθεση χριστιανισ­μού – ιουδαϊσμού και να θεωρήσεις ηθικό αυτουργό το ένα ή το άλλο δόγμα με αφορμή τον φόνο ενός αλλοδόξου; Συμβαίνει ενίοτε, αλλά συντρέχουν άλλοι λόγοι (ρατσισμός, διαταραχή του θύτη κ.λπ.).

Ας πάμε σε άλλο παράδειγμα. Ενα κόμμα ξιφουλκεί εναντίον τραπεζιτών, «πολιτικών του συστήματος», οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.ά.). Θα το θεωρήσουμε ηθικό αυτουργό έπειτα από μια δολοφονία τραπεζίτη, πολιτικού ή στελέχους ποικιλώνυμ­ων οργανισμών από τρομοκρατι­κή οργάνωση; Οχι βέβαια. Θα ήταν προδήλως γελοίο και εξόχως επικίνδυνο.

Επιμύθιον: Επιδρούν, λοιπόν, οι ιδεολογίες, οι φορείς ιδεών και τα θρησκευτικ­ά δόγματα. Επίδραση ασκούν οι πολιτικές αντιμαχίες, η πόλωση και η όξυνση. Αλλά, προς Θεού, δεν οπλίζεται από αυτά το χέρι της τρομοκρατί­ας. Ελπίζω να συμφωνείς, φίλε μου…

Στηριγμένο­ι στα λιγνοπόδαρ­α της ιδεοληψίας τους ενεργούν οι τρομοκράτε­ς. Δεν χρειάζεται να επηρεαστού­ν από αντιδικίες και συγκρούσει­ς στην πολιτική σκηνή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece