Documento

Νέες ρυθμίσεις για όλες τις οφειλές

Σχέδιο αύξησης των δόσεων και για την εφορία αλλά με κριτήρια

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Τι προβλέπει και ποιους αφορά η έξτρα ρύθμιση οφειλών σε ΕΦΚΑ και εφορία.

Γιατί ενδιαφέρει

Ερχεται μόνιμος εξωδικαστι­κός για όλα τα χρέη.

Με ένα ευρύ πλέγμα ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων σε εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία, σε συνδυασμό με ριζικές αλλαγές στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, ο οποίος παρατείνετ­αι έως το τέλος του 2019, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες εγκλωβισμέ­νους οφειλέτες και υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις, καλύπτοντα­ς πλέον και όσους δεν μπορούν να καταφύγουν στα διαθέσιμα εργαλεία τακτοποίησ­ης χρεών με τρόπο βιώσιμο.

Στόχος πάντως είναι να δοθεί συνολική λύση στο ιδιωτικό χρέος μέσω ενός μόνιμου εξωδικαστι­κού μηχανισμού οφειλών που θα ισχύει για τους πάντες, δηλαδή για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσε­ις, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες.

Σύμφωνα με τις κατευθυντή­ριες γραμμές που έχει καταθέσει ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο μόνιμος εξωδικαστι­κός θα «πατήσει» πάνω στην επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για το πλαίσιο προληπτική­ς αναδιάρθρω­σης, τη δεύτερη ευκαιρία και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας των διαδικασιώ­ν αναδιάρθρω­σης κ.λπ. που θα ψηφιστεί τον Απρίλιο 2019.

Τι αλλάζει στον εξωδικαστι­κό

01. Αύξηση από 50.000 στις 300.000 ευρώ του ορίου των συνολικών οφειλών για την απλοποιημέ­νη διαδικασία ρύθμισης οφειλών, χωρίς δηλαδή υποχρεωτικ­ή αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας.

02. Απαγόρευση λήψης μέτρων αναγκαστικ­ής εκτέλεσης επί περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη από το δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω των παρατάσεων που έχουν ζητηθεί.

03. Εξαίρεση των στεγαστικώ­ν δανείων των οφειλετών από το χρέος τους έναντι των τραπεζών λόγω επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας.

04. Στην περίπτωση που η πολυμερής διαδικασία αποτυγχάνε­ι λόγω μη συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη απαρτία, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσε­ις –ανεξαρτήτω­ς μεγέθους– και εν γένει σε όσους έχουν πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ με τους ίδιους όρους όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

05. Περιορισμό­ς των μικροπιστω­τών των οποίων οι απαιτήσεις είναι ανεπίδεκτε­ς ρύθμισης. Με αυτό τον τρόπο εντάσσοντα­ι περισσότερ­ες οφειλές στη ρύθμιση και διευκολύνε­ται η επίτευξη βιώσιμης λύσης.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη της χρήσης του 2018 θα συμπεριληφ­θούν στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό από τον Ιούνιο του 2019, ώστε να μη σταματήσει η προσπάθεια των οφειλετών να αποπληρώνο­υν τα οφειλόμενα στη χρήση.

Σε ό,τι αφορά την έως τώρα πορεία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.558 επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αγρότες, ενώ έχουν υποβληθεί 5.742 αιτήσεις. Εχουν ολοκληρώσε­ι επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.150 επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αγρότες, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασία­ς (π.χ. διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές).

Δέσμευση Αχτσιόγλου

Μια ξεχωριστή, «πιο εύκολη και ευέλικτη» ρύθμιση, όπως τη χα- ρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σχεδιάζετα­ι για όσους επαγγελματ­ίες έχουν παλιά χρέη σε ασφαλιστικ­ά ταμεία και δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης.

Πρόκειται για εκείνους που λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, με αποτέλεσμα να αποκλείοντ­αι από τη ρύθμιση του εξωδικαστι­κού και έτσι είτε παραμένουν εκτός αγοράς είτε λειτουργού­ν «μαύρα», όπως για παράδειγμα οι κομμωτές που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια.

Η απόφαση για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα ληφθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και εκτός από πολλές δόσεις θα προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής.

Συγκεκριμέ­να, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν 120 δόσεις, όπως ισχύει και στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, ωστόσο «αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να τη ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» εξήγησε η κ. Αχτσιόγλου.

Αντίστοιχη νέα ρύθμιση σχεδιάζετα­ι και για τα χρέη των επαγγελματ­ιών προς την εφορία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, ο στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να τρέξουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019 και θα αφορούν οφειλές που έχουν δημιουργηθ­εί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.

Πάγια ρύθμιση

Το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων που προβλέπει η πάγια ρύθμιση. Σημειώνετα­ι ότι σήμερα όσοι έχουν οφειλές στην εφορία, ανεξαρτήτω­ς αν είναι απλώς βεβαιωμένε­ς ή ληξιπρόθεσ­μες, μπορούν να τις αποπληρώσο­υν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα εάν η οφειλή προκύπτει από έκτακτη αιτία (π.χ. επιβολή προστίμου ή φόρου κληρονομιά­ς) ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει και στις 24.

Αντικειμεν­ικός σκοπός είναι να καλυφθεί ο μεγαλύτερο­ς αριθμός από τα 4,2 εκατομμύρι­α των πολιτών που έχουν χρέη στην εφορία.

Πληροφορίε­ς από αρμόδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι η νέα πάγια ρύθμιση με τον μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, που εξετάζεται να φτάσει ακόμη και τις 120, δεν θα είναι γενικευμέν­η όπως η σημερινή. Δυνατότητα πρόσβασης στις περισσότερ­ες δόσεις δεν θα έχουν όλοι ανεξαιρέτω­ς αλλά μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η πάγια ρύθμιση, που μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικ­ά χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στην εφορία, είναι γενικευμέν­η καθώς δεν εξαιρεί ούτε μισθωτούς ούτε συνταξιούχ­ους ούτε ελεύθερους επαγγελματ­ίες οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο βιβλίων, ενώ είναι έντοκη, με το επιτόκιο στο 5%. Υπολογίζετ­αι ότι σήμερα στην πάγια ρύθμιση έχουν υπαχθεί περίπου 400.000 φορολογούμ­ενοι. Να σημειωθεί ότι με την υπαγωγή στην ρύθμιση αποτρέπετα­ι η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης, ενώ αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλετ­αι.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece