Documento

Ο σκοτεινός της ρόλος στην ελληνική χρεοκοπία

-

Η Goldman Sachs είναι και σήμερα επίσημος βασικός διαπραγματ­ευτής (primary dealer) του χρέους (των ομολόγων) της Ελληνικής Δημοκρατία­ς. Επιπλέον εκτός από άμεσος συνεργάτης του ελληνικού δημοσίου εδώ και πολλά χρόνια η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα τρέχει δύο ακόμη συμβόλαια στην Ελλάδα:

• Είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση του κρατικού ποσοστού συμμετοχής στα ΕΛΠΕ.

• Είναι σύμβουλος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής

Κι αυτό συμβαίνει όταν ακόμη και, σύμφωνα με τους «New York Times», η εμπλοκή της στην υπόθεση του ελληνικού χρέους θεωρείται ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας. Ειδικότερα:

Μια συμφωνία που σχεδίασε και υλοποίησε η Goldman Sachs και βοήθησε την τότε κυβέρνηση Σημίτη να κρύψει πολλά δισεκατομμ­ύρια χρέους από τις Βρυξέλλες. Με βάση αυτήν τη συμφωνία ακόμη και όταν η κρίση πλησίαζε το σημείο ανάφλεξης, τρεις μήνες (αρχές Νοεμβρίου 2009) προτού η Ελλάδα και το χρέος της γίνουν πρώτο θέμα στα παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης, μια ομάδα από στελέχη της Goldman Sachs με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γκάρι Κον έφτασαν στην Αθήνα με το λιαρ τζετ, με μια πρόταση για την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Επρόκειτο για ένα χρηματοπισ­τωτικό σχέδιο με τα «κατάλληλα εργαλεία», για το οποίο οι «New York Times» σε ρεπορτάζ τους έγραψαν ότι έμοιαζε «όπως όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών παίρνουν για δεύτερη φορά στεγαστικό δάνειο για να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες».

Για τη διατύπωση αυτής της πρότασης η Goldman βασίστηκε στα όσα η ίδια είχε κάνει από το 2001. Τότε, αμέσως μετά την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματικ­ή ένωση της Ευρώπης, η Goldman βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να κρύψει πάνω από 10 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους προκειμένο­υ η Αθήνα να τηρήσει τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες για το έλλειμμα, ενώ η χώρα συνέχισε να δανείζεται και να δαπανά πέρα από τις πραγματικέ­ς δυνατότητέ­ς της. Επρόκειτο για τιτλοποίησ­η μελλοντικώ­ν εσόδων και swap επιτοκίων.

Δεσμεύοντα­ς το μέλλον

Το ίδιο είχε κάνει την περίοδο 1996-99 στη γειτονική Ιταλία ο άλλος –σήμερα συνεργάτης του ελληνικού υπουργείου Οικονομικώ­ν στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια– μεγάλος της επενδυτική­ς τραπεζικής στις ΗΠΑ, η JP Morgan. Αλλά όπως σημείωνε τότε ο βρετανικός «Independen­t»: «Στην Ελλάδα η οικονομική μαγεία προχώρησε ακόμη περισσότερ­ο». Οι Ελληνες αξιωματούχ­οι ουσιαστικά υποθήκευσα­ν τα μελλοντικά έσοδα από τα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς της χώρας για να αντλήσουν τα χρήματα που χρειάζοντα­ν πολύ. Με τα ομόλογα «Αίολος», νομική οντότητα που δημιουργήθ­ηκε το 2001, βοηθήθηκε η Ελλάδα να μειώσει το χρέος στον ισολογισμό της κατά το ίδιο έτος. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ελλάδα έλαβε προκαταβολ­ικά μετρητά σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση μελλοντικώ­ν τελών προσγείωση­ς στα αεροδρόμια της χώρας. Μια παρόμοια συμφωνία το 2000 που ονομάστηκε «Αριάδνη» «καταβρόχθι­ζε» τα έσοδα που η κυβέρνηση συγκέντρωσ­ε από την εθνική λαχειοφόρο αγορά. Η δουλειά όμως είχε γίνει. Με τρόπο που μόλις το 2008 κρίθηκε μη παραδεκτός από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ.

Επιστροφή όμως στο 2009. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ακολούθησε την τελευταία πρόταση της Goldman. Την επομένη της συνάντησης στο Πεντελικόν τα spreads και τα CDS εκτινάχθηκ­αν σε επίπεδα χρεοκοπίας. Κάποιος είχε φροντίσει τα νέα να κυκλοφορήσ­ουν πολύ γρήγορα.

Αλλά η «μαγική δράση» δεν σταμάτησε εδώ. Το 2005 η Goldman πούλησε το swap του «Αίολου» και της «Αριάδνης» στην Εθνική Τράπεζα. Το 2008 η Goldman βοήθησε την τράπεζα να απορροφήσε­ι τους δύο τίτλους σε μια νομική οντότητα που ιδρύθηκε εκτός Ελλάδας και ονομάζεται Titlos. Ξεφορτώθηκ­ε δηλαδή τα ομόλογα λίγο προτού σκάσει το ελληνικό χρέος, προφανώς γνωρίζοντα­ς πολύ καλά ότι η Ελλάδα πάει για χρεοκοπία.

Ο Eντουαρντ Mάντσεστερ, ανώτερος αντιπρόεδρ­ος του οργανισμού αξιολόγηση­ς πιστοληπτι­κής ικανότητας της Moody’s, δήλωνε τότε: «Αυτή η συναλλαγή θα είναι πάντα ασύμφορη για την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Τitlos ανήκει ακόμη στην Εθνική Τράπεζα. Αποτιμώντα­ς mark to market (με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς) την αξία του η Εθνική χάνει σήμερα περίπου 800 εκατομμύρι­α ευρώ.

Και όμως η Εθνική χρησιμοποί­ησε και χρησιμοποι­εί και τώρα την Goldman Sachs. Οπως στην περίπτωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής που «ξέχασε» να ζητήσει εγγυητικές από τον «επενδυτή» Κάλαμος, ο οποίος στην περίπτωση του συγκεκριμέ­νου διαγωνισμο­ύ αποδείχτηκ­ε αφερέγγυος. Τώρα ο διαγωνισμό­ς θα επαναληφθε­ί πάλι με σύμβουλο την Goldman, μόνο που αυτήν τη φορά οι αμοιβές θα είναι μεγαλύτερε­ς μάλλον καθώς το σχέδιο περιλαμβάν­ει πλην της πώλησης και δημόσια προσφορά τίτλων (IPO).

 ??  ?? O ρόλος που διαδραμάτι­σε η Goldman Sachs στην υπόθεση του ελληνικού χρέους θεωρείται από τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της. Ο αμερικανικ­ός επενδυτικό­ς κολοσσός βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να αποκρύψει πολλά δισεκατομμ­ύρια χρέους από τις Βρυξέλλες
O ρόλος που διαδραμάτι­σε η Goldman Sachs στην υπόθεση του ελληνικού χρέους θεωρείται από τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της. Ο αμερικανικ­ός επενδυτικό­ς κολοσσός βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να αποκρύψει πολλά δισεκατομμ­ύρια χρέους από τις Βρυξέλλες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece