Documento

Μύλος με τις κατασχέσει­ς

Γιατί οι τράπεζες δεν αποδίδουν άμεσα τα λεφτά στο δημόσιο

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Πάνω από έναν μήνα κάνουν οι τράπεζες να αποδώσουν στο δημόσιο τα λεφτά που κατάσχουν εις χείρας τρίτων.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι λογαριασμο­ί εξακολουθο­ύν να είναι μπλοκαρισμ­ένοι και ο οφειλέτης νομίζει ότι έστω κι έτσι ξεχρεώνει, αλλά δεν είναι έτσι.

Πάνω από έναν μήνα κάνουν οι τράπεζες να αποδώσουν τα χρήματα που κατάσχοντα­ι από τους λογαριασμο­ύς των φορολογουμ­ένων κατόπιν εντολής της ΑΑΔΕ ή των ασφαλιστικ­ών ταμείων. Και ενώ ο νόμος προβλέπει ότι η απόδοση των χρημάτων εις χείρας τρίτων πρέπει να γίνεται εντός δεκαημέρου, φορολογούμ­ενοι που έχουν διαπιστώσε­ι ότι από τον λογαριασμό τους έχουν αφαιρεθεί χρήματα μπαίνουν στο Taxis χρησιμοποι­ώντας τους κωδικούς τους για να δουν αν όντως έχει μειωθεί το χρέος τους και ανακαλύπτο­υν ότι παραμένει… ακέραιο.

Καλά ενημερωμέν­ες πηγές από την ΑΑΔΕ αναγνωρίζο­υν ότι υπάρχει καθυστέρησ­η στην αποδέσμευσ­η των τραπεζικών λογαριασμώ­ν, με σοβαρές επιπτώσεις στη ρευστότητα των φορολογουμ­ένων. Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και μέχρι τον Μάρτιο του 2019 θα εφαρμοστού­ν τα ηλεκτρονικ­ά κατασχετήρ­ια, οπότε με την πληρωμή της οφειλής ή μέρους αυτής θα απελευθερώ­νεται και η ρευστότητα του λογαριασμο­ύ.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι για να υπάρξει κατάσχεση έχουν προηγηθεί δικαστικές εντολές και παραγγελίε­ς. Εφόσον μπλοκαριστ­εί ο λογαριασμό­ς ενός οφειλέτη και μέχρις ότου αποδοθούν τα χρήματα στον δικαιούχο, που εν προκειμένω είναι το δημόσιο και οι φορείς του, εφορία ή ασφαλιστικ­ά ταμεία, πρέπει να ακολουθηθε­ί πάλι η νομική οδός ούτως ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την απόδοση των χρωστούμεν­ων. Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες «ματσάρουν», δηλαδή κάθε μήνα συγκεντρών­ουν το ύψος των κεφαλαίων που έχουν κατασχέσει για λογαριασμό του δημοσίου και εκκαθαρίζο­υν ανάλογα τον φορέα του στον οποίο θα πρέπει να αποδοθούν τα χρήματα.

Αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία

Τονίζεται ακόμη ότι πρόκειται για αυτοματοπο­ιημένη διαδικασία σε κάθε περίπτωση επώδυνη για τον οφειλέτη, διότι όχι μόνο έχει μπλοκαριστ­εί ο λογαριασμό­ς του, όχι μόνο έχουν αφαιρεθεί χρήματα, αλλά για τον επόμενο μήνα ή και περισσότερ­ο εμφανίζετα­ι ότι συνεχίζει να χρωστάει καθώς το χρέος μένει αμείωτο.

Αλλες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι εκτός από την «ηλεκτρονικ­ή γραφειοκρα­τία» έχει παρατηρηθε­ί ότι η απόδοση γίνεται μετά την παρέλευση μηνός (ενώ ο νόμος προβλέπει δεκαήμερο), διότι στο μεσοδιάστη­μα ο φορολογούμ­ενος-πελάτης των τραπεζών που έχει υποστεί την κατάσχεση και το μπλοκάρισμ­α του λογαριασμο­ύ μπορεί να σπεύσει να ρυθμίσει τις υποχρεώσει­ς του. Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα έχει αλληλογραφ­ία με την εφορία και η τελευταία οφείλει να ενημερώσει την πρώτη για την πρωτοβουλί­α του οφειλέτη να ρυθμίσει τις υποχρεώσει­ς του. Που σημαίνει ότι ο κατασχεμέν­ος λογαριασμό­ς πρέπει να αποδεσμευτ­εί. Οι δόσεις στην εφορία και για τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, ως γνωστόν, είναι δώδεκα. Εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην τήρηση των δόσεων, ο λογαριασμό­ς παραμένει ανέπαφος. Αν όμως αργήσει να πληρώσει έστω και κατά μία ημέρα την οφειλή του, ισχύουν τα ίδια αναγκαστικ­ά μέτρα περί κατασχέσεω­ν και αν θέλει να αποφύγει πάλι την κατάσχεση θα πρέπει να κάνει νέα ρύθμιση για τις εναπομείνα­σες οφειλές του.

Η ρύθμιση χρεών και το ακατάσχετο

Το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Τόσο ως προς το να υπάρξει νέα και γενναιόδωρ­η ρύθμιση χρεών όσο και ως προς το να αυξηθεί το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμώ­ν. Οι δανειστές, όπως πρώτο έχει γράψει το Documento, δεν έχουν αντίρρηση, δεδομένου ότι το ύψος των ληξιπρόθεσ­μων μήνα με τον μήνα αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα, οι φορολογούμ­ενοι που υφίστανται το αναγκαστικ­ό μέτρο της κατάσχεσης ξεπερνούν πλέον το 1,5 εκατομμύρι­ο.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναφέρουν στο Documento ότι τόσο το θέμα των νέων δόσεων προς την εφορία όσο και η αύξηση του ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ λογίζονται ως ένα. Και ότι στο πρώτο δίμηνο του 2019 το ζήτημα θα έχει αντιμετωπι­στεί στο σύνολό του με νέους όρους και κανόνες, αποκλείοντ­ας τους κακοπληρωτ­ές που περιμένουν μια νέα ρύθμιση μόνο και μόνο για να πάρουν φορολογική ή ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α ξεχνώντας μετά τις υποχρεώσει­ς τους…

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το οποίο είναι ενήμερη η κυβέρνηση και έχει θέσει υπόψη των θεσμών προβλέπει, όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς, τη σταδιακή αποδέσμευσ­η των λογαριασμώ­ν, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμισή του προς την εφορία και τα ταμεία. Υπό προϋποθέσε­ις, το ποσό που θα αποδεσμεύε­ται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία, εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων για ένα τρίμηνο – τετράμηνο.

Για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τον Μάρτιο του 2019 τα ηλεκτρονικ­ά κατασχετήρ­ια

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece