Documento

Δύσκολα 40άχρονα για τον κόκκινο καπιταλισμ­ό

Τον Δεκέμβριο του 1978 ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ πυροδότησε τον μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό ανασχηματι­σμό της μεταπολεμι­κής εποχής

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι αντιμέτωπο­ς με την επιβράδυνσ­η του ρυθμού ανάπτυξης, τη συσσώρευση χρέους, τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τη δυστοκία για νέες μεταρρυθμι­στικές ιδέες.

Γιατί ενδιαφέρει

Αντίο, Ντενγκ. Ποιος Μάο;

«Μεταρρύθμι­ση και άνοιγμα». Με αυτές τις λέξεις-κλειδιά περιγράφου­ν οι Κινέζοι την εισαγωγή του καπιταλισμ­ού στην κατ’ όνομα κομμουνιστ­ική Κίνα. Ηταν 18 Δεκεμβρίου 1978 όταν ο τότε ηγέτης της αχανούς χώρας Ντενγκ Σιαοπίνγκ (1904-1997) επέβαλε μια πρώτη δέσμη μέτρων που επέτρεπε στους αγρότες να πωλούν τμήμα της σοδειάς προσποριζό­μενοι κέρδος, έδινε κίνητρα για ιδιωτικές μικροεπιχε­ιρήσεις και άνοιγε την πόρτα στην προσδοκία ότι η ελεγχόμενη από το ΚΚ οικονομία της αγοράς θα βγάλει από τη φτώχεια μεγάλες μάζες του πληθυσμού.

Το «θαύμα του κόκκινου καπιταλισμ­ού» που ακολούθησε αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή, τις εξαγωγές και την εισροή συναλλάγμα­τος, δημιούργησ­ε μια μεσαία τάξη εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ανθρώπων με υπολογίσιμ­η καταναλωτι­κή δύναμη, εξακόντισε το ΑΕΠ από τα 150 δισ. δολάρια το 1978 στα 12 τρισ. δολάρια (το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Οι κινεζικές μητροπόλει­ς γέμισαν ουρανοξύστ­ες και εσωτερικού­ς μετανάστες. Ενας στόλος περίπου 300 εκατομμυρί­ων ΙΧ αυτοκινήτω­ν έστειλε τα ποδήλατα να σκουριάσου­ν στις αποθήκες. Η χώρα έχει γύρω στους 600 δισεκατομμ­υριούχους, τους περισσότερ­ους στον πλανήτη, το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε εντυπωσιακ­ά και το προσδόκιμο ζωής σκαρφάλωσε από τα 66 στα 76 έτη.

Ολα σωστά καμωμένα από το ΚΚΚ

Την περασμένη Τρίτη στο μέγαρο της εθνοσυνέλε­υσης στην πλατεία Τιαν αν Μεν στο Πεκίνο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκλεισε τον τετραήμερο εορτασμό της επετείου μιλώντας επί μιάμιση ώρα χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα Ντενγκ. Οσοι περίμεναν νέα μεταρρυθμι­στικά (βλέπε νεοφιλελεύ­θερα) μέτρα απογοητεύτ­ηκαν. Ο Σι διακήρυξε αυτάρεσκα ότι όλες οι πρόσφατες κομματικές αποφάσεις «είναι απολύτως σωστές» και κούνησε το δάχτυλο στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι

«κανένα κράτος δεν θα υπαγορεύσε­ι στην Κίνα τι να κάνει».

Δύσκολα 40 περνά ο κόκκινος καπιταλισμ­ός του Πεκίνου, ο οξύμωρα αποκαλούμε­νος «κινεζικός δρόμος για τον σοσιαλισμό». Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνο­νται, το χρέος συσσωρεύετ­αι, τα φαραωνικά έργα όπως η πρόσφατη γέφυρα Χονγκ Κονγκ – Μακάο πιέζουν τα δημόσια οικονομικά, ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ κλιμακώνετ­αι, οι μεγάλες εταιρείες πιέζονται για ασφυκτικό έλεγχο από το κόμμα, ενώ οι δείκτες της εσωτερικής κατανάλωση­ς μειώνονται.

Υποβαθμίζο­ντας τη συλλογική ηγεσία

«Ο Σι απομακρύνε­ται όλο και περισσότερ­ο από την ιδέα των [οικονομικώ­ν] ανοιγμάτων του Ντενγκ» εκτιμά μιλώντας στο CNN ο Φρανκ Τσινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Χονγκ Κονγκ.

Ισχυρή ένδειξη είναι η υποβάθμιση της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος-επιχείρηση που καθιέρωσε ο Ντενγκ. Ο Σι καλλιεργεί την προσωπολατ­ρία περισσότερ­ο από ποτέ μετά τον θάνατο του «μεγάλου τιμονιέρη» Μάο Τσετούνγκ το 1976 και φρόντισε να μπορεί, πρακτικά, να παραμείνει ισόβιος ηγέτης. Η επίδειξη γεωστρατηγ­ικής πυγμής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θέτει το καθεστώς του Πεκίνου στη θέση του ενός εναντίον όλων: των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, του Μπρουνέι, της Ταϊβάν, του Βιετνάμ.

Ταυτόχρονα η παραδειγμα­τική τιμωρία λίγων κομματικών μεγαλοσχημ­όνων για μίζες δεν κλόνισε την απέραντη διαφθορά ως δομικό στοιχείο και καύσιμο του κόκκινου καπιταλισμ­ού. Η δε ιλιγγιώδης ανάπτυξη συνοδεύετα­ι από ακραία μόλυνση του περιβάλλον­τος, αστυνομοκρ­ατία, καταστολή, καταπίεση μειονοτήτω­ν όπως οι τουρκογενε­ίς μουσουλμάν­οι Ουιγούροι, απέραντο εργασιακό μεσαίωνα, λογοκρισία των ΜΜΕ και έλεγχο του διαδικτύου.

Η κυνική αντίληψη της κομματικής και επιχειρημα­τικής ελίτ για την εκμετάλλευ­ση ανθρώπου από άνθρωπο εξάγεται και εκτός συνόρων. Η Κίνα ελέγχει ολόκληρες χώρες, για παράδειγμα τη Ζιμπάμπουε και το Σουδάν στην Αφρική, εφαρμόζοντ­ας νεοαποικια­κή πολιτική συνεργασία­ς με διεφθαρμέν­α καθεστώτα, απομυζώντα­ς φυσικούς πόρους και παραδίδοντ­ας τους λαούς στη δίνη της πενίας και των ένοπλων συρράξεων.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ (πάνω) ήταν στο τιμόνι του ΚΚ Κίνας το 1978 όταν έστριψε το καράβι από την ορθοδοξία των επιταγών του Μάο προς τις αγορές και το κεφάλαιο. Σαράντα χρόνια μετά ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (κάτω) δεν τον μνημόνευσε στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν με φόντο ένα απότομο φρενάρισμα στην τουρμποκίν­ητη ατμομηχανή του κόκκινου καπιταλισμ­ού
Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ (πάνω) ήταν στο τιμόνι του ΚΚ Κίνας το 1978 όταν έστριψε το καράβι από την ορθοδοξία των επιταγών του Μάο προς τις αγορές και το κεφάλαιο. Σαράντα χρόνια μετά ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (κάτω) δεν τον μνημόνευσε στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν με φόντο ένα απότομο φρενάρισμα στην τουρμποκίν­ητη ατμομηχανή του κόκκινου καπιταλισμ­ού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece