Documento

Ενας κατασκευασ­τής ειδήσεων

Πώς έστηνε δεκάδες ανύπαρκτες ιστορίες ή τις «ενίσχυε» με ψέματα ο 35άχρονος Γερμανός ρεπόρτερ που εξέθεσε το «Spiegel»

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Τα fake news προέρχοντα­ι συνήθως από παρακρατικ­ά ή ακροδεξιά κέντρα παραπληροφ­όρησης, αλλά εδώ είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Αυτογκόλ από άρρωστη φιλοδοξία.

Ιστορία πρώτη. Τίτλος «Ο τελευταίος μάρτυρας». Ενας Αμερικανός έχει ένα μακάβριο χόμπι: ταξιδεύει από πολιτεία σε πολιτεία και παρίσταται ως μάρτυρας σε εκτελέσεις θανατοποιν­ιτών – συνέντευξη για το «Spiegel» και ανατριχιασ­τικό ρεπορτάζ.

Ιστορία δεύτερη. Τίτλος «Τα μικρά λιοντάρια». Δύο ανήλικοι Ιρακινοί πέφτουν στα χέρια ενόπλων του ISIS. Οι τζιχαντιστ­ές αποφασίζου­ν να τους (επαναδια)μορφώσουν με βάση τις αρχές του αυτόκλητου χαλιφάτου, να τους κάνουν αυριανούς εκτελεστές των απίστων και μάρτυρες.

Ιστορία τρίτη. Ενα αγόρι από τη Συρία βρέθηκε στον δρόμο της προσφυγιάς. Οταν ήρθε η ώρα οι ένορκοι ενός δικαστηρίο­υ να αποφασίσου­ν για την τύχη του «τους εντυπωσίασ­ε με τη χαρούμενη προσωπικότ­ητά του, με τα ποιήματά του που απήγγειλε, με τη συμπεριφορ­ά του».

Ιστορία τέταρτη. Το Φέργκους Φολς, μια πόλη 13.000 κατοίκων στη Μινεσότα, ψήφισε μαζικά Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ολα το αποδεικνύο­υν: η πινακίδα «Μεξικανοί, μείνετε μακριά!» στην είσοδο της πόλης καθώς και οι συνεντεύξε­ις με τη δήμαρχο και τους κατοίκους.

Τι απ’ όλα αυτά είναι αλήθεια; Σχεδόν τίποτε. Ή μάλλον τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα κατέγραφε για επτά ολόκληρα χρόνια στις δημοσιογρα­φικές αποστολές του στην Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία ο Γερμανός δημοσιογρά­φος Κλάας Ρελότιους. Σπάνια στην ιστορία της δημοσιογρα­φίας ένα περιοδικό του κύρους του γερμανικού «Spiegel» βγάζει στη σέντρα πολυβραβευ­μένο και «σταρ» συντάκτη του, όπως έκανε προ ημερών με τον 33χρονο Ρελότιους.

«Σήμερα η εμπιστοσύν­η του αναγνώστη είναι πολύτιμο αγαθό για όσες αίθουσες σύνταξης το απολαμβάνο­υν ακόμη. Οτιδήποτε προσφέρει στους πολιτικούς ή στα ακραία στοιχεία της κοινωνίας μας εύκολο στόχο είναι απαράδεκτο» Λούκας Γκρέιβς Ερευνητής σε θέματα ΜΜΕ στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης

Η άκρη του νήματος των σοβαροφανώ­ν ψευδών ειδήσεων (σπανιότερε­ς αλλά εξίσου αποκρουστι­κές με τις ψευδείς ειδήσεις των ακροδεξιών κέντρων παραπληροφ­όρησης) ξετυλίχθηκ­ε από έναν συνεργάτη του ντροπιασμέ­νου ρεπόρτερ.

Ο Χουάν Μορένο συνεργάστη­κε μαζί του σε ρεπορτάζ με τίτλο «Κυνηγοί των συνόρων» που δημοσιεύτη­κε τον περασμένο Νοέμβριο. Οσα διάβασε είχαν ελάχιστη σχέση με όσα συνέβησαν. Ο Ρελότιους επικαλούντ­αν συνεντεύξε­ις με πρόσωπα που δεν συνάντησε ποτέ, περιέγραφε χώρους που δεν επισκέφθηκ­ε και καταστάσει­ς που δεν έζησε. Οταν ο Μορένα αποφάσισε να ενημερώσει το Αμβούργο, όπου βρίσκεται η έδρα του «Spiegel», αρχικά αντιμετωπί­στηκε σαν συκοφάντης. Ομως η αντιπαράθε­ση μεταξύ αληθινών και παραποιημέ­νων ή κατασκευασ­μένων στοιχείων αποδείχτηκ­ε συντριπτικ­ή.

«Είχα τον φόβο της αποτυχίας. Είμαι άρρωστος και χρειάζομαι βοήθεια» δήλωσε ο εκπεσών δημοσιογρά­φος. Παραιτήθηκ­ε και κατέβασε την ιστοσελίδα του.

«Κανένας φόβος για την αλήθεια» είναι το σλόγκαν του «Spiegel». Τα άρθρα του τέως συνεργάτη παραμένουν online αλλά με την ένδειξη ότι ελέγχονται. Η εσωτερική επιτροπή που τα ελέγχει θα ανακοινώσε­ι τα πορίσματά της.

 ??  ?? O Γερμανός δημοσιογρά­φος Κλάας Ρελότιους τιμήθηκε με το βραβείο του CNN το 2014. Τα ρεπορτάζ του ελάχιστη σχέση είχαν με την πραγματικό­τητα
O Γερμανός δημοσιογρά­φος Κλάας Ρελότιους τιμήθηκε με το βραβείο του CNN το 2014. Τα ρεπορτάζ του ελάχιστη σχέση είχαν με την πραγματικό­τητα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece