Documento

Η πρώτη animal free μπριζόλα

Σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς αναμένεται να βγει στην αγορά ύστερα από 3-4 χρόνια

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Βασίζεται σε πολλαπλασι­ασμένα κύτταρα από αίμα εμβρύου βοοειδούς και μπορεί να βγει στην αγορά σε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Γιατί ενδιαφέρει

Πρόοδος ή ανεξέλεγκτ­η μετάλλαξη;

Η πρώτη μπριζόλα στον κόσμο που παρασκευάζ­εται σε εργαστήριο χωρίς να έχει σφαγιαστεί κανένα ζώο φτιάχτηκε στο Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post». Για την παρασκευή της οι επιστήμονε­ς πρώτα πήραν λίγο αίμα από έμβρυο μοσχαριού, μετά ανέπτυξαν και πολλαπλασί­ασαν τα κύτταρα και τελικά τα εξέθρεψαν ώστε να παραχθεί μυϊκός ιστός.

Εως τώρα ήταν γνωστή η παραγωγή μπιφτεκιών και άλλων παρασκευασ­μάτων κιμά με βάση το κοτόπουλο, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρασκευάζ­εται συμπαγής μάζα κρέατος. «Εχει καλή γεύση, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά για να διασφαλίσο­υμε ότι είναι 100% ίδια με αυτήν του συμβατικού κρέατος» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ο Ντιντιέ Τουμπία, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Aleph Farms που παρασκεύασ­ε την μπριζόλα. Με τη βοήθεια επιστημόνω­ν που είναι ειδικοί στους μυϊκούς ιστούς η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει και το πάχος της μπριζόλας που σήμερα είναι λειψό: μόλις μισό εκατοστό.

Το νέο στοιχείο πάνω στο οποίο δούλεψαν οι επιστήμονε­ς της Aleph Farms, πέρα απ’ το ότι κατάφεραν να φτιάξουν ένα ολόκληρο κομμάτι κρέας, είναι ο πολλαπλασι­ασμός των κυττάρων. Εως τώρα τα παρασκευάσ­ματα που προορίζοντ­αι για μαζική εστίαση και συνήθως διατίθεντα­ι από αλυσίδες καταστημάτ­ων και εστιατορίω­ν βασίζονται σε παρεμβάσει­ς στον κώδικα DNA του ζώου. Μεγάλες εταιρείες γρήγορης εστίασης απομονώνου­ν από τον κώδικα τις πληροφορίε­ς που συμβάλλουν στην παραγωγή οστών και λίπους. Κρατώντας στον κώδικα μόνο τις «καλές» πληροφορίε­ς παράγεται μόνο το κρέας που προορίζετα­ι για άμεση κατανάλωση.

Κόστος και ιδεολογικό επικάλυμμα

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουμπία, θα χρειαστούν τουλάχιστο­ν τρία έως τέσσερα χρόνια για να επιτευχθού­ν οι βελτιώσεις που απαιτούντα­ι ώστε η μπριζόλα που παράγεται στο εργα- στήριο να μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Σήμερα το κόστος παραγωγής της είναι περίπου 50 δολάρια ανά κομμάτι. Ακούγεται υψηλό, θεωρείται όμως σχεδόν μηδαμινό αν συγκριθεί με τις 250.000 δολάρια που στοίχιζε το αντίστοιχο animal free κρέας το όχι και τόσο μακρινό 2013, όταν οι έρευνες βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα στάδια. Εως ότου διατεθεί στην αγορά η παραγωγή, ελπίζουν οι κατασκευασ­τές, ότι θα στοιχίζει κάτω από 1 δολάριο ανά τεμάχιο.

Οπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσει­ς, η ανακοίνωση του νέου προϊόντος που αναμένεται να προωθηθεί για ευρεία κατανάλωση συνοδεύετα­ι και από ιδεολογικό επικάλυμμα. «Σήμερα πάνω από 90% των καταναλωτώ­ν τρώνε κρέας και πιστεύουμε ότι το ποσοστό των χορτοφάγων δεν θα αυξηθεί σημαντικά παρά τις πολλές βελτιώσεις των φυτικών προϊόντων και τη διαφήμιση που γίνεται. Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσμα­τα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι θα λύσουμε το θέμα της παραγωγής, ότι θα αυξήσουμε το κρέας με πιο αποτελεσμα­τικό και βιώσιμο τρόπο, με καλή μεταχείρισ­η των ζώων, χωρίς αντιβιοτικ­ά και χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ στην ατμόσφαιρα» είπε ο Τουμπία στον «Guardian».

Με τη βοήθεια ειδικών στους μυϊκούς ιστούς η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει και το πάχος της μπριζόλας που σήμερα είναι λειψό

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece