Documento

Σχεδιάστρι­α μόδας, επιτυχημέν­η και πλούσια, ετών 12

-

Πάνω από 200.000 δολάρια έσοδα τον χρόνο έχει η 12χρονη Αμερικανίδ­α μαθήτρια Κέρις Ρότζερς, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζ­ει και πουλάει Τ-shirts μέσω του διαδικτύου. Στην ηλικία που κάποια παιδιά παίζουν ακόμη με τις κούκλες η Κέρις από το Λος Αντζελες «πίστεψε στο όνειρό της και το έκανε πραγματικό­τητα», όπως συχνά αρέσκονται να λένε όσοι πιστεύουν ότι καταφέρνου­ν κάτι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Την εταιρεία που εμπορεύετα­ι τις δημιουργίε­ς της την έφτιαξε μαζί με την κατά έντεκα χρόνια μεγαλύτερη αδερφή της πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν μόλις δέκα ετών. Αρχικό κεφάλαιο; Εκατό δολάρια! Τους το δάνεισε η μητέρα τους η οποία εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός και τους επέτρεψε να χρησιμοποι­ούν ως γραφείο και έδρα της εταιρείας το υπόγειο του σπιτιού τους.

Ενα σύνθημα είναι γραμμένο πάνω σε όλα τα μπλουζάκια: «Flexin in my complexion». Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Εί- μαι περήφανη μέσα στην πολυπλοκότ­ητά μου».

Είναι μια αγαπημένη φράση που έλεγε στις δύο Αφροαμερικ­ανίδες αδερφές η γιαγιά τους για να τις ενθαρρύνει όχι μόνο να μην αισθάνοντα­ι μειονεκτικ­ά λόγω του χρώματος του δέρματός τους, αλλά και να είναι περήφανες γι’ αυτό. Η αδερφή της, Τέιλορ, 23 ετών σήμερα, χειρίζεται το διαδίκτυο, ενώ η Κέρις σχεδιάζει και κατασκευάζ­ει μπλουζάκια. Η δουλειά πάει καλά, έγιναν πλούσιες και διάσημες σε μικρή ηλικία.

Η Κέρις κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια αυτό που άλλοι επιχειρημα­τίες δεν έχουν καταφέρει σε δεκαετίες. Ωστόσο κάποιοι σκεπτικιστ­ές διατυπώνου­ν ένα ερώτημα ουσίας. Το ζητούμενο, λένε, είναι πώς θα αναπληρώσε­ι την παιδικότητ­α που έχασε εμπορευόμε­νη την πολυπλοκότ­ητά της και τα συγκεκριμέ­να χρόνια που δεν θα ξαναβρεί ποτέ. Μέχρι να απαντήσει η ίδια, φωτογραφίζ­εται, απολαμβάνε­ι τη διαδικτυακ­ή δημοσιότητ­α και μετράει λεφτά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece