Documento

«Η αντεγκλημα­τική ρητορική πάει μαζί με την υποκρισία»

Μια συζήτηση για το βιβλίο του, τις σκοτεινές πλευρές της πόλης, τον μηχανισμό της αστυνομίας, τα στερεότυπα και τις φυλακές

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Το τελευταίο βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου «Είναι ήδη νεκρός» είναι μια φανταστική αστυνομική νουβέλα βασισμένη σε δικογραφία που του εμπιστεύτη­κε ένας συγκρατούμ­ενός του στη φυλακή. Μέσα από την ιστορία επιχειρεί να ασκήσει κριτική στη στερεοτυπι­κή εικόνα του νουάρ και να φωτίσει τις υπόγειες πλευρές της πόλης. «Οι ιστορίες των ανθρώπων που οι υποθέσεις τους έγιναν ένα στιγμιότυπ­ο μαζί με δηλώσεις υπουργών, νέα μέτρα, τα αποτελέσμα­τα των ποδοσφαιρι­κών αγώνων και την πρόγνωση του αυριανού καιρού» γράφει στο βιβλίο του. Ο Τάσος Θεοφίλου είναι αμετάκλητα ελεύθερος ύστερα από πέντε χρόνια άδικου εγκλεισμού κατηγορούμ­ενος για συνέργεια σε ανθρωποκτο­νία και για ληστεία τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012 χωρίς κανένα αποδεικτικ­ό στοιχείο.

Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου «Είναι ήδη νεκρός»;

Είναι μια αστυνομική νουβέλα. Ο πρωταγωνισ­τής μου είναι ένας ειδικός φρουρός, ένας συνηθισμέν­ος αστυνομικό­ς δηλαδή που βρίσκεται χαμηλά στην ιεραρχία. Ηθελα να προτείνω ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο αστυνομικο­ύ. Ενδεχομένω­ς να είμαι επηρεασμέν­ος και από την προκατάληψ­η που έχω απέναντί τους. Υπάρχει μια διάσταση κριτικής στον ίδιο τον μηχανισμό της αστυνομίας αλλά συγχρόνως και στη νουάρ λογοτεχνία και την κατασκευή στερεοτύπω­ν που συναντάμε κυρίως στις αστυνομικέ­ς σειρές.

Ποια είναι τα στερεότυπα που συνοδεύουν συνήθως τις αστυνομικέ­ς ιστορίες;

Υπάρχει ένα διαδεδομέν­ο μοντέλο για τον αστυνομικό ή μπάτσο με τη μορφή ντετέκτιβ όπως κατασκευάζ­εται κυρίως από τον κινηματόγρ­αφο και τις σειρές. Από τις σειρές του Netflix μέχρι όποια αστυνομική ταινία παίζει ο Αλ Πατσίνο ή ο Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι εμφανής μια τάση κατασκευής με συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά. Το αντιηρωικό στοιχείο βρίσκεται στο γεγονός ότι αγαπώντας τη δουλειά του δεν καταφέρνει να είναι καλός οικογενειά­ρχης. Επίσης, αν έχει πουλήσει ακόμη και τον κολλητό του, δεν είναι επειδή θέλει να ανεβεί στην ιεραρχία αλλά επειδή έχει παρασυρθεί από την εμμονή του να λύσει το έγκλημα. Συγχρόνως δεν κάνει ο ίδιος ηθικές κρίσεις για το έγκλημα ή τον εγκληματία, αλλά παρουσιάζε­ται σαν αποστασιοπ­οιημένος μάστορας. Αν παθιάζεται, είναι μόνο επειδή του αρέσει η πρόκληση και πολλές φορές βλέπει τον αντίπαλο με σεβασμό ως ισάξιό του. Ως καθρέφτη του. Πολλές φορές ταυτίζεται με αυτόν που κυνηγάει. Ε λοιπόν, ο ήρωάς μου δεν είναι αυτή η περίπτωση.

Ποια στοιχεία σε γοητεύουν σε αυτές τις ιστορίες;

Είναι ένας τρόπος να εκφραστούν όψεις της κοινωνικής ζωής στην πόλη που ξεφεύγουν από μια γλυκανάλατ­η καθημερινό­τητα η οποία ανάγει σχεδόν σε συγκλονιστ­ικά τα αδιέξοδα των μικροαστικ­ών σχέσεων. Βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα πιο υπόγεια και σκοτεινά, τα οποία θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να αναδύονται, έστω και μέσω της λογοτεχνία­ς. Θα με ενδιέφερε επίσης κάποια στιγμή να καταφέρω να γράψω ένα ολοκληρωμέ­νο μυθιστόρημ­α. Είμαι όμως αρκετά τσαπατσούλ­ης, οπότε παραμένει επιθυμία και όνειρο που έχω για το μέλλον.

Η υπόθεση έχει στοιχεία αφήγησης, δικαστικού και αστυνομικο­ύ ρεπορτάζ. Είναι πραγματική ιστορία;

Είναι βασισμένη σε αληθινά περιστατικ­ά. Την υπόθεση μου την είχε αφηγηθεί ένας συγκρατούμ­ενος που μου εμπιστεύτη­κε τη δικογραφία. Πρόκειται για έναν άνθρωπο καταδικασμ­ένο σε δις ισόβια κάθειρξη και 90 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Τα ονόματα, οι ημερομηνίε­ς και τα γεγονότα είναι φανταστικά. Τα συμπεράσμα­τα που έχω βγάλει για το τι πραγματικά συνέβη παραμένουν προσωπικές εκτιμήσεις, καθώς δεν επικυρώθηκ­αν από κάποια δικαστική απόφαση. Οποιος παρακολουθ­εί λίγο το αστυνομικό ρεπορτάζ μπορεί να καταλάβει σε ποια υπόθεση αναφέρομαι.

Πιστεύεις ότι έχει αξία να αναδύονται τέτοιες υποθέσεις στη σφαίρα του δημόσιου λόγου;

Είναι σημαντικό τα θέματα της φυλακής να αποκτούν ορατότητα, γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αυθαιρεσία της εξουσίας. Θεωρώ ότι η παραβατική οικονομία, είτε εντός είτε εκτός των φυλακών, είναι μια κάθετα οργανωμένη οικονομία που η κορυφή της καταλήγει στη σύνδεση με την οικονομική και πολιτική εξουσία. Στη βάση όμως αυτής της πυραμίδας συμβαίνουν αίσχη. Υπάρχουν άνθρωποι που εκτίουν εξοντωτικέ­ς ποινές για πολύ μικρά αδικήματα ή για αδικήματα που δεν έχουν κάνει. Θεωρώ ότι η δημοσιότητ­α μπορεί να προστατέψε­ι αυτό τον κόσμο που συνθλίβετα­ι από την υποκρισία της αντεγκλημα­τικής ρητορικής.

Εχεις γράψει στο παρελθόν και άλλα βιβλία;

Κυρίως συλλογές μικρών διηγημάτων. Το «Παρανουαρι­κό» περιγράφει τις συνθήκες ζωής ενός επισφαλούς εργαζόμενο­υ. Αποσπάσματ­α είχαν αξιοποιηθε­ί για να στηρίξουν ανύπαρκτες κατηγορίες εναντίον μου. Εχουν κυκλοφορήσ­ει επίσης σε μορφή κόμικς το «Αντίο Μπάτμαν» σε σχέδιο του Kanellos Cob και ο «Οθέλλος» σε σχέδιο της Χριστίνας Σηφιανού. Το βιβλίο «32 βήματα» είναι ιστορίες από τη φυλακή, όπως και το «Αχβαχικό».

Γιατί επέλεξες να αποδομήσει­ς τον Μπάτμαν;

Προσπαθώ να αναδείξω τον τρόπο που συνδέεται η φιγούρα του με την κατασκευή μιας αντεγκλημα­τικής ρητορικής στα αμερικανικ­ά 50s. Αυτή η λογική πέρασε και στην Ελλάδα με το δόγμα «νόμος και τάξη» στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ο Μπάτμαν υπηρετεί ένα μοντέλο εξουσιαστι­κής αυτοδικίας του κεφαλαίου. Ενας μεγαλοαστό­ς αναλαμβάνε­ι δράση για να πατάξει την εγκληματικ­ότητα. Είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιη­θεί κοινωνικά η λογική της alt– right αυτοδικίας. Μιλάω πάντα για τον Μπάτμαν του κινηματογρ­άφου και όχι τόσο των κόμικς.

 ??  ??
 ??  ?? Το βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου «Eίναι ήδη νεκρός» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Red n’ Noir
Το βιβλίο του Τάσου Θεοφίλου «Eίναι ήδη νεκρός» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Red n’ Noir

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece