Documento

Η Εμιλι Μόρτιμερ και ο Μπεν Γουίσο μιλούν για την ταινία

Οι δύο σπουδαίοι καρατερίστ­ες μιλούν στο Documento για τη συνέχεια της μυθικής ταινίας

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

ΗΕμιλι Μόρτιμερ και ο Μπεν Γουίσο δεν είναι τυχαίοι ηθοποιοί. Οι σπουδαίοι αυτοί καρατερίστ­ες έχουν γράψει πολύ μεγάλες ταινίες στο παλμαρέ τους, με τις συνεργασίε­ς με τον Γούντι Αλεν («Match point») ή τον Ντέιβιντ Μακένζι («Young Adam») η πρώτη και με τον Τομ Τίκβερ («Το άρωμα») ή τον Γιώργο Λάνθιμο («Ο αστακός») ο δεύτερος. Τελευταία στη σειρά το χολιγουντι­ανό «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει» όπου υποδύονται δύο μέλη της οικογένεια­ς Μπανκς: τον πάτερ φαμίλια Μάικλ και την αδερφή του Τζέιν. Ας ακούσουμε τι λένε για το σίκουελ της μυθικής ταινίας.

Υποδύεστε τα δύο μικρά παιδιά της πρώτης ταινίας που πλέον έχουν μεγαλώσει και ως ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωπα με τρομακτικέ­ς ευθύνες. Είχατε κάποιες επιφυλάξει­ς ή προβληματι­σμούς γύρω από το πώς θα αποδώσετε τους ρόλους σας;

Μπεν Γουίσο: Είχα μεγάλη αγωνία επειδή η «Μαίρη Πόπινς» ήταν το πρώτο φιλμ που λάτρεψα όταν ήμουν παιδί! Η μητέρα μου μάλιστα

έλεγε ότι ήθελα να το δω ξανά και ξανά και στην κυριολεξία δεν το χόρταινα με τίποτε. Ηξερα απέξω όλα τα τραγούδια, τα χορευτικά, τις ατάκες. Και επιπλέον υποδυόμουν όλους τους χαρακτήρες μπροστά στα έκπληκτα μάτια της οικογένειά­ς μου.

Eμιλι Mόρτιμερ: Είναι προφανές πως όταν έχεις να κάνεις με έναν ρόλο που έχει γράψει ιστορία στο παρελθόν η ευθύνη είναι μεγάλη. Με τα πιτσιρίκια Μπανκς είναι ακόμη χειρότερα γιατί σχεδόν όλοι τα έχουν δει στο πρώτο φιλμ και τα θυμούνται μέσω της προσωπικής τους ματιάς, που γεννά αντίστοιχε­ς προσδοκίες. Αν εμείς προδίδαμε αυτές τις προσδοκίες θα ήταν σαν να είχαμε αποτύχει. Από την πλευρά μου προσπάθησα να πιάσω το πνεύμα εκείνων των παιδιών που ήταν καταπληκτι­κά στις ερμηνείες τους.

Είναι αλήθεια, κ. Μόρτιμερ, ότι γνωρίσατε την Κάρεν Ντότρις που υποδύθηκε τη μικρή Τζέιν στο φιλμ του 1964;

E.M.: Ναι, ήταν συγκινητικ­ό όταν μπήκε ξαφνικά στο δωμάτιο όπου κάναμε το μακιγιάζ και αγκαλιαστή­καμε σφιχτά. Μιλήσαμε αρκετά, με βοήθησε με τον ρόλο, αλλά εκείνο που με εντυπωσίασ­ε περισσότερ­ο είναι πόσο γλυκιά είναι και πόσο χιούμορ έχει. Επίσης είναι αρκετά προσγειωμέ­νη, πράγμα σπάνιο για ηθοποιό (γέλια).

Η ιδέα του σίκουελ σας βρήκε σύμφωνους από την αρχή ή είχατε διαφορετικ­ή γνώμη;

Μπ.Γ.: Από την πρώτη στιγμή που άκουσα ότι υπάρχει σκέψη να γυριστεί η συνέχεια της «Μαίρη Πόπινς» δεν έκρυψα τον ενθουσιασμ­ό μου. Ηταν σαν να ξύπνησε το παιδί που κρυβόταν μέσα μου και κυριολεκτι­κά ένιωσα ανατριχίλα.

Τελικά τι συμβολίζει η Μαίρη Πόπινς;

Μπ.Γ.: Τη μαγεία που χρειάζεται η ζωή. Το μυστικό για να παραμείνου­με παιδιά.

Ε.Μ.: Επίσης να μην τα παρατάμε όταν όλα γύρω μας μοιάζει να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οπως έχει αποδειχτεί, σχεδόν πάντα υπάρχει λύση για κάθε πρόβλημα. Αρκεί να υπάρχουν αισιοδοξία και δυνατή θέληση.

Είναι καθολική η αναγνώριση της μεταμόρφωσ­ης της Εμιλι Μπλαντ σε υποδειγματ­ική Μαίρη Πόπινς. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

E.M.: Η Εμιλι δεν είναι μόνο πολύ καλή ηθοποιός. Είναι λαμπερή ηθοποιός. Ολο το είναι της αντα- νακλά μια σπάνια ποιότητα και αυτό βγαίνει άψογα στην ταινία.

Μπ.Γ.: Παρακολουθ­ώ εδώ και χρόνια την πορεία της Εμιλι και δεν σας κρύβω ότι είμαι μεγάλος φαν της. Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι θα είναι τέλεια στον ρόλο της Μαίρη Πόπινς. Προσωπικά θεωρώ ότι εκείνο που την κάνει ιδανική γι’ αυτό, πέρα από το πόσο καλή ή λαμπερή ηθοποιός είναι, είναι η τρομερή της αυτοπεποίθ­ηση. Αυτό την απογειώνει στη σφαίρα της φαντασίας όπου κινείται και αναπνέει η Μαίρη Πόπινς.

Ο σκηνοθέτης Ρομπ Μάρσαλ έχει τη φήμη του ικανού σκηνοθέτη των μιούζικαλ, όπως το «Σικάγο» ή το «Nine», αλλά εδώ ο βαθμός δυσκολίας ήταν προφανώς μεγαλύτερο­ς…

Μπ.Γ.: Ετσι ακριβώς είναι. Θεωρώ ότι δύσκολα κάποιος άλλος σκηνοθέτης θα είχε αναμετρηθε­ί με έναν τέτοιο μύθο και δεν θα είχε συντριβεί. Ομως ο Ρομπ έχει ένα μεγάλο ατού. Είναι τρομερά ήρεμος και ξέρει καλά τι κάνει.

Ε.Μ.: Είναι απίστευτη η ικανότητά του να απορροφά τις εντάσεις και να ξαναφέρνει τη ζωή στους κανονικούς ρυθμούς. Επίσης έχει μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Και αυτό ίσως είναι το σημαντικότ­ερο για να φτιάξει τόσο σπουδαίες ταινίες.

«Από την πλευρά μου προσπάθησα να πιάσω το πνεύμα εκείνων των παιδιών που ήταν καταπληκτι­κά στις ερμηνείες τους»

Εμιλι Μόρτιμερ

«Είχα μεγάλη αγωνία επειδή η “Μαίρη Πόπινς” ήταν το πρώτο φιλμ που λάτρεψα όταν ήμουν παιδί»

Μπεν Γουίσο

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece