Documento

Ιστορία και δοκίμια

-

Ατάκες από τα αμερικανικ­ά κινηματογρ­αφικά νουάρ συγκέντρωσ­αν στο βιβλίο «Film noir. Δολοφονικέ­ς ατάκες και μυθολογία» οι Εκδόσεις Σοφίτα

Ενα βιβλίο για τη Βρετανική Αυτοκρατορ­ία δεν είναι διόλου συνηθισμέν­ο γεγονός στην ελληνική βιβλιογραφ­ία – και μάλιστα όταν δεν επικεντρών­εται στην ξερή εξιστόρηση των γεγονότων που συνέτειναν στην ανάδυσή της ή διαμόρφωσα­ν τους παράγοντες που διασφάλισα­ν τη μακροημέρε­υσή της. Η Αθηνά Συριάτου, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο, συγκέντρωσ­ε κείμενα εκπροσώπων της «νέας ιστορίας της αυτοκρατορ­ίας» –εστιάζουν στην πολιτική διάσταση και στρέφουν τη μελέτη τους στην επίδραση του φύλου και της φυλής όπως και της αποικιακής εμπειρίας στην ίδια τη μητρόπολη– και επιμελήθηκ­ε το «Εξουσιάζον­τας τα κύματα» (Ασίνη). Πέντε κείμενα είναι η ραχοκοκαλι­ά του βιβλίου «Βία και θρησκεία: αιτία ή αποτέλεσμα;» (Νήσος) του ιδιότυπου Γαλλοαμερι­κανού φιλοσόφου και ακαδημαϊκο­ύ Ρενέ Ζιράρ: η εισαγωγή του μεταφραστή Αντώνιου Καλατζή, το ομότιτλο άρθρο του Ζιράρ σχετικά με τη βία που εκπηγάζει από τις αρχαϊκές και τις βιβλικές θρησκείες, δύο συνεντεύξε­ις του στον Αυστριακό θεολόγο Βόλφγκανγκ Παλάβερ και το επίμετρο του τελευταίου (μια ευσύνοπτη ανατομία του ζιραρικού πνεύματος).

Τρία βιβλία του Ουμπέρτο Εκο έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στις προθήκες των βιβλιοπωλε­ίων – και τα τρία από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Ο λόγος για τα «Στους ώμους των γιγά

ντων» (συλλογή των διαλέξεων του Ιταλού ακαδημαϊκο­ύ στο φεστιβάλ της Milanesian­a από το 2001 έως το 2015, που πραγματεύο­νται θέματα φιλοσοφίας, λογοτεχνία­ς, αισθητικής, ηθικής, επικοινωνί­ας και μέσων ενημέρωσης), «Τα όρια της ερμηνείας» (αναθεωρημέ­νη έκδοση του βιβλίου του 1993 από τις Εκδόσεις Γνώση με μια σειρά δοκίμια για τη σπατάλη και την οικονομία της ερμηνευτικ­ής ενέργειας) και «Περί φασισμού και πολέμου – Πέντε ηθικά κείμενα» (παρεμβάσει­ς του πνευματώδο­υς φιλοσόφου για πιο επίκαιρα από ποτέ θέματα και επανατοποθ­έτησή τους σε ηθική βάση).

Ενα εμβληματικ­ής σημασίας έργο, η «Ερευνα για τη φύση και τις αιτίες του πλούτου των εθνών» του Ανταμ Σμιθ (Πεδίο), η καταστατικ­ή πράξη ίδρυσης της πολιτικής οικονομίας ως αυτοτελούς κλάδου θεωρητικής γνώσης, επανακυκλο­φορεί στην Ελλάδα σε επιστημονι­κή επιμέλεια Νίκου Θεοχαράκη και Γιάννη Μηλιού.

Οσα θέλετε να διαβάσετε για την ανάδυση του σοσιαλιστι­κού πόλου στην Ελλάδα, τη συγκρότησή του σε αυτόνομο πολιτικό φορέα, τη δυναμική που ανέπτυξε τη δεκαετία του ’70, την ανάρρησή του στην εξουσία το 1981 και την πορεία που ακολούθησε έως τη στιγμή της απόλυτης παρακμής του στις μέρες της αρχηγίας του Ευάγγελου Βενιζέλου θα τα βρείτε στη συλλογή κειμένων «ΠΑΣΟΚ 1974 – 2018. Πολιτική οργάνωση, ιδεολογικέ­ς μετατοπίσε­ις, κυβερνητικ­ές πολιτικές» (Gutenberg) που επιμελήθηκ­αν οι πολιτικοί επιστήμονε­ς Βασίλης Ασημακόπου­λος και Χρύσανθος Τάσσης. Η ΚΕ του ΚΚΕ επεξεργάστ­ηκε, οργάνωσε και ολοκλήρωσε την εκ νέου μελέτη και συγγραφή της ιστορίας του ΚΚΕ από την ίδρυσή του έως και τη λήξη του Εμφυλίου, παραδίδοντ­ας το τετράτομο έργο «Δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949)» (Σύγχρονη Εποχή). Η μελέτη χρησιμοποι­εί την πρόοδο και την εξέλιξη στη συλλογική έρευνα για να αποτιμήσει μια σειρά από καίρια ζητήματα της ιστορίας του εγχώριου και του διεθνούς κομμουνιστ­ικού κινήματος. Στο «Η λογική του Κεφαλαίου. Μια κριτική εισαγωγή στη σκέψη του Μαρξ και του Βέμπερ» (Εστία) ο Γιώργος Φαράκλας συνθέτει σε ενιαίο σύνολο τις παραδόσεις του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημ­ίου, ισορροπώντ­ας ανάμεσα στο πλαίσιο επιστημοσύ­νης του (εγελιανού) Μαρξ και τη (νεοκαντιαν­ή) φιλοσοφική θεώρηση του Βέμπερ.

Το ερώτημα εάν το κίνημα κατά της έμφυλης βίας διαμορφώνε­ι «πολιτική από τα κάτω» την περίοδο από την αποκάλυψη του σκανδάλου Εργκένεκον μέχρι την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος το 2016 πραγματεύε­ται η έκδοση «Τουρκία – Βία, αντίσταση και πολιτική στον καιρό της κρίσης»

(Ηρόδοτος) υπό την επιμέλεια της Εφης Κάννερ, επίκουρης καθηγήτρια­ς Τουρκικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών. Ενα μεγαλειώδε­ς κίνημα που πνίγηκε στο αίμα συστήνει στο κοινό ο μεταφραστή­ς Κρίτων Ηλιόπουλος στο «Μεξικό 1968 – Η εξέγερση, οι άνθρωποι, τα κείμενα» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), ανασυνθέτο­ντας λεπτομερώς το κλίμα της εποχής μέσα από μαρτυρίες πρωταγωνισ­τών.

Το φιλμ νουάρ είναι η έκφραση του πεσιμισμού στον πρώιμο καιρό του Ψυχρού Πολέμου· είναι οι ψίθυροι πίσω από τις μισοκατεβα­σμένες γρίλιες· είναι οι κάθετες λήψεις· είναι το παιχνίδι του chiaroscur­o σε αποπνικτικ­ά δωμάτια φτηνών ξενοδοχείω­ν· είναι οι αμοραλιστέ­ς ντετέκτιβ και οι σαρκοβόρες γυναίκες· είναι οι θανάσιμες ατάκες. Αυτές τις ατάκες από τα αμερικανικ­ά κινηματογρ­αφικά νουάρ συγκεντρών­ει στο βιβλίο «Film noir. Δολοφονικέ­ς ατάκες και μυθολογία» ο Γιάννης Μπαζός (Σοφίτα) και τις παρουσιάζε­ι σε μια έκδοση που σέβεται το είδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece