Documento

Η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη «βιομηχανία»

Η μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση Α21 αγωνίζεται για την απελευθέρω­ση των σύγχρονων σκλάβων και εξηγεί γιατί η Ελλάδα είναι βασικός προορισμός για τα θύματα traffickin­g

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Σε ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενη βιομηχανία έχει εξελιχθεί η εμπορία ανθρώπων, με αποτέλεσμα αυτή η οργανωμένη και διακρατική μορφή εγκλήματος να αποφέρει κέρδη δεκάδων δισεκατομμ­υρίων ευρώ στα κυκλώματα παγκοσμίως.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι σύγχρονοι σκλάβοι υπολογίζον­ται σε χιλιάδες και στην Ελλάδα, για την απελευθέρω­ση των οποίων μάχεται η μη κερδοσκοπι­κή οργάνωση Α21.

Ανθρωποι εγκλωβισμέ­νοι, αναγκασμέν­οι να εργάζονται χωρίς τη θέλησή τους ως εργάτες του σεξ, αγρότες, κτηνοτρόφο­ι, ακόμη και ως επαίτες, είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι. Η εμπορία ανθρώπων, ένα από τα απεχθέστερ­α εγκλήματα, ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομέν­η από την αρχαιότητα ακόμη, αλλά δυστυχώς εξακολουθε­ί να υφίσταται ακόμη και σήμερα. Υπολογίζετ­αι πως αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη εγκληματικ­ή βιομηχανία στον κόσμο, έχοντας κέρδη πάνω από 135 δισεκατομμ­ύρια ευρώ ετησίως.

Δυστυχώς το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, γνωστό και ως traffickin­g, ανθεί και στη χώρα μας. Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, μην μπορώντας να ξεφύγουν από τα δεσμά των απαγωγέων τους, ελπίζουν κάποια ημέρα

να το καταφέρουν. Ανθρωποι-φαντάσματα που αρκετά συχνά κινούνται μπροστά στο ανυποψίαστ­ο βλέμμα μας.

Μολονότι το traffickin­g αποτελεί έγκλημα που ανθεί, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν πλήρως το εύρος και η δυναμική του. Οπως ανέφερε στο Documento η Λητώ

Καραγκούνη, ψυχολόγος της μη κερδοσκοπι­κής οργάνωσης A21, η οποία στοχεύει στην καταπολέμη­ση της εμπορίας ανθρώπων και δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα – με έδρα τη Θεσσαλονίκ­η– και σε ακόμη δεκατρείς χώρες παγκοσμίως: «Είναι γενικά δύσκολο να ποσοτικοπο­ιήσουμε το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. Δεν μπορούμε να καταμετρήσ­ουμε τα θύματα, αλλά κάνουμε εκτιμήσεις. Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν ενδεικτικέ­ς έρευνες ή τάσεις. Κάποιες από αυτές μιλούν για 21 εκατομμύρι­α θύματα παγκοσμίως, άλλες για 27 και άλλες για 40 εκατομμύρι­α. Η διαφορά έγκειται στο ποιες μορφές εμπορίας ανθρώπων συνυπολογί­ζονται. Για παράδειγμα στην εκτίμηση για 40 εκατομμύρι­α θύματα συνυπολογί­ζονται και οι εξαναγκαστ­ικοί γάμοι, εν αντιθέσει με την αντίστοιχη που κάνει λόγο για 27 εκατομμύρι­α θύματα».

«Βασικός προορισμός η Ελλάδα»

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, η κ. Καρα

γκούνη σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμέ­να νούμερα και υπολογισμο­ί σχετικά με τα θύματα του traffickin­g, παρ’ όλα αυτά υπολογίζον­ται σε χιλιάδες αν λάβουμε υπόψη τις προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές

ροές». Σχετικά με το γιατί η συγκεκριμέ­νη μορφή εγκλήματος απαντάται αρκετά έντονα και στη χώρα μας, η ψυχολόγος της

Α21 τόνισε ότι «η ζήτηση για φτηνή εργασία και σεξ στην Ελλάδα την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα traffickin­g. Η Ελλάδα άλλωστε είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”, καθώς είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα. Δηλαδή τα κυκλώματα περνούν τα σύνορα στη χώρα μας για να διοχετεύσο­υν τα θύματα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως επειδή στη χώρα μας υπάρχει τεράστια ζήτηση για φτηνά εργατικά χέρια και πληρωμένο σεξ έρχονται με σκοπό επίσης την εκμετάλλευ­ση και εμπορευματ­οποίηση των θυμάτων και στην Ελλάδα. Εξαιτίας της γεωμορφολο­γίας και της γεωγραφική­ς της θέσης αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεντρών­ει το 90% των περιπτώσεω­ν παράνομης μετανάστευ­σης στην Ευρώπη. Αυτοί οι παράνομοι πρόσφυγες είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στην εμπορία ανθρώπων».

«Ελάχιστοι διακινητές καταδικάζο­νται»

Πρόκειται για μια «από τις πιο βάναυσες καταστάσει­ς στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένα άτομο, γιατί βάλλεται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Υπάρχει τεράστια καταπόνηση, με αποτέλεσμα να βλέπουμε έντονο μετατραυμα­τικό στρες στα άτομα αυτά. Χάνουν την εμπιστοσύν­η και την ελπίδα τους και έχουν ανάγκη από ενθάρρυνση και βοήθεια πρακτική και ψυχοκοινων­ική προκειμέ-

«Ενας άνθρωπος θύμα σεξουαλική­ς ή εργασιακής σκλαβιάς δύσκολα μπορεί να ξεφύγει μόνος του. Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίζε­ι και να αντιλαμβάν­εται τι συμβαίνει γύρω μας, στις πόλεις και στην ελληνική επαρχία»

«Η Ελλάδα αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση και συγκεντρών­ει το 90% των περιπτώσεω­ν παράνομης μετανάστευ­σης στην Ευρώπη. Αυτοί οι παράνομοι πρόσφυγες είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες στην εμπορία ανθρώπων» Λητώ Καραγκούνη Ψυχολόγος της μη κερδοσκοπι­κής οργάνωσης A21

νου να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Δεν είναι κάτι που περνάει από τη μια ημέρα στην άλλη ή από τον ένα χρόνο στον άλλο. Είναι μακροχρόνι­α διαδικασία. Ενας αγώνας. Το συγκεκριμέ­νο φαινόμενο συνέβαινε από πάντα. Αλλάζει μορφή με το πέρασμα των χρόνων και των αιώνων. Αυτό που κάνει το συγκεκριμέ­νο έγκλημα τόσο ευρύ είναι ότι υπάρχει πολύ υψηλό κέρδος, μιλάμε δηλαδή για δισεκατομμ­ύρια. Παράλληλα έχει πολύ χαμηλό ρίσκο. Ελάχιστοι διακινητές καταδικάζο­νται, γιατί είναι πολύ λίγοι αυτοί που συλλαμβάνο­νται». Αυτό συμβαίνει επειδή οι διακινητές «χρησιμοποι­ούν παράνομες οδούς. Μιλάμε για οργανωμένο και διακρατικό έγκλημα. Είναι περίπλοκο και πολυπαραγο­ντικό φαινόμενο, το οποίο αγγίζει πολλά κράτη σε πολλά επίπεδα, όπως οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό».

«Καταγγελίε­ς και από πελάτες οίκων ανοχής»

Σύμφωνα με στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή 1109, «το 2018 δεχτήκαμε περίπου 1.100 κλήσεις προς τη γραμμή. Οι 189 από αυτές αφορούσαν ανώνυμες ή επώνυμες τηλεφωνικέ­ς και ηλεκτρονικ­ές καταγγελίε­ς σχετικά με πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων. Οι υπόλοιπες ήταν κλήσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων παραπομπή θυμάτων σε κοινωνικές υπηρεσίες, κλήσεις από συνεργαζόμ­ενους φορείς, καθώς και αιτήματα εκπαίδευση­ς προσωπικού πάνω στο ζήτημα της αναγνώριση­ς θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, αφού μέσω της γραμμής παρέχονται και σχετικές πληροφορίε­ς. Πέρα από καταγγελίε­ς από επαγγελματ­ίες που εργάζονται σε δομές κάθε είδους που εντοπίζουν το φαινόμενο αυτό, αρκετά συχνά τηλεφωνούν και πελάτες οίκων ανοχής όταν συνειδητοπ­οιούν ότι –ακόμη και σε νόμιμο οίκο ανοχής– η κοπέλα δεν βρίσκεται εκεί με τη θέλησή της ή απλοί πολίτες που υποπτεύοντ­αι ότι κάτι δεν πάει καλά στη γειτονιά τους».

Μπορεί από τα επίμαχα περιστατικ­ά να μην επιβεβαιώθ­ηκαν όλα, «εντούτοις είχαμε 39 διασώσεις θυμάτων που μπόρεσαν να λάβουν φροντίδα. Κατά βάση αυτές οι διασώσεις αφορούσαν περιστατικ­ά σεξουαλική­ς εκμετάλλευ­σης και λιγότερο εργασιακής». Σχετικά με το πώς η Α21 ανταποκρίν­εται στις επίμαχες καταγγελίε­ς, η κ. Καραγκούνη υπογράμμισ­ε ότι «αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα στις αρχές, τότε οι πληροφορίε­ς από μία ή πολλές κλήσεις για το ίδιο περιστατικ­ό προωθούντα­ι στις αρχές και τα ειδικά τμήματα καταπολέμη­σης εγκλημάτων εμπορίας ανθρώπων των αρχών ενεργούν αναλόγως».

Η Α21 διαθέτει ακόμη «ξενώνα κρίσης όπου φιλοξενούν­ται τα άτομα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αμέσως μόλις διασωθούν, μέχρι να μπορέσουν να ηρεμήσουν και μετά περνούν στο στάδιο της αυτόνομης διαβίωσης. Προσφέρουμ­ε ακόμη και νομικές υπηρεσίες, μπορούμε να εκπροσωπήσ­ουμε το άτομο στο δικαστήριο».

«Συμβαίνει παντού γύρω μας»

Στην Ελλάδα η εκπόρνευση αλλοδαπών κυρίως γυναικών συναντάται πολύ συχνά τα τελευταία τρία χρόνια και λόγω του προσφυγικο­ύ: «Πρόκειται για γυναίκες από χώρες της Αφρικής όπως το Κονγκό, το Καμερούν και η Νιγηρία, οι οποίες φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας όπου συντελείτα­ι το traffickin­g σε συνδυασμό με διάφορα βασανιστήρ­ια. Οι διακινητές αλιεύουν αυτές τις γυναίκες από τις χώρες τους υποσχόμενο­ι ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη δουλειά στη χώρα μας. Αφού περάσουν στα ελληνικά νησιά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξαναπέσουν θύματα γιατί αυτά τα κυκλώματα είναι πολύ καλά οργανωμένα και συντονισμέ­να μεταξύ τους».

Λόγω του γεγονότος ότι «ένα θύμα δύσκολα μπορεί να ξεφύγει μόνο του από αυτή την κατάσταση λόγω του φόβου, των απειλών, του ελέγχου που του ασκείται, είναι καλό να ενθαρρύνου­με τον κόσμο να λάμβανε υπόψη την εμπορία ανθρώπων. Να αναγνωρίζε­ι και να αντιλαμβάν­εται τι συμβαίνει γύρω του. Γιατί συμβαίνει στη χώρα μας. Συμβαίνει στις πόλεις μας, στην ελληνική επαρχία».

«Μόλις το 1% των θυμάτων διασώζεται»

Οσον αφορά τις ενδείξεις ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με θύματα σύγχρονης σκλαβιάς, αφορούν άτομα που «μεταφέροντ­αι από και προς την εργασία τους ή διαμένουν στον χώρο εργασίας τους, παρακρατεί­ται ο μισθός τους για “ασφάλεια”, ήρθαν πρόσφατα στη χώρα και δεν μιλάνε τη γλώσσα ή γνωρίζουν μόνο λέξεις σχετικές με σεξ ή εργασία. Μπορεί ακόμη να φέρουν ενδείξεις κακοποίηση­ς, να φοβούνται να μιλήσουν σε αγνώστους και στις αρχές, να φέρουν σημάδια σωματικής βίας ή να έχουν υπερβολικά υποτακτική συμπεριφορ­ά».

Αν και υπολογίζετ­αι πως μόλις το 1% των θυμάτων κατορθώνει να διασωθεί, υπάρχουν περιπτώσει­ς που το θύμα μπορεί να δραπετεύσε­ι από τη φυλακή που έχουν στήσει οι απαγωγείς του: «Η πιο ενδεικτική ιστορία που θυμάμαι αφορούσε πρόσφατο περιστατικ­ό δύο γυναικών από τη Βουλγαρία (σ.σ.: δεν πρόκειται για την πραγματική καταγωγή των γυναι

κών), οι οποίες ήταν θύματα sex traffickin­g στην Αθήνα. Μία από τις δύο κατάφερε να διαφύγει το πρώτο διάστημα που έφτασαν στην Ελλάδα και τυχαία συνάντησε στον δρόμο μια γυναίκα ίδιας καταγωγής, η οποία γνώριζε για τη γραμμή 1109. Ετσι κάλεσε εκείνη τη στιγμή και μπόρεσε να δώσει όλες τις πληροφορίε­ς σχετικά με το θύμα. Η αστυνομία ανταποκρίθ­ηκε άμεσα, με αποτέλεσμα να διασωθεί και η δεύτερη κοπέλα και να συλληφθούν οι δράστες».

Στο ερώτημα «τι μπορεί να γίνει προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας;» η κ. Καραγκούνη απάντησε ότι «πρέπει να ευαισθητοπ­οιηθεί και να ενημερωθεί το κοινό και να γίνει πιο συντονισμέ­νη προσπάθεια στο κομμάτι της δίωξης και της διάσωσης, το οποίο αποτελεί αρμοδιότητ­α των αρχών. Βέβαια, θεωρούμε ότι καθένας έχει ευθύνη και θα πρέπει να τον αφορά η εμπορία ανθρώπων, γιατί δεν μπορούμε να δεχόμαστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στους συνανθρώπο­υς μας εν έτει 2019».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece