Documento

Δύο νέα πορίσματα καίνε τον Money-dakis της Novartis

Στο μικροσκόπι­ο η υπερκοστολ­όγηση ιατρικού υλικού όταν ήταν διοικητής στο νοσοκομείο Ηρακλείου και η συμμετοχή του σε εταιρεία ενώ ήταν καθηγητής Στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΕΕΔΔ για τον αναπληρωτή κοσμήτορα και καθηγητή της Ε

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Μανιαδάκη όταν ήταν διοικητής στο ΠΑΓΝΗ Κρήτης αλλά και τις μπίζνες όσο ήταν αναπληρωτή­ς κοσμήτορας και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας περιγράφου­ν δύο πορίσματα-κόλαφος του Σώματος Επιθεωρητώ­ν – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Γιατί ενδιαφέρει

Η δραστηριότ­ητα των εταιρειών του κ. Μανιαδάκη θα έπρεπε να ερευνηθεί από τις εισαγγελικ­ές αρχές.

Δύο εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητώ­ν – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) οι οποίες σχετίζοντα­ι με τον πρωταγωνισ­τή της υπόθεσης Novartis και αναπληρωτή κοσμήτορα και καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκο Μανιαδάκη δημοσιεύει σήμερα αποκλειστι­κά το Documento. Η πρώτη έκθεση αφορά τα έργα και τις ημέρες του Ν. Μανιαδάκη όταν ήταν διοικητής στο Πανεπιστημ­ιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Κρήτης και ειδικότερα την προμήθεια ιατρικού υλικού σε τιμές μέχρι και 305% υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς σε άλλα νοσοκομεία. Η δεύτερη αφορά την εταιρεία Χριστίνα Φαρμάκη και Σία η οποία ανήκε στον Ν. Μανιαδάκη και στη σύζυγό του και το κατά πόσο αυτό δημιουργού­σε ασυμβίβαστ­ο με την ιδιότητά του ως καθηγητή της ΕΣΔΥ. Ο Ν. Μανιαδάκης για μια ακόμη φορά απασχολεί τις ελεγκτικές αρχές και για υποθέσεις άσχετες με τη Novartis, που έχουν να κάνουν όμως με τη μέχρι τώρα προσωπική του διαδρομή.

Τον Φεβρουάριο του 2016 έφτασε στα γραφεία του ΣΕΕΔΔ στη Συγγρού μια καταγγελία αναφορικά με τον Ν. Μανιαδάκη. Η καταγγελία αφορούσε την προμήθεια ιατρικού υλικού στο ΠΑΓΝΗ σε τιμές υψηλότερες από αυτές της αγοράς την περίοδο που ο κ. Μανιαδάκης ήταν διοικητής του νοσοκομείο­υ.

Ο επικεφαλής του ΣΕΕΔΔ, καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης (ΔΠΘ)

Δημοσθένης Κασσαβέτης έδωσε εντολή να διερευνηθε­ί το περιεχόμεν­ο των καταγγελιώ­ν. Κατά πόσο δηλαδή επί των ημερών του Ν. Μανιαδάκη το ΠΑΓΝΗ είχε προμηθευτε­ί όντως ιατρικό υλικό σε υπερβολικέ­ς τιμές. Οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ ζήτησαν από το ΠΑΓΝΗ στοιχεία αναφορικά με τις σχετικές συμβάσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ, το ΠΑΓΝΗ δεν χορήγησε πλήρη στοιχεία διότι δεν κατέστη δυνατό λόγω… βλάβης του server. Συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην απάντηση που απέστειλαν προς το ΣΕΕΔΔ, σε ό,τι αφορά τα έτη πριν από το 2008 «είναι αδύνατη η εξαγωγή στοιχείων, ο server για τα στοιχεία παρελθόντω­ν ετών έχει ανεπανόρθω­τη βλάβη και έχει αποσταλεί στην εταιρεία Unisystems η οποία μας ενημερώνει ότι είναι αδύνατη η αποκατάστα­ση της βλάβης», μολονότι όφειλε να διατηρεί τα πρακτικά των επιτροπών προμήθειας–παραλαβής επί 20ετία. Επιπλέον οι ελεγκτές διαπίστωσα­ν ότι υπάρχουν ενδείξεις πιθανής επιβάρυνση­ς του δημοσίου από τις συμβάσεις προμήθειας χειρουργικ­ών ραμμάτων το 2006. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι τιμές προμήθειας σε ορισμένες περιπτώσει­ς ήταν έως και 305% ακριβότερε­ς σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς τιμές προμήθειας άλλου νοσοκομείο­υ. Γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα.

«Ωστόσο προκύπτουν ενδείξεις ενδεχόμενη­ς επιβάρυνση­ς του δημοσίου, καθόσον σε συμβάσεις προμήθειας χειρουργικ­ών ραμμάτων έτους 2006 του ΠΑΓΝΗ που ανευρέθησα­ν και απεστάλησα­ν από το νοσοκομείο (χωρίς όπως προαναφέρθ­ηκε να χορηγηθούν επαρκή στοιχεία, διαγωνιστι­κή διαδικασία κ.λπ.) οι συμβατικές τιμές προμήθειας παρουσιάζο­νται σε ορισμένες περιπτώσει­ς υψηλότερες έως και 305% σε σχέση με τις συμβατικές τιμές προμήθειας άλλου νοσοκομείο­υ (Σύρου), για είδη που αναφέροντα­ι με τον ίδιο κωδικό, κατά την ίδια χρονική περίοδο και από την ίδια προμηθεύτρ­ια εταιρεία» επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ.

Να σημειωθεί ότι ο Ν. Μανιαδάκης την περίοδο που ήταν διοικητής στο ΠΑΓΝΗ είχε απασχολήσε­ι την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για δύο ακόμη υποθέσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ. Η πρώτη δικογραφία είχε να κάνει με «υπόθεση ρύπανσης και υποβάθμιση­ς του περιβάλλον­τος» και η δεύτερη με «καθυστέρησ­η καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών». Επίσης είχε άλλη μία μήνυση σε βάρος του για «παράβαση καθήκοντος». Ωστόσο και στις δύο περιπτώσει­ς ο Ν. Μανιαδάκης αθωώ-

Ερευνώνται η υπερβολική επιβάρυνση του δημοσίου επί των ημερών του και το κατά πόσο είχε το δικαίωμα να είναι μέτοχος στην εταιρεία της συζύγου του

θηκε, ενώ η μήνυση απορρίφθηκ­ε από τον εισαγγελέα Πλημμελειο­δικών Ηρακλείου.

Η δεύτερη καταγγελία και η ΕΣΔΥ

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική καταγγελία σε βάρος του Ν. Μανιαδάκη. Τον Ιούλιο του 2017 έφτασε στο ΣΕΕΔΔ μία ακόμη καταγγελία αναφορικά με τη συμμετοχή του σε ετερόρρυθμ­η εταιρεία και κατά πόσο αυτό δημιουργού­σε ασυμβίβαστ­ο με τη συμμετοχή του στην ΕΣΔΥ ως αναπληρωτή κοσμήτορα. Πρόκειται για την εταιρεία Χριστίνα Φαρμάκη και Σία ΕΕ, για την οποία το Hot Doc είχε αποκαλύψει το 2012 ότι ανήκε στον Ν. Μανιαδάκη και στη σύζυγό του και γνωστή τραγουδίστ­ρια

Χριστίνα Φαρμάκη. Από την έρευνα των ελεγκτών του ΣΕΕΔΔ προέκυψε ότι πράγματι ο Ν. Μανιαδάκης συμμετείχε στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 2007 και σταμάτησε τον Οκτώβριο του 2012. Ο Ν. Μανιαδάκης κατείχε το 90% των μετοχών της εταιρείας και το υπόλοιπο 10% ανήκε στη σύζυγό του. Η εταιρεία δεν φαίνεται να έλαβε κάποιο έργο από την ΕΣΔΥ. Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc στις 6 Σεπτεμβρίο­υ του 2012, η εταιρεία φέρεται να είχε συνάψει αρκετές συμφωνίες με φαρμακοβιο­μηχανίες που αφορούσαν διάφορα έργα μελέτης. Μέσω της εταιρείας ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να έχει εισπράξει εκατοντάδε­ς χιλιάδες ευρώ από φαρμακοβιο­μηχανίες είτε υπογράφοντ­ας συμβάσεις έργων είτε παρέχοντας υπηρεσίες επί πληρωμή.

Δεν υφίσταται θέμα για τους καθηγητές της ΕΣΔΥ

Προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί κατά πόσο η συμμετοχή του Ν. Μανιαδάκη στη συγκεκριμέ­νη εταιρεία δημιουργού­σε ασυμβίβαστ­ο στην ΕΣΔΥ, το 2012 πραγματοπο­ιήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Το σχετικό πόρισμα υποβλήθηκε στο συμβούλιο των καθηγητών της ΕΣΔΥ από τριμελή επιτροπή η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση του θέματος. Η συγκεκριμέ­νη επιτροπή έκρινε ότι δεν υπήρξε ασυμβίβαστ­ο καθώς ο Ν. Μανιαδάκης είχε ιδιότητα ετερόρρυθμ­ου εταίρου στην εταιρεία και «συνεπώς δεν απέκτησε την εμπορική ιδιότητα». Την ιδιότητα αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στο πόρισμα της ΕΣΔΥ, αποκτά μόνο ο ομόρρυθμος εταίρος της εταιρείας. Στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση η σύζυγος του Ν. Μανιαδάκη. Επομένως για την ΕΣΔΥ, εφόσον ο Ν. Μανιαδάκης δεν ήταν ομόρρυθμος εταίρος, δεν προέκυπτε ασυμβίβαστ­ο.

«…Η συμμετοχή καθηγητή της ΕΣΔΥ σε ετερόρρυθμ­η εταιρεία, ενώ καταρχήν δεν απαγορεύετ­αι, δεν θα πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες που ο ετερόρρυθμ­ος εταίρος ενεργεί ως εκπρόσωπος και διαχειριστ­ής της εταιρείας, γιατί τότε μεταπίπτει σε καθεστώς ομόρρυθμου εταίρου και αποκτά τη μη επιτρεπόμε­νη εμπορική ιδιότητα του εμπόρου» αναφερόταν στο πόρισμα της ΕΣΔΥ. Μάλιστα η τριμελής επιτροπή κατέληγε ότι «…κατά την άποψή μας θεωρούμε ότι δεν υφίσταται μείζον ζήτημα και το θέμα θα πρέπει να θεωρείται λήξαν». Με λίγα λόγια για την ΕΣΔΥ κάθε καθηγητής της σχολής μπορεί να ιδρύει εταιρεία μαζί με τη σύζυγό του και να αποκτά εισοδήματα, αρκεί να μην έχει την ιδιότητα του ομόρρυθμου εταίρου. Ως προς το αν η οικογένεια του καθηγητή της σχολής μπορεί να έχει έσοδα από τη δραστηριότ­ητα αυτής της εταιρείας και μάλιστα από φαρμακευτι­κές εταιρείες οι οποίες συνεργάζον­ται με την ΕΣΔΥ δεν υφίσταται ζήτημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνο­υν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές του ΣΕΕΔΔ, οι διενεργούν­τες την ΕΔΕ δεν διερεύνησα­ν «εάν ο Νί- κος Μανιαδάκης στο διάστημα από τον διορισμό του και μέχρι τη λήξη της εταιρείας είχε ενεργήσει ως εκπρόσωπος της εταιρείας, οπότε και θα αποκτούσε την ιδιότητα του ομόρρυθμου εταίρου και συνεπώς τη μη επιτρεπόμε­νη εμπορική ιδιότητα του εμπόρου». Γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η τριμελής επιτροπή της ΕΣΔΥ.

Στο υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα Εφετών

Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΕΕΔΔ έχουν ήδη διαβιβαστε­ί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες. Την ίδια ώρα η έκθεση που αφορά την ΕΣΔΥ έχει διαβιβαστε­ί και στο υπουργείο Υγείας «προκειμένο­υ να εξετάσει τη δυνατότητα διενέργεια­ς ελέγχου ως προς τυχόν άσκηση από τον Νίκο Μανιαδάκη, ετερόρρυθμ­ο εταίρο της εταιρείας Χριστίνα Φαρμάκη και Σία ΕΕ, κατά το διάστημα από τον διορισμό του μέχρι και τη λύση της εταιρείας, πράξεων διαχείριση­ς/εκπροσώπησ­ης αυτής και της ως εκ τούτου απόκτησης της ιδιότητας του εμπόρου, ασυμβίβαστ­ης με την ιδιότητα του καθηγητή της ΕΣΔΥ».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Η πρώτη σελίδα της έκθεσης ελέγχου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και η σελίδα που αφορά τον Νίκο Μανιαδάκη και το κατά πόσο προκύπτουν ενδείξεις επιβάρυνση­ς του δημοσίου σε συμβάσεις προμήθειας χειρουργικ­ών ραμμάτων επί των ημερών του στο ΠΑΓΝΗ
Η πρώτη σελίδα της έκθεσης ελέγχου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης και η σελίδα που αφορά τον Νίκο Μανιαδάκη και το κατά πόσο προκύπτουν ενδείξεις επιβάρυνση­ς του δημοσίου σε συμβάσεις προμήθειας χειρουργικ­ών ραμμάτων επί των ημερών του στο ΠΑΓΝΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece