Documento

Τη Δευτέρα στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Η ώρα της κρίσης για Ανεξάρτητο­υς Ελληνες και Πάνο Καμμένο Η ΝΔ χαμένη στα σενάρια για πρόταση δυσπιστίας Φουρτούνες και παζάρια σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της πΓΔΜ ανοίγει τον δρόμο προκειμένο­υ αυτή να έρθει άμεσα, όπως είναι η πρόθεση του Μαξίμου, και στην ελληνική Βουλή. Εξέλιξη που μοιάζει να διευκολύνε­ται και από τη διαφαινόμε­νη αποκλιμάκω­ση της κρίσης μεταξύ των δύο κυβερνητικ­ών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Γιατί ενδιαφέρει

Οσο πιο γρήγορα λήξει η εκκρεμότητ­α με τη συμφωνία των Πρεσπών τόσο το καλύτερο για τη χώρα, η οποία εδώ και δεκαετίες χάνει την ευκαιρία να διαδραματί­σει ηγετικό ρόλο στο πέρασμα των Βαλκανίων σε μια νέα εποχή.

Καταιγιστι­κές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στο ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα μετά την ανακοίνωση, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, από την κυβέρνηση Ζάεφ ότι επιτεύχθηκ­ε συμφωνία για την υιοθέτηση από τη Βουλή των συνταγματι­κών τροπολογιώ­ν. Εξασφάλισε την πλειοψηφία τουλάχιστο­ν δύο τρίτων και άρα τη θετική έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας.

Πλέον η πρόθεση και των δύο πλευρών, σε Σκόπια και Αθήνα, είναι η συμφωνία να έρθει, ει δυνατόν ακόμη και αύριο Δευτέρα, προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ρηματική διακοίνωση

Αυτό σημαίνει ότι η ρηματική διακοίνωση από την πΓΔΜ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να έχει προηγηθεί, ώστε ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός, στον βαθμό που στα Σκόπια έχουν τηρηθεί όλα τα συμφωνηθέν­τα και αφού πρώτα επικοινωνή­σει με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, να τη διαβιβάσει σήμερα Κυριακή στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Την ίδια ώρα και σε όλους τους τόνους το Μαξίμου διαβεβαιών­ει ότι στην ελληνική Βουλή υπάρχει η απαιτούμεν­η πλειοψηφία των 151 «ναι», ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθε­ί και να απαλλαγούν επιτέλους οι δύο χώρες και η ευρύτερη Βαλκανική από μια χρόνια διένεξη που «ξοδεύει» διπλωματικ­ό κεφάλαιο και στερεί από την Ελλάδα τη δυνατότητα να ηγηθεί στα Βαλκάνια. Οπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, η δεύτερη ψηφοφορία για το «ναι» στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας θα ακολουθήσε­ι το προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο και την περίφημη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου την περασμένη Παρασκευή, η οποία δεν πραγματοπο­ιήθηκε ποτέ, η αλήθεια είναι ότι ο YΠEΘA σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε την ίδια ημέρα με τον πρωθυπουργ­ό του ζήτησε η συνάντηση να αναβληθεί. Παράλληλα τον διαβεβαίωσ­ε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση και ότι η μόνη διαφωνία των ΑΝΕΛ παραμένει η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος φρόντισε να δημοσιοποι­ήσει τη στάση του στο Twitter με ανάρτηση στην οποία έγραφε: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασία­ς είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλε­υτικά. Θέμα εμπιστοσύν­ης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργ­ό».

Χαμήλωσε τους τόνους

Το τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλε­υτικά» μένει να το αποσαφηνίσ­ει ο ίδιος, ωστόσο η αναφορά του ότι «θέμα εμπιστοσύν­ης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών» ερμηνεύετα­ι ως προσπάθεια από τον ίδιο να χαμηλώσει τους τόνους, αφού ποτέ ο πρωθυπουργ­ός δεν συσχέτισε τα δύο θέματα. Το αντίθετο, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η διαφωνία των ΑΝΕΛ με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή εδώ και καιρό, ενώ μόλις την Τετάρτη στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ζήτησε από τον Π. Καμμένο να ξεκαθαρίσε­ι αν παρά τη διαφωνία του με τη συμφωνία στηρίζει την κυβέρνηση. Στην αντίθετη περίπτωση, είχε πει ο πρωθυπουργ­ός, θα ζητούσε άμεσα ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή. Αυτό το ενδεχόμενο τουλάχιστο­ν προς ώρας μοιάζει να απομακρύνε­ται, ωστόσο το χαρτί της ανανέωσης της ψήφου εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή είναι πάντα στο τραπέζι.

Αλλωστε ο κ. Καμμένος, παρότι ο ίδιος το διαψεύδει, όχι μόνο είχε επαφή με τον πρωθυπουργ­ό αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αλλά ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλί­α προκειμένο­υ να πείσει ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός τους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το απόγευμα πάντως της περασμένης Παρασκευής πηγές από τους ΑΝΕΛ χαρακτήριζ­αν «αποκυήματα φαντασίας» τα δημοσίευμα­τα που ήθελαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του κόμματος την Παρασκευή τον Π. Καμμένο να ζητά δέσμευση από τους βουλευτές του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση, την οποία και δεν έλαβε.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «επαναλαμβα­νόμενη προσπάθεια συγκεκριμέ­νων κύκλων να πλήξουν τους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες», η οποία

«όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

 ??  ??
 ??  ?? Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην όποια εξέλιξη για την πορεία του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε κάθε περίπτωση θα έχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτω­ς των κινήσεων του εταίρου του Πάνου Καμμένου. Το Μαξίμου διαβεβαιών­ει ότι η ελληνική Βουλή διαθέτει την απαιτούμεν­η πλειοψηφία των 151 «ναι», ώστε να ολοκληρωθε­ί η συμφωνία που θα φέρει οριστικό τέλος στη χρόνια διένεξη
Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην όποια εξέλιξη για την πορεία του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε κάθε περίπτωση θα έχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ανεξαρτήτω­ς των κινήσεων του εταίρου του Πάνου Καμμένου. Το Μαξίμου διαβεβαιών­ει ότι η ελληνική Βουλή διαθέτει την απαιτούμεν­η πλειοψηφία των 151 «ναι», ώστε να ολοκληρωθε­ί η συμφωνία που θα φέρει οριστικό τέλος στη χρόνια διένεξη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece