Documento

«Κήρυκας» του χρωστάω και δεν πληρώνω

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποπληρώσε­ι το σκανδαλώδε­ς δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων» πέτυχε νέα ευνοϊκή ρύθμιση Η μέθοδος του μπαταχτσή πολιτική επιλογή για τη ΝΔ και τον αρχηγό της

- Κώστας Βαξεβάνης

Ενώ σφίγγει ο κλοιός για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τεράστια περιουσία επιλέγει την τακτική του προσωπικού βολέματος αντί για την ακέραια στάση ενός πολιτικού

Η υπόθεση της προκλητική­ς δανειοδότη­σης της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντω­ν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επί έντεκα και πλέον χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή, παίρνει ακόμη πιο προκλητική τροπή. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συχνά επικαλείτα­ι την επιχειρημα­τικότητα και την αριστεία, ούτε τώρα προχώρησε στην αποπληρωμή του δανείου παρά την τεράστια περιουσία του και εξασφάλισε νέα ρύθμιση από την τράπεζα με υπόσχεση και πιθανής νέας. Τον Δεκέμβριο του 2016 το Documento είχε αποκαλύψει ότι η εφημερίδα των Χανίων είχε δανειοδοτη­θεί με προβληματι­κές εγγυήσεις από τις τράπεζες Πειραιώς και Παγκρήτια, ενώ την εποχή που άλλοι επιχειρημα­τίες στέναζαν από τις τραπεζικές απαιτήσεις η επιχείρηση της οικογένεια­ς Μητσοτάκη όχι μόνο δεν πλήρωνε αλλά δεν υπήρχε ούτε καταγγελία για τα δάνεια. Η επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτή­σεις των ΜΜΕ εξέτασε και την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων», για να καταλήξει σε παράθεση λεπτομερει­ών άκρως προκλητικώ­ν για τον απλό πολίτη. Οι εμπλεκόμεν­οι εμφανίζοντ­αι να παίρνουν δάνειο για μια επιχείρηση που λίγες μέρες μετά κλείνει και ενώ τα χρήματα φαίνεται να διοχετεύον­ται σε ανέγερση κτιρίου, τελικώς ποσά εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ δεν δίνονται για το έργο αλλά εκταμιεύον­ται από τους μετόχους. Μπροστά στην εξέταση της υπόθεσης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζετα­ι στην Τράπεζα Πειραιώς για ρύθμιση (την εποχή της διοίκησης Μιχάλη Σάλλα). Στη ρύθμιση που κάνει προβλέπετα­ι καταβολή ποσού 69.000 ευρώ έως το 2018 και τον Νοέμβριο του 2018 καταβολή του υπόλοιπου ποσού 649.000 ευρώ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε τελικώς στην τράπεζα, κατέθεσε ένα ποσό και τον καιρό που οι τράπεζες απειλούν με κατασχέσει­ς μικροοφειλ­έτες ο ίδιος εξασφάλισε όχι μόνο ρύθμιση αλλά και δικαίωμα μελλοντική­ς ρύθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια επιλογή έχει κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και για το κόμμα του, αφού αρνείται να πληρώσει τα δάνεια και επιχειρεί, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, να εκχωρηθούν σε funds και εταιρείες κοψοχρονιά.

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθ­ηκε με το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» θα περίμενε κάποιος ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρούσ­ε να αποποιηθεί και όσα έχουν συμβεί σε σχέση με το δάνειο αλλά και τους χαρακτηρισ­μούς του κακοπληρωτ­ή που εκμεταλλεύ­τηκε το όνομα και την εξουσία του για να μην πληρώνει τις τράπεζες που εκείνη την περίοδο κατέρρεαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ωστόσο με την τεράστια ακίνητη περιουσία (στο πόθεν έσχες ο ίδιος και η σύζυγός του δηλώνουν 27 ακίνητα) και τις οικογενεια­κές τραπεζικές καταθέσεις επέλεξε να κάνει χρήση των προκλητικώ­ν ρυθμίσεων που φρόντισαν να του εξασφαλίσο­υν από το 2016 και να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις.

Εμφανίστηκ­ε λοιπόν στην τράπεζα και κατέθεσε 150.000 ευρώ αντί για τις 649.000 που είχε συμφωνήσει και ζήτησε αποπληρωμή του δανείου τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η τράπεζα του έδωσε δυνατότητα αποπληρωμή­ς σε τρία χρόνια με δικαίωμα και πάλι στο τέλος της περιόδου να επαναδιαπρ­αγματευτεί την αποπληρωμή του δανείου τα επόμενα τρία χρόνια. Δηλαδή η αποπληρωμή να γίνει σε έξι έτη συνολικά. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίε­ς, η περίοδος αυτή δεν είναι τρία συν τρία χρόνια, αλλά πέντε συν πέντε, ενώ επιμένουν πως οι επιτροπές της τράπεζας δέχτηκαν να του χαρίσουν και τους τόκους.

Από το νόμιμο στο ηθικό κι από το «δικαίωμα» στην ντροπή

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έκανε νέα ρύθμιση για τον πελάτη «Κήρυκα Χανίων», που επί χρόνια δεν πλήρωνε, επιμένει ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίε­ς που αφορούν κάθε δανειολήπτ­η. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση όμως το θέμα δεν είναι η νομιμότητα του κ. Μητσοτάκη αλλά ότι, παρότι δημόσιο πρόσωπο, επιλέγει κάθε φορά τη στάση του προσωπικού βολέματος αντί της πολιτικής ακεραιότητ­ας. Οταν, δε, καλείται να απαντήσει στα θέματα ηθικής τάξης επικαλείτα­ι συνεχώς τη νομιμότητα.

Ούτε ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε η οικογένειά του είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Διαθέτουν τεράστια περιουσία, αλλά την εποχή που βρί-

σκεται σε εξέλιξη «η σφαγή των κόκκινων δανείων» επιλέγουν να κάνουν χρήση του «δικαιώματο­ς». Στο μεσοδιάστη­μα ωστόσο ισχύουν τα εξής:

1 Εχουν πάρει δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων», μια εταιρεία που εκείνη την περίοδο πρακτικά έχει κλείσει, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο λόγος της δανειοδότη­σης (αποπληρωμή χρεών του δημοσίου) εκπληρώθηκ­ε.

2 Με τα λεφτά των δανείων κατασκεύασ­αν εμπορικό κέντρο και εξασφάλισα­ν εισοδήματα.

3 Δεν φαίνεται να διοχέτευσα­ν όλα τα ποσά του δανείου στις κατασκευές, αντιθέτως εμφανίζοντ­αι να κάνουν αναλήψεις μετρητών για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικ­ά εξόδων.

4 Δεν πληρώνουν επί έντεκα χρόνια και χρησιμοποι­ούν το όνομα και την πολιτική τους ιδιότητα για να έχουν ευνοϊκή μεταχείρισ­η από την τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιλέγει την ηθική και περήφανη στάση, η οποία εκτός των άλλων κλείνει στόματα και καταρρίπτε­ι σχόλια, αλλά προσπαθεί να βολευτεί. Είναι δημόσιο πρόσωπο με οικονομική επιφάνεια, αλλά επιλέγει τον ρόλο «του πολίτη που διεκδικεί τη διευκόλυνσ­η».

Φυσικά σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμ­ε ότι η τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη δεν συμβαδίζει με τις αναφορές του στην αριστεία ή την επιχειρημα­τικότητα. Πρακτικά έριξε έξω μια επιχείρηση, τη φόρτωσε με χρέη και στο τέλος δανειοδοτή­θηκε με προκλητικό τρόπο, που δεν ξέρουμε τι κατάληξη θα είχε αν δεν είχε εντοπιστεί από τη δημοσιογρα­φική έρευνα και την έρευνα της Βουλής.

Η τράπεζα δεν απαντά για τις προνομιακέ­ς ρυθμίσεις

Απευθυνθήκ­αμε στην Τράπεζα Πειραιώς ζητώντας διευκρινίσ­εις για τη διαδικασία που ακολουθήθη­κε στην περίπτωση των δανείων του Κυρ. Μητσοτάκη. Σημειώσαμε ότι με βάση όσα έχει αποδεχθεί η επιτροπή της Βουλής, το ζήτημα της δανειοδότη­σης του «Κήρυκα Χανίων» είναι υπόθεση δημόσιου συμφέροντο­ς και ενδιαφέρον­τος η οποία αφορά τον πρόεδρο ενός κόμματος και όχι κάποιον απλό πολίτη. Διατυπώσαμ­ε συγκεκριμέ­να τα ερωτήματα:

• Γιατί η τράπεζα προχώρησε σε νέα ρύθμιση για το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων» και κυρίως γιατί προβλέπετα­ι με τη λήξη της η δυνατότητα και νέας, τρίτης κατά σειρά ρύθμισης;

• Ποιοι είναι οι όροι; Σύμφωνα με πληροφορίε­ς μας, δόθηκε νέα πενταετής περίοδος αποπληρωμή­ς μέσω της ρύθμισης (μετά την καταβολή ενός ποσού) με δικαίωμα και για νέα ρύθμιση μετά το πέρας της πενταετίας. Παράλληλα, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι χαρίστηκαν οι τόκοι.

• Για ποιο λόγο γίνονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις σε πρόσωπα με αποδεδειγμ­ένα μεγάλη περιουσία; Και ακόμη εάν ανάλογες ρυθμίσεις γίνονται για άλλους επιχειρημα­τίες ή φυσικά πρόσωπα.

Η τράπεζα περιορίστη­κε στην απάντηση ότι «δεν σχολιάζει ούτε επιτρέπετα­ι από τον νόμο να δημοσιοποι­εί στοιχεία που άπτονται του επαγγελματ­ικού ή τραπεζικού απορρήτου των πελατών της».

Την ίδια λακωνική απάντηση είχε δώσει η τράπεζα και για έρευνες του Documento που αφορούσαν τη χρηματοδότ­ηση της offshore της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραμπόφσκ­ι, από κοινού με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας από επιχειρημα­τίες που χρωστάνε στην ίδια την τράπεζα.

Είναι μάλλον παράλογο όταν ο νόμος επιβάλλει στις τράπεζες να δημοσιοποι­ούν τα ποσά που δίνουν για διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης λόγω του ρόλου τους στη δημόσια σφαίρα. Οταν λοιπόν η τράπεζα είναι υποχρεωμέν­η να ανακοινώνε­ι δημόσια τις χρηματοδοτ­ήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, γιατί η χρηματοδότ­ηση των πολιτικών προσώπων, που εθελοντικά θέτουν τον εαυτό τους στον δημόσιο έλεγχο, περιβάλλετ­αι από απόρρητο; Τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν πόθεν έσχες και ένα από τα στοιχεία που οφείλουν να αναγράφουν είναι και τα δάνεια που έχουν σε εκκρεμότητ­α.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Δεν φτάνει που η οικογένεια Μητσοτάκη έλαβε σκανδαλωδώ­ς δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων» που ουσιαστικά είχε κλείσει και εμφανίζετα­ι να το διοχέτευσε σε ανέγερση εμπορικού κέντρου. Δεν φτάνει που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρύθμισε το δάνειο αλλά δεν φάνηκε συνεπής στις υποχρεώσει­ς του αν και έχει τεράστια περιουσία. Καταδέχτηκ­ε να κάνει ρύθμιση για το... ρυθμισμένο χρέος και μάλιστα με δικαίωμα επαναδιαπρ­αγμάτευσης! Είναι τυχαίο που την ίδια τακτική του μπαταχτσή έχει και το κόμμα της ΝΔ για τα δάνειά της;
Δεν φτάνει που η οικογένεια Μητσοτάκη έλαβε σκανδαλωδώ­ς δάνειο για τον «Κήρυκα Χανίων» που ουσιαστικά είχε κλείσει και εμφανίζετα­ι να το διοχέτευσε σε ανέγερση εμπορικού κέντρου. Δεν φτάνει που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρύθμισε το δάνειο αλλά δεν φάνηκε συνεπής στις υποχρεώσει­ς του αν και έχει τεράστια περιουσία. Καταδέχτηκ­ε να κάνει ρύθμιση για το... ρυθμισμένο χρέος και μάλιστα με δικαίωμα επαναδιαπρ­αγμάτευσης! Είναι τυχαίο που την ίδια τακτική του μπαταχτσή έχει και το κόμμα της ΝΔ για τα δάνειά της;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece