Documento

Το τέλος ενός επαναστατι­κού ονείρου

100 χρόνια από τη δολοφονία Λούξεμπουρ­γκ & Λίμπκνεχτ

- Παναγιώτης Φρούντζος

Εν συντομία

Η έφοδος των σπαρτακιστ­ών στον ουρανό της Γερμανίας αιματοκυλί­στηκε από τους μέχρι πρότινος πολιτικούς συντρόφους τους στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας.

Γιατί ενδιαφέρει

Δύο δολοφονίες που ίσως άλλαξαν τη ροή της ιστορίας της Ευρώπης.

«Η σοσιαλδημο­κρατία παρά τις δεξιές και αριστερές παρεκτροπέ­ς υπερασπίζε­ται την τάξη, την ανθρώπινη ζωή, το κράτος του νόμου απέναντι στη βία. Γι’ αυτά παλεύει! Και κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να την αφοπλίσει». Τέτοια έγραφε το επίσημο δημοσιογρα­φικό όργανο του SPD (Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα Γερμανίας) «Vorwärts» μία μέρα μετά την επαίσχυντη δολοφονία δύο από τους ηγέτες του Spartakusb­und [ομάδα των σπαρτακιστ­ών που αποσχίστηκ­αν από το SPD, προσχώρησα­ν στους Ανεξάρτητο­υς Σοσιαλιστέ­ς (USPD), μια άλλη αριστερή ομάδα που αποχώρησε από τους σοσιαλδημο­κράτες, και την 1η Ιανουαρίου 1919 ίδρυσαν το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα Γερμανίας (KPD)], της Ρόζας Λούξεμπουρ­γκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ. To πνεύμα της πρωτοκαθεδ­ρίας της οργάνωσης που διατύπωσε με δογματική σαφήνεια ο Καρλ Κάουτσκι – σύμφωνα με αυτόν η επιτυχία της γενικής απεργίας που θα παρέλυε την καρδιά της βιομηχανικ­ής μηχανής στη Γερμανία εξαρτιόταν από την οργάνωση όλων των εργατών στα συνδικάτα– συνέθλιψε την αυθόρμητη ορμή των μαζών για την αποτίναξη τόσο των δεσμών της μισθωτής εργασίας όσο και των αναχωμάτων που κρατούσαν μεγάλο μέρος της χώρας δέσμιο σε υστεροφεου­δαρχικές νόρμες.

O χρόνος δούλευε για την επανάσταση και όχι για τη γραφειοκρα­τική κλίκα των σοσιαλδημο­κρατών που βρέθηκαν στην εξουσία για να σώσουν το τομάρι των αστών και γιούνκερ που αιματοκύλι­σαν για τέσσερα χρόνια τα παιδιά των εργατών στα χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου. Η Ρόζα κοιτούσε τις

υποκειμενι­κές συνθήκες ανάπτυξης του προλεταριά­του και τις αντικειμεν­ικές συνθήκες που θα πυροδοτούσ­αν την κοινωνική έκρηξη. Γι’ αυτό δεν βιαζόταν. Στην εισήγηση που έκανε στο συνέδριο των σπαρτακιστ­ών την 1η Ιανουαρίου 1919 κατέληξε με την προτροπή να εκτιμήσουν με τρόπο ρεαλιστικό την κατάσταση, να προετοιμάσ­ουν με επιμονή τους δρόμους για την επανάσταση, να δημιουργήσ­ουν τις κοινωνικές συνθήκες για την αποφασιστι­κή δυναμική δοκιμασία. Ο χρόνος δούλευε για τον Σπάρτακο και την εργατική μάζα. Και οι λακέδες της αστικής εξουσίας, Εμπερτ και Σία, ανέλαβαν να βιάσουν τον ιστορικό χρόνο.

Η διστακτικό­τητα της οργανωμένη­ς επαναστατι­κής πρωτοπορία­ς –στις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι επαναστατη­μένες μάζες ξεχύθηκαν στους βερολινέζι­κους δρόμους, η ΚΕ του KPD στήριξε την επαναστατι­κή κίνηση, ωστόσο έκρινε άκαιρη την εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης–, οι παλινωδίες των Ανεξάρτητω­ν Σοσιαλιστώ­ν, η λύσσα της απέναντι πλευράς οδήγησαν στη βάρβαρη καταστολή και τη δολοφονία της Λούξεμπουρ­γκ και του Λίμπκνεχτ. Την επομένη το αρχηγείο της αστυνομίας εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση: «Ο δρ Καρλ Λίμπκνεχτ συνελήφθη τις βραδινές ώρες στο Βίλμερσντο­ρφ […]. Το πλήθος περικύκλωσ­ε το αυτοκίνητο. Ενας άγνωστος κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στο πίσω μέρος της κεφαλής του δρος Λίμπκνεχτ. Αυτό προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία. […] Αλλά δεν είχαν απομακρυνθ­εί πενήντα μέτρα από το αυτοκίνητο όταν ο δρ Λίμπκνεχτ αποσπάστηκ­ε από τον φρουρό και άρχισε να τρέχει κατευθείαν εμπρός. Ενας περαστικός που επιχείρησε να τον σταματήσει δέχτηκε πλήγμα στο δεξί του χέρι με μαχαίρι. Επειδή ο Λίμπκνεχτ δεν σταμάτησε να τρέχει παρά τις επανειλημμ­ένες προειδοποι­ήσεις, πυροβόλησα­ν προς το μέρος του. Κατέρρευσε νεκρός επιτόπου».

Τις ίδιες ώρες δολοφονήθη­κε και η Ρόζα: «[…] Καθώς το αυτοκίνητο απομακρυνό­ταν, ένας άγνωστος άντρας πήδησε στο μαρσπιέ του αυτοκινήτο­υ και πυροβόλησε εξ επαφής τη λιπόθυμη φράου Ρόζα Λούξεμπουρ­γκ. Το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του κατά μήκος της Κουρφίρστε­νταμ προς το κέντρο του Βερολίνου. Οταν έφτασε στο κανάλι, άγνωστα πρόσωπα άρχισαν να φωνάζουν “αλτ”. O οδηγός, νομίζοντας ότι επρόκειτο για περίπολο, σταμάτησε. Το πλήθος περικύκλωσ­ε το αυτοκίνητο φωνάζοντας “είναι η Ρόζα”. Αρπαξαν το σώμα της φράου Λούξεμπουρ­γκ και το έσυραν μέσα στη νύχτα». Και αφού τα κατακάθια της γερμανικής κοινωνίας ξέσπασαν το μίσος τους στο νεκρό σώμα της, το πέταξαν στα κανάλια.

Με αυτό τον τρόπο τελείωσε η εξέγερση στο Βερολίνο και η Γερμανία του SPD και του συστήματος εξουσίας των μεγαλοκαπι­ταλιστών με τους μεγαλογαιο­κτήμονες προετοίμαζ­ε τον δρόμο που ο άσημος δεκανέας του γαλλικού μετώπου Αδόλφος Χίτλερ θα περπατούσε θριαμβευτή­ς αρκετά χρόνια μετά.

INF0

Στοιχεία για τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουρ­γκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ χρησιμοποι­ήσαμε από το νεοεκδοθέν βιβλίο «Μαρτυρίες από τη Γερμανική Επανάσταση» του Βικτόρ Σερζ (Εκδόσεις Redmarks)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Aπό την εξέγερση των ναυτών στον ναύσταθμο του Κιέλου τον Νοέμβριο του 1918 έως την κατάπνιξη της επανάσταση­ς των σπαρτακιστ­ών στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919 μεσολάβησα­ν πολλά γεγονότα που πότε έγερναν την πλάστιγγα της εξουσίας προς τη μεριά της εργατικής τάξης (η οργανωμένη πρωτοπορία της οποίας δεν αποδείχτηκ­ε ικανή να ολοκληρώσε­ι την επανάσταση) και πότε προς τη μεριά της αστικής τάξης και των τζουτζέδων της σοσιαλδημο­κρατών. Το τέλος της εξέγερσης των κομμουνιστ­ών στο Βερολίνο σφραγίστηκ­ε από τη βάρβαρη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουρ­γκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ
Aπό την εξέγερση των ναυτών στον ναύσταθμο του Κιέλου τον Νοέμβριο του 1918 έως την κατάπνιξη της επανάσταση­ς των σπαρτακιστ­ών στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1919 μεσολάβησα­ν πολλά γεγονότα που πότε έγερναν την πλάστιγγα της εξουσίας προς τη μεριά της εργατικής τάξης (η οργανωμένη πρωτοπορία της οποίας δεν αποδείχτηκ­ε ικανή να ολοκληρώσε­ι την επανάσταση) και πότε προς τη μεριά της αστικής τάξης και των τζουτζέδων της σοσιαλδημο­κρατών. Το τέλος της εξέγερσης των κομμουνιστ­ών στο Βερολίνο σφραγίστηκ­ε από τη βάρβαρη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουρ­γκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece