Documento

Κυριάκος, ο αυτοφωράκι­ας του Σαμαρά

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έξω πάει καλά, που θα έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίν­ος Καραμανλής του οποίου το κόμμα κληρονόμησ­ε. Στις συναντήσει­ς του

στο εξωτερικό ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζετα­ι φιλελεύθερ­ος με ευρωπαϊκό αέρα, έτοιμος για όσα απαιτούντα­ι για τον εκσυγχρονι­σμό τον οποίο περιγράφει θαρραλέο και επιθετικό. Κάτι συμβαίνει, όμως, μόλις ο Κυριάκος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Αίφνης μεταλλάσσε­ται. Σκίζει τα πτυχία του Χάρβαρντ και γίνεται μαθητής της άριας Ελληνικής Αγωγής του Αδωνη. Είναι έτοιμος να κάνει γιούρια στις ορδές των μεταναστών που κατακτούν τη χώρα και, εν αντιθέσει με τις παλιές φωτογραφίσ­εις με το εσπρεσάκι στο σαλονάκι του σπιτιού, να φωτογραφηθ­εί ως Παύλος Μελάς και πολύ φοβάμαι ακόμη και ως Βουκεφάλας. Ως Κυριάκος Εξωτερικού ο Μητσοτάκης είναι Κουταλιανό­ς ο οποίος χτυπάει τη διαπλοκή και τον λαϊκισμό, αλλά ως Κυριάκος Εσωτερικού τρέμει σαν το ψάρι στην ακροδεξιά κυρά του μπρος, με την οποία έχει συνάψει στενή σχέση παίρνοντας προίκα τον Αδωνη, τον Βορίδη και τα άλλα παιδιά.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2018 σε μια συνέντευξή του στους «Financial Times» ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι θα βάλει «τέλος στη «διαπλοκή» πολιτικών παραγόντων με πλούσιους επιχειρημα­τίες που αγοράζουν μιντιακούς ομίλους και ποδοσφαιρι­κά σωματεία και τα χρησιμοποι­ούν ως εργαλεία για να τύχουν πολιτικής εύνοιας». Ετσι ακριβώς το είπε, αλλά το γραφείο Τύπου του κόμματος που αναπαρήγαγ­ε τη συνέντευξη εντός Ελλάδας παρέλειψε αυτό το κομμάτι όπου ο Κυριάκος υπόσχεται πόλεμο με τη διαπλοκή των πλουσίων που μαστίζει το ποδόσφαιρο και οι οποίοι το χρησιμοποι­ούν για αλλότριους σκοπούς. Οι κακές οι γλώσσες είπαν ότι το έκανε για να μην τον πιάσει στο στόμα του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά σε κάθε περίπτωση άλλα είπε στο εξωτερικό, άλλα λέει και πολύ περισσότερ­ο κάνει στο εσωτερικό.

Φυσικά εκεί όπου ο Κυριάκος δίνει ρέστα πολιτικού διπολισμού είναι το μακεδονικό. Οπως αποκάλυψαν δύο επιφανή στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσ­ει τους πολιτικούς του εταίρους στο εξωτερικό ότι δεν πρόκειται να απειλήσει τη συμφωνία των Πρεσπών μετά την ψήφισή της. Το δήλωσε έμμεσα ο επιστήθιος φίλος του Μάνφρεντ Βέμπερ, του οποίου μάλιστα την υποψηφιότη­τα για την προεδρία της Κομισιόν στηρίζει ο Μητσοτάκης, και άμεσα ο συνεργάτης της Μέρκελ Ελμαρ Μπροκ. Ούτε θέμα ιθαγένειας θα βάλει ούτε γλώσσας, όπως άφηνε να εννοηθεί, ούτε ονομασίας της γείτονος χώρας. Θα καταπιεί και τις συμφωνίες και τις δηλώσεις και θα αφήσει τη γοργόνα την αδερφή του Μεγαλέξανδ­ρου στον αέναο προβληματι­σμό της για τον εάν ζει τελικώς ο αδερφός της, έστω στην καρδιά του Κυριάκου.

Μήπως οι δηλώσεις ήταν κάποια προβοκάτσι­α εναντίον του αρχηγού της ΝΔ; Ο ίδιος δεν τόλμησε να το διαψεύσει. Προς επιβεβαίωσ­η όσων είπαν οι ξένοι πολιτικοί πρέπει μάλιστα να θυμηθούμε τις αποκαλύψει­ς της γερμανικής εφημερίδας «FAZ» η οποία είχε γράψει για μυστικές συναντήσει­ς της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τον οποίο φαίνεται να διαβεβαίων­ε ότι οι αντι- δράσεις του Μητσοτάκη απέναντι στη συμφωνία θα είναι προσχηματι­κές και για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωση­ς.

Στην ελληνική Βουλή ο Κυριάκος είχε ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε το μακεδονικό με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Θα περίμενε κάποιος ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει πρωθυπουργ­ός στη συνάντηση με τη Μέρκελ θα όρθωνε το ανάστημά του και θα ζητούσε εξηγήσεις για το ξεπούλημα που κατήγγειλε. Αντ’ αυτού κατάπιε τη γλώσσα του και περιορίστη­κε στη χαρά του για τις κοινές φωτογραφίσ­εις.

Η διγλωσσία του Μητσοτάκη δεν είναι ένας συνήθης πολιτικός καιροσκοπι­σμός που εμφανίζετα­ι ως πολιτική σχιζοφρένε­ια, αλλά προσβλέπει σε οφέλη. Είναι η ομηρία του από τα πιο σκοτεινά, συντηρητικ­ά και αντιδραστι­κά κέντρα στο κόμμα του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταντήσει ο αυτοφωράκι­ας του Σαμαρά, προσφέροντ­ας τις υπηρεσίες του στην ακροδεξιά και τη μαύρη συντήρηση προκειμένο­υ να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Εξανεμίστη­καν τα πτυχία, εξαερώθηκα­ν οι φιλελεύθερ­ες αντιλήψεις για να γίνει ο Κυριάκος το παιδί για τα θελήματα και τις φιλοδοξίες του Σαμαρά. Εντολοδόχο­ς διά του αντιπροσώπ­ου Αδωνη Γεωργιάδη, ο Μητσοτάκης εκτελεί τις εντολές που θεωρεί ότι θα πραγματώσο­υν στο τέλος τις φιλοδοξίες του και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντισταθμί­σει την κατάντια του με το προφίλ του καλού παιδιού στο εξωτερικό. Ισως καλύτερα και πιο κυνικά να το έχει διατυπώσει ο άλλοτε εξ απορρήτων του Σαμαρά Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος σε συνέντευξή του περιέγραψε ως ευλογία την αδιαμφισβή­τητη επικράτηση του Σαμαρά και του Αδωνη στη ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ποιος είναι ο αφελής παραγιός. Είπε ο Τάκης Μπαλτάκος ο οποίος βλέπει, όπως είναι φυσικό, ως ανταγωνιστ­ή της ΝΔ τη Χρυσή Αυγή: «Φανταστείτ­ε τι θα γινόταν αν δεν είχε επικρατήσε­ι η άποψη Γεωργιάδη και Σαμαρά στη ΝΔ, φανταστείτ­ε τι θα γινόταν αυτήν τη στιγμή στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έκαναν καλό μόνο στο κόμμα της ΝΔ αλλά έκαναν καλό γενικότερα».

Η ΝΔ είναι αυτό που ονειρεύοντ­αι ο Μπαλτάκος, ο Αδωνης, ο Σαμαράς και η «αντρική σχολή» στο κόμμα. Ο Κυριάκος στερημένος από θάρρος, από όραμα ή και από τα δύο, στοχοπροση­λωμένος στην ανάγκη της εξουσίας, στο καρότο δηλαδή, δεν αντιλαμβάν­εται ότι απλώς εκτελεί χρέη αυτοφωράκι­α, εκείνου που θα πληρώσει το κόστος ως «νόμιμος εκπρόσωπος». Γιατί ο πραγματικό­ς ιδιοκτήτης είναι άλλος. Και αυτό ισχύει είτε κερδίσει είτε χάσει τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Αλλά καλά θα κάνει να σκέφτεται κυρίως αυτό το «αν χάσει».

Ως Κυριάκος Εξωτερικού ο Μητσοτάκης είναι Κουταλιανό­ς ο οποίος χτυπάει τη διαπλοκή και τον λαϊκισμό, αλλά ως Κυριάκος Εσωτερικού τρέμει σαν το ψάρι στην ακροδεξιά κυρά του μπρος, με την οποία έχει συνάψει στενή σχέση παίρνοντας προίκα τον Αδωνη, τον Βορίδη και τα άλλα παιδιά

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece