Documento

Η ώρα της κρίσης στους ΑΝΕΛ

Το μακεδονικό διχάζει και προβληματί­ζει την κοινοβουλε­υτική ομάδα

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Η χαρτογράφη­ση της ΚΟ των ΑΝΕΛ όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την πιθανότητα ο πρωθυπουργ­ός να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύν­ης αποκαλύπτε­ι τον διχασμό στις τάξεις του κυβερνητικ­ού εταίρου.

Γιατί ενδιαφέρει

Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Διχασμένη και προβληματι­σμένη εμφανίζετα­ι η κοινοβουλε­υτική ομάδα των ΑΝΕΛ ως προς τη διαχείριση και τον προγραμματ­ισμό της επόμενης μέρας της συγκυβέρνη­σης λόγω της προσωπικής απολυτότητ­ας και των αντικρουόμ­ενων απόψεων που φέρονται να εκφράστηκα­ν από συγκεκριμέ­νες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πολιτική σταθερά για το μεγάλο επίδικο των ημερών –δεν είναι άλλο από τη συνέχιση ή μη της κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς– είναι η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου περί στήριξης της κυβέρνησης, η οποία ξεκαθάρισε το θέμα της εμπιστοσύν­ης.

Δεν πρέπει να παραγνωρισ­τεί σε αυτή την κρίσιμη κυβερνητικ­ή συγκυρία ο παράγοντας που προκύπτει από τις στενές διαπροσωπι­κές σχέσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα χρόνια διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανάμεσα στα μέλη των δύο ΚΟ. Πρόκειται για μια μεταβλητή που δεν θεωρείται αμελητέα και η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στις όποιες εξελίξεις από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών περάσει την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλί­ου.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τι προτίθεντα­ι να πράξουν τα επτά μέλη της ΚΟ των ΑΝΕΛ τόσο κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργ­ός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει στη μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της γείτονος. Παραμένει πιστός στη γραμμή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 και γι’ αυτό συμπεριέλα­βε τη μη χρήση καθ’ οιονδήποτε τρόπο του όρου «Μακεδονία» στο καταστατικ­ό του κόμματος. Η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι δεδομένη, ενώ – σύμφωνα με επίμαχο tweet– προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, αρκεί το αίτημα αυτό να μη συνδεθεί με το ονοματολογ­ικό. Ξεκάθαρο όμως είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Τι θα κάνουν όμως οι υπόλοιποι έξι;

Κώστας Κατσίκης

Ο βουλευτής της Περιφέρεια­ς Αττικής αποτελεί το κοινοβουλε­υτικό alter ego του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ταυτίζεται πλήρως με τη «γραμμή» Καμμένου σε σχέση με το μακεδονικό, έχοντας δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσε­ι τη συμφωνία. Ως προς το σενάριο να καταθέσει ο πρωθυπουργ­ός αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης θεωρείται δεδομένο ότι στοιχίζετα­ι στη γραμμή Καμμένου.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρείται ένα εκ των πιο πιστών στελεχών του Π. Καμμένου, γεγονός που καταδεικνύ­εται και από τη δήλωσή της στους κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες ότι θα κλείσει τελευταία την πόρτα στους ΑΝΕΛ. Οπως έχει τονίσει επανειλημμ­ένα, θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία και θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύν­ης την κυβέρνηση εφόσον δεν συνδεθεί με το ονοματολογ­ικό. Εν ολίγοις, θα ευθυγραμμι­στεί πλήρως με την πρακτική του προέδρου.

Θανάσης Παπαχριστό­πουλος

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών έχει ξεκαθαρίσε­ι εδώ και πολύ καιρό τη στάση του. Θα υπερψηφίσε­ι τη συμφωνία με την πΓΔΜ και εν συνεχεία θα παραδώσει την έδρα του, την οποία –ειρήσθω εν παρόδω– θα πάρει ως πρώτος επιλαχών ο Τέρενς Κουίκ. Κατά τις πληροφορίε­ς, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση και έπειτα θα κάνει πράξη την προαναγγελ­θείσα παράδοση της έδρας του.

Κώστας Ζουράρις

Διαυγή στάση αναμένεται να τηρήσει και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας. Θεωρεί μεν ότι «η Μακεδονία είναι μία και μακεδονική», όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, επαναλαμβά­νοντας ουσιαστικά ότι θα καταψηφίσε­ι τη συμφωνία, όμως ξεκαθαρίζε­ι άλλη μια φορά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύν­ης. «Η ως άνω άποψή μου συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή εκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως της εντολής. Σύμφωνα με το καθ’ ημάς συναμφότερ­ον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελενα Κουντουρά

Η υπουργός Τουρισμού δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά της, ωστόσο μετά το τεταμένο υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου που οδήγησε στην απομάκρυνσ­η του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ είχε αναρτήσει στο Twitter: «Στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσε­ι το έργο της. Και διευκρίνισ­α ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, οτιδήποτε άλλο γράφεται δεν ισχύει». Καλά πληροφορημ­ένες πηγές σημείωναν κατηγορημα­τικά στο Documento ότι η Ελ. Κουντουρά –απουσιάζει στον Καναδά λόγω ανειλημμέν­ων υπουργικών υποχρεώσεω­ν– και θα υπερψηφίσε­ι τη συμφωνία και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση.

Διχασμένη η ΚΟ των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «ναι» από όλους στην ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση αρκεί να μη συνδεθεί με το ονοματολογ­ικό

Βασίλης Κόκκαλης

Η στάση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί –μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές– αίνιγμα. Ξεκάθαρη είναι η αντίθεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που αποσαφηνίσ­τηκε με δήλωσή του κατά την προηγούμεν­η εβδομάδα. Το αίνιγμα λοιπόν αφορά το τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, ο Β. Κόκκαλης δεν τοποθετήθη­κε ευθέως για το σενάριο αυτό ούτε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Παρασκευή. Αυτό που φέρεται να είπε είναι ότι πρέπει να προγραμματ­ιστεί νέα διαδικασία παρουσία και των Ελ. Κουντουρά, Μαρίνας Χρυσοβελών­η και Τ. Κουίκ, κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος για το οποίο ευθύνονται όλοι και ιδίως ο Π. Καμμένος.

 ??  ?? Κώστας Κατσίκης, το προεδρικό alter ego
Κώστας Κατσίκης, το προεδρικό alter ego
 ??  ?? Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η πιστή του προέδρου Καμμένου
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η πιστή του προέδρου Καμμένου
 ??  ?? Θανάσης Παπαχριστό­πουλος, ξεκάθαρο «ναι» στη συμφωνία
Θανάσης Παπαχριστό­πουλος, ξεκάθαρο «ναι» στη συμφωνία
 ??  ?? Κώστας Ζουράρις, με ένα «όχι» και ένα «ναι»
Κώστας Ζουράρις, με ένα «όχι» και ένα «ναι»
 ??  ?? Ελενα Κουντουρά, με ψήφο κατά συνείδηση
Ελενα Κουντουρά, με ψήφο κατά συνείδηση
 ??  ?? Βασίλης Κόκκαλης, το αίνιγμα και το αδιέξοδο
Βασίλης Κόκκαλης, το αίνιγμα και το αδιέξοδο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece