Η ώρα της κρίσης στους ΑΝΕΛ

Το μακεδονικό διχάζει και προβληματίζει την κοινοβουλευτική ομάδα

Documento - - ΠΟΛΙΤΙΚΉ - Αγγελος Προβολισιάνος

Εν συντομία

Η χαρτογράφηση της ΚΟ των ΑΝΕΛ όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης αποκαλύπτει τον διχασμό στις τάξεις του κυβερνητικού εταίρου.

Γιατί ενδιαφέρει

Με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Διχασμένη και προβληματισμένη εμφανίζεται η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ως προς τη διαχείριση και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας της συγκυβέρνησης λόγω της προσωπικής απολυτότητας και των αντικρουόμενων απόψεων που φέρονται να εκφράστηκαν από συγκεκριμένες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πολιτική σταθερά για το μεγάλο επίδικο των ημερών –δεν είναι άλλο από τη συνέχιση ή μη της κυβερνητικής συνεργασίας– είναι η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου περί στήριξης της κυβέρνησης, η οποία ξεκαθάρισε το θέμα της εμπιστοσύνης.

Δεν πρέπει να παραγνωριστεί σε αυτή την κρίσιμη κυβερνητική συγκυρία ο παράγοντας που προκύπτει από τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανάμεσα στα μέλη των δύο ΚΟ. Πρόκειται για μια μεταβλητή που δεν θεωρείται αμελητέα και η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις από τη στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών περάσει την πόρτα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τι προτίθενται να πράξουν τα επτά μέλη της ΚΟ των ΑΝΕΛ τόσο κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει στη μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της γείτονος. Παραμένει πιστός στη γραμμή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 και γι’ αυτό συμπεριέλαβε τη μη χρήση καθ’ οιονδήποτε τρόπο του όρου «Μακεδονία» στο καταστατικό του κόμματος. Η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι δεδομένη, ενώ – σύμφωνα με επίμαχο tweet– προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αρκεί το αίτημα αυτό να μη συνδεθεί με το ονοματολογικό. Ξεκάθαρο όμως είναι ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ. Τι θα κάνουν όμως οι υπόλοιποι έξι;

Κώστας Κατσίκης

Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί το κοινοβουλευτικό alter ego του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ταυτίζεται πλήρως με τη «γραμμή» Καμμένου σε σχέση με το μακεδονικό, έχοντας δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Ως προς το σενάριο να καταθέσει ο πρωθυπουργός αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένο ότι στοιχίζεται στη γραμμή Καμμένου.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Η υφυπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρείται ένα εκ των πιο πιστών στελεχών του Π. Καμμένου, γεγονός που καταδεικνύεται και από τη δήλωσή της στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι θα κλείσει τελευταία την πόρτα στους ΑΝΕΛ. Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα, θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση εφόσον δεν συνδεθεί με το ονοματολογικό. Εν ολίγοις, θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πρακτική του προέδρου.

Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό τη στάση του. Θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ και εν συνεχεία θα παραδώσει την έδρα του, την οποία –ειρήσθω εν παρόδω– θα πάρει ως πρώτος επιλαχών ο Τέρενς Κουίκ. Κατά τις πληροφορίες, σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και έπειτα θα κάνει πράξη την προαναγγελθείσα παράδοση της έδρας του.

Κώστας Ζουράρις

Διαυγή στάση αναμένεται να τηρήσει και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας. Θεωρεί μεν ότι «η Μακεδονία είναι μία και μακεδονική», όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όμως ξεκαθαρίζει άλλη μια φορά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης. «Η ως άνω άποψή μου συνυπάρχει με την πλήρη και διαρκή εκ μέρους μου στήριξη προς την παρούσα κυβέρνηση, μέχρις λήξεως της εντολής. Σύμφωνα με το καθ’ ημάς συναμφότερον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελενα Κουντουρά

Η υπουργός Τουρισμού δεν έχει ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά της, ωστόσο μετά το τεταμένο υπουργικό συμβούλιο του Οκτωβρίου που οδήγησε στην απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ είχε αναρτήσει στο Twitter: «Στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, οτιδήποτε άλλο γράφεται δεν ισχύει». Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν κατηγορηματικά στο Documento ότι η Ελ. Κουντουρά –απουσιάζει στον Καναδά λόγω ανειλημμένων υπουργικών υποχρεώσεων– και θα υπερψηφίσει τη συμφωνία και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διχασμένη η ΚΟ των ΑΝΕΛ για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «ναι» από όλους στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αρκεί να μη συνδεθεί με το ονοματολογικό

Βασίλης Κόκκαλης

Η στάση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί –μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές– αίνιγμα. Ξεκάθαρη είναι η αντίθεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που αποσαφηνίστηκε με δήλωσή του κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Το αίνιγμα λοιπόν αφορά το τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Β. Κόκκαλης δεν τοποθετήθηκε ευθέως για το σενάριο αυτό ούτε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Παρασκευή. Αυτό που φέρεται να είπε είναι ότι πρέπει να προγραμματιστεί νέα διαδικασία παρουσία και των Ελ. Κουντουρά, Μαρίνας Χρυσοβελώνη και Τ. Κουίκ, κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος για το οποίο ευθύνονται όλοι και ιδίως ο Π. Καμμένος.

Κώστας Κατσίκης, το προεδρικό alter ego

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η πιστή του προέδρου Καμμένου

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ξεκάθαρο «ναι» στη συμφωνία

Κώστας Ζουράρις, με ένα «όχι» και ένα «ναι»

Ελενα Κουντουρά, με ψήφο κατά συνείδηση

Βασίλης Κόκκαλης, το αίνιγμα και το αδιέξοδο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.