Φουρτούνες και παζάρια σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

Και «ναι» και «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών με ή χωρίς αστερίσκους για ψήφο εμπιστοσύνης

Documento - - ΠΟΛΙΤΙΚΉ - Νατάσα Ρουγγέρη

Εν συντομία

Η συμφωνία των Πρεσπών και η σύνδεσή της ή μη με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εάν βεβαίως απολέσει την πλειοψηφία έπειτα από αποχώρηση των ΑΝΕΛ, προκαλούν αναταράξεις κυρίως σε όσους έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, δηλαδή στο Ποτάμι και στη ΔΗΜΑΡ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ζαλάδα του Καμμένου μάς είναι υπεραρκετή!

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι υποστήριξε πως υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία στα όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Ωστόσο παραμένει θετικός στο να δοθεί λύση στο χρονίζον ζήτημα του μακεδονικού, ενώ για την τελική στάση του παραπέμπει στις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Να σημειωθεί πάντως ότι θεωρείται μάλλον απίθανο να καταψηφίσει τη συμφωνία εφόσον έρθει στη Βουλή, παρότι οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα το κάνουν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι πολλοί επιχείρησαν να συνδέσουν τη στάση του Θαν. Θεοχαρόπουλου με ένα ιδιότυπο παζάρι για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά δεν είναι θετική στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο επικρατείας για δεύτερη συνεχή φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, καθώς το κόμμα του Θαν. Θεοχαρόπουλου ουσιαστικά εξασφάλισε υποτυπώδη κοινοβουλευτική παρουσία –διά του προέδρου του– λόγω της ένταξης της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και της τοποθέτησής του ως επικεφαλής στο επικρατείας στις εκλογές του 2015.

Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά τέτοιου είδους συναλλαγές, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του στην περίπτωση κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ με μια άτυπη ενημέρωση διέψευσε σενάρια που δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου –φιλικά προς τη «γαλάζια» παράταξη– ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκφράζοντας δηλαδή κοινή άποψη για το θέμα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη Φ. Γεννηματά. Στην ενημέρωση της ΔΗΜΑΡ μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το κλίμα που δημιουργείται τις τελευταίες ώρες δεν διευκολύνει ούτε τον πολιτικό διάλογο ούτε το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Ποτάμι: «Ναι» με αστερίσκους

«Ναι» είπε το Ποτάμι στη συμφωνία των Πρεσπών, απόφαση που δημοσιοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή του. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, που το τελευταίο διάστημα φάνηκε να υιοθετεί μια στάση «μπρος – πίσω» ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, αποφάσισε τελικά να παραμείνει σταθερό στις θέσεις που, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, έχει υιοθε-

Το διαζύγιο ή όχι των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση προκαλεί αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με το ΚΙΝΑΛ

τήσει ήδη από το 2014 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ως προς τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το ενδεχόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τη στάση του Ποταμιού σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στήριξη ή μη της κυβέρνησης, το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη χαρακτηρίζει «ευφάνταστα» τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα. Και γι’ αυτό τον λόγο, αφού ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε και τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία. «Είμαστε στην αντιπολίτευση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση».

Την απόφαση του Ποταμιού να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε με δήλωσή του άλλωστε ο επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκης μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι το Ποτάμι έχει πυξίδα, «όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015» (όταν δηλαδή είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο) «και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον».

Ποια είναι η γραμμή;

Ωστόσο δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο συνεργαζόμενος με το κόμμα Σπύρος Λυκούδης αλλά και ο Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τις πιθανές εξελίξεις εάν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ, διατύπωσαν μια άλλη άποψη και υποστήριξαν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει την κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει πρώτα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσουν και τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής το Ποτάμι δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι υιοθετεί αυτήν τη θέση, παρότι Λυκούδης και Αμυράς υποστηρίζουν ότι αποτελεί ενιαία γραμμή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.

Εξαίρεση αποτελεί ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας χωρίς αστερίσκους. Μάλιστα ο βουλευτής Ηρακλείου σε περίπτωση που ζητηθεί από τον πρωθυπουργό ψήφος εμπιστοσύνης πριν από την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή φέρεται να συνδέει τα δύο ζητήματα και να προσανατολίζεται στο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση –αντίθετα από τη γραμμή του κόμματός του– προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, από τους συνολικά έξι βουλευτές του Ποταμιού, δύο έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Γ. Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, για τους οποίους κυκλοφορούν φήμες εδώ και καιρό ότι θα ενταχθούν στη ΝΔ.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (αριστερά) ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρότι διάκειται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ιδια στάση τηρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (δεξιά), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης (πάνω) με τον Γιώργο Αμυρά ζήτησαν να προηγηθεί της συμφωνίας η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.