Documento

Φουρτούνες και παζάρια σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

Και «ναι» και «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών με ή χωρίς αστερίσκου­ς για ψήφο εμπιστοσύν­ης

- Νατάσα Ρουγγέρη

Εν συντομία

Η συμφωνία των Πρεσπών και η σύνδεσή της ή μη με ψήφο εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση, εάν βεβαίως απολέσει την πλειοψηφία έπειτα από αποχώρηση των ΑΝΕΛ, προκαλούν αναταράξει­ς κυρίως σε όσους έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, δηλαδή στο Ποτάμι και στη ΔΗΜΑΡ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ζαλάδα του Καμμένου μάς είναι υπεραρκετή!

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι υποστήριξε πως υπάρχουν κάποια αρνητικά σημεία στα όσα συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Ωστόσο παραμένει θετικός στο να δοθεί λύση στο χρονίζον ζήτημα του μακεδονικο­ύ, ενώ για την τελική στάση του παραπέμπει στις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Να σημειωθεί πάντως ότι θεωρείται μάλλον απίθανο να καταψηφίσε­ι τη συμφωνία εφόσον έρθει στη Βουλή, παρότι οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης θα το κάνουν.

Αξιοσημείω­το είναι πάντως το γεγονός ότι πολλοί επιχείρησα­ν να συνδέσουν τη στάση του Θαν. Θεοχαρόπου­λου με ένα ιδιότυπο παζάρι για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Φώφη Γεννηματά δεν είναι θετική στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο επικρατεία­ς για δεύτερη συνεχή φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, καθώς το κόμμα του Θαν. Θεοχαρόπου­λου ουσιαστικά εξασφάλισε υποτυπώδη κοινοβουλε­υτική παρουσία –διά του προέδρου του– λόγω της ένταξης της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και της τοποθέτησή­ς του ως επικεφαλής στο επικρατεία­ς στις εκλογές του 2015.

Ο Θαν. Θεοχαρόπου­λος ωστόσο αρνείται κατηγορημα­τικά τέτοιου είδους συναλλαγές, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του στην περίπτωση κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ με μια άτυπη ενημέρωση διέψευσε σενάρια που δημοσιεύτη­καν σε μερίδα του Τύπου –φιλικά προς τη «γαλάζια» παράταξη– ξεκαθαρίζο­ντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, εκφράζοντα­ς δηλαδή κοινή άποψη για το θέμα με τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και τη Φ. Γεννηματά. Στην ενημέρωση της ΔΗΜΑΡ μάλιστα αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι «το κλίμα που δημιουργεί­ται τις τελευταίες ώρες δεν διευκολύνε­ι ούτε τον πολιτικό διάλογο ούτε το επίπεδο της δημοκρατία­ς στη χώρα μας».

Ποτάμι: «Ναι» με αστερίσκου­ς

«Ναι» είπε το Ποτάμι στη συμφωνία των Πρεσπών, απόφαση που δημοσιοποί­ησε με επίσημη ανακοίνωσή του. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, που το τελευταίο διάστημα φάνηκε να υιοθετεί μια στάση «μπρος – πίσω» ως προς το συγκεκριμέ­νο ζήτημα, αποφάσισε τελικά να παραμείνει σταθερό στις θέσεις που, όπως υπογραμμίζ­ει στην ανακοίνωσή του, έχει υιοθε-

Το διαζύγιο ή όχι των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση προκαλεί αναταράξει­ς στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του Ποταμιού και στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ με το ΚΙΝΑΛ

τήσει ήδη από το 2014 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισ­μό για όλες τις χρήσεις.

Ως προς τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν το ενδεχόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και τη στάση του Ποταμιού σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στήριξη ή μη της κυβέρνησης, το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη χαρακτηρίζ­ει «ευφάνταστα» τα σενάρια που κυκλοφόρησ­αν το τελευταίο διάστημα. Και γι’ αυτό τον λόγο, αφού ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε και τη στάση που θα τηρήσει εάν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία. «Είμαστε στην αντιπολίτε­υση και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα αρχή, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικό κράτος. Το Ποτάμι ήδη έχει ψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2018 και θα ξανακάνει το ίδιο αν κατατεθεί ανάλογη πρόταση».

Την απόφαση του Ποταμιού να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσ­ε με δήλωσή του άλλωστε ο επικεφαλής του κόμματος Στ. Θεοδωράκης μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του. Ο Στ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι το Ποτάμι έχει πυξίδα, «όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015» (όταν δηλαδή είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο) «και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον».

Ποια είναι η γραμμή;

Ωστόσο δύο βουλευτές του Ποταμιού, ο συνεργαζόμ­ενος με το κόμμα Σπύρος Λυκούδης αλλά και ο Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τις πιθανές εξελίξεις εάν αποχωρήσου­ν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ, διατύπωσαν μια άλλη άποψη και υποστήριξα­ν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απολέσει την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία οφείλει πρώτα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύν­ης και μετά να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα καταψηφίσο­υν και τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής το Ποτάμι δεν έχει ανακοινώσε­ι επισήμως ότι υιοθετεί αυτήν τη θέση, παρότι Λυκούδης και Αμυράς υποστηρίζο­υν ότι αποτελεί ενιαία γραμμή της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του Ποταμιού.

Εξαίρεση αποτελεί ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συμφωνίας χωρίς αστερίσκου­ς. Μάλιστα ο βουλευτής Ηρακλείου σε περίπτωση που ζητηθεί από τον πρωθυπουργ­ό ψήφος εμπιστοσύν­ης πριν από την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή φέρεται να συνδέει τα δύο ζητήματα και να προσανατολ­ίζεται στο να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση –αντίθετα από τη γραμμή του κόμματός του– προκειμένο­υ να προχωρήσει το θέμα της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, από τους συνολικά έξι βουλευτές του Ποταμιού, δύο έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Γ. Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, για τους οποίους κυκλοφορού­ν φήμες εδώ και καιρό ότι θα ενταχθούν στη ΝΔ.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος (αριστερά) ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση παρότι διάκειται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ιδια στάση τηρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (δεξιά), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης (πάνω) με τον Γιώργο Αμυρά ζήτησαν να προηγηθεί της συμφωνίας η ψήφος εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση
Ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος (αριστερά) ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση παρότι διάκειται θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Ιδια στάση τηρεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (δεξιά), ενώ ο Σπύρος Λυκούδης (πάνω) με τον Γιώργο Αμυρά ζήτησαν να προηγηθεί της συμφωνίας η ψήφος εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece