Τρία σενάρια για μία πρόταση μομφής από τη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξύνεται στην γκλίτσα του Αλέξη Τσίπρα

Documento - - ΠΟΛΙΤΙΚΉ - Αρης Επιτροπάκης

Εν συντομία

Προεκλογικές προσομοιώσεις στη ΝΔ. Ελλείψει στρατηγικής, τρία σενάρια για μια πρόταση μομφής.

Γιατί ενδιαφέρει

Γυρίζει μπούμερανγκ η συμφωνία των Πρεσπών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τη βάρκα μας την κουρελού, τη χιλιομπαλωμένη, όλο την εμπαλώναμε κι όλο ήταν τρυπημένη» σιγοτραγουδούν κάποιοι μέσα στη ΝΔ, διαπιστώνοντας ότι το μείζον πρόβλημα του κόμματος είναι η έλλειψη στρατηγικής. Επιπροσθέτως, δεν περνά απαρατήρητη η επιφανειακή ανάλυση των πολιτικών δεδομένων στην οποία επιδίδονται οι σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι του προέδρου της ΝΔ.

«Η λογική του ώριμου φρούτου και η στρατηγική… βλέποντας και κάνοντας δεν μας κάνει αξιόπιστους ούτε μπορεί να μας οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές» εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς. Σχολιάζοντας η ίδια πηγή τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ σχετικά με το εάν και πότε θα καταθέσει πρόταση μομφής για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «το κόμμα μοιάζει σαν τον… μικρό δακτύλιο: τις μονές μέρες βγαίνουν συνεργάτες του προέδρου και προαναγγέλλουν πρόταση μομφής και τις ζυγές μέρες τα ίδια στελέχη λένε “θα το δούμε, είναι στο τραπέζι” κι άλλα τέτοια… σοβαρά επιχειρήματα».

Σε δουλειά να βρίσκονται

Το πρώτο (ισχυρό) σενάριο θέλει τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης την ημέρα που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η επιλογή έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα για τη ΝΔ. Το πλεονέκτημα είναι ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές φήμες που εκπορεύονται από την Πειραιώς, την πρόταση μομφής θα υπερψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή καθώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κι όσοι από τους βουλευτές του τον ακολουθήσουν μετά το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να συγκεντρωθεί ο «μαγικός αριθμός» 151 όσων υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής και, ως εκ τούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον Καμμένο, που πολλάκις έχει ισχυριστεί ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για να μην ψηφιστεί το μακεδονικό» σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές.

Το μειονέκτημα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένος. Διότι όχι μόνο τα κουκιά δεν του βγαίνουν, αλλά αυτό που θα συμβεί μόλις κάνει το δεύτερο απονενοημένο (το πρώτο ήταν πέρυσι τον Ιούνιο όταν κατέθεσε πρόταση μομφής, πάλι για την πΓΔΜ) είναι ότι η κυβέρνηση θα βγει διπλά ενισχυμένη: και καθαρή κυβερνητική πλειοψηφία θα προκύψει (οι πληροφορίες αναφέρουν πάνω από 153 βουλευτές) και οι εκλογές θα πάνε για τον Οκτώβριο του 2019.

Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζεται η ομάδα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να κατατεθεί πρόταση μομφής αμέσως μόλις το κοινοβούλιο της πΓΔΜ κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος να «εγκλωβιστεί ο Πάνος Καμμένος», ο οποίος εφόσον αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ (όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει και δημοσίως

Για έλλειψη στρατηγικής και επιφανειακή ανάλυση των πολιτικών δεδομένων από συμβούλους και επικοινωνιολόγους του προέδρου του κόμματος κάνουν λόγο στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης

αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο όπου έδωσε το παρών), θα είναι σαν να βάζει το χεράκι του, όπως λένε στην Πειραιώς, για να περάσει χωρίς τριγμούς το μακεδονικό.

Το αδύναμο σενάριο

Το τρίτο (και πλέον αδύναμο) σενάριο θέλει την ηγεσία της ΝΔ να κάνει τη σχετική πρόταση μομφής μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση το σκεπτικό των «γαλάζιων» επικοινωνιολόγων, αν ο Π. Καμμένος καταψηφίσει τις Πρέσπες και αποσύρει και την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, θα προκύψει θέμα απώλειας δεδηλωμένης.

Επίλογος: σε όλες τις προεκλογικές προσομοιώσεις που κάνουν στη ΝΔ δεν υπολογίζουν μια σημαντική παράμετρο. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις (με ή χωρίς Καμμένο) τον έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο για να κυρώσει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.