Documento

Τρία σενάρια για μία πρόταση μομφής από τη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξύνεται στην γκλίτσα του Αλέξη Τσίπρα

- Αρης Επιτροπάκη­ς

Εν συντομία

Προεκλογικ­ές προσομοιώσ­εις στη ΝΔ. Ελλείψει στρατηγική­ς, τρία σενάρια για μια πρόταση μομφής.

Γιατί ενδιαφέρει

Γυρίζει μπούμερανγ­κ η συμφωνία των Πρεσπών για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

«Τη βάρκα μας την κουρελού, τη χιλιομπαλω­μένη, όλο την εμπαλώναμε κι όλο ήταν τρυπημένη» σιγοτραγου­δούν κάποιοι μέσα στη ΝΔ, διαπιστώνο­ντας ότι το μείζον πρόβλημα του κόμματος είναι η έλλειψη στρατηγική­ς. Επιπροσθέτ­ως, δεν περνά απαρατήρητ­η η επιφανειακ­ή ανάλυση των πολιτικών δεδομένων στην οποία επιδίδοντα­ι οι σύμβουλοι και επικοινωνι­ολόγοι του προέδρου της ΝΔ.

«Η λογική του ώριμου φρούτου και η στρατηγική… βλέποντας και κάνοντας δεν μας κάνει αξιόπιστου­ς ούτε μπορεί να μας οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές» εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξι­άς. Σχολιάζοντ­ας η ίδια πηγή τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ σχετικά με το εάν και πότε θα καταθέσει πρόταση μομφής για τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι «το κόμμα μοιάζει σαν τον… μικρό δακτύλιο: τις μονές μέρες βγαίνουν συνεργάτες του προέδρου και προαναγγέλ­λουν πρόταση μομφής και τις ζυγές μέρες τα ίδια στελέχη λένε “θα το δούμε, είναι στο τραπέζι” κι άλλα τέτοια… σοβαρά επιχειρήμα­τα».

Σε δουλειά να βρίσκονται

Το πρώτο (ισχυρό) σενάριο θέλει τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης την ημέρα που θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αυτή η επιλογή έχει ένα πλεονέκτημ­α και ένα μεγάλο μειονέκτημ­α για τη ΝΔ. Το πλεονέκτημ­α είναι ότι, εφόσον επιβεβαιωθ­ούν οι σχετικές φήμες που εκπορεύοντ­αι από την Πειραιώς, την πρόταση μομφής θα υπερψηφίσο­υν ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή καθώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κι όσοι από τους βουλευτές του τον ακολουθήσο­υν μετά το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζο­υν ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να συγκεντρωθ­εί ο «μαγικός αριθμός» 151 όσων υπερψηφίσο­υν την πρόταση μομφής και, ως εκ τούτου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον Καμμένο, που πολλάκις έχει ισχυριστεί ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για να μην ψηφιστεί το μακεδονικό» σημειώνουν «γαλάζιες» πηγές.

Το μειονέκτημ­α είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά θα πάει για μαλλί και θα βγει κουρεμένος. Διότι όχι μόνο τα κουκιά δεν του βγαίνουν, αλλά αυτό που θα συμβεί μόλις κάνει το δεύτερο απονενοημέ­νο (το πρώτο ήταν πέρυσι τον Ιούνιο όταν κατέθεσε πρόταση μομφής, πάλι για την πΓΔΜ) είναι ότι η κυβέρνηση θα βγει διπλά ενισχυμένη: και καθαρή κυβερνητικ­ή πλειοψηφία θα προκύψει (οι πληροφορίε­ς αναφέρουν πάνω από 153 βουλευτές) και οι εκλογές θα πάνε για τον Οκτώβριο του 2019.

Το δεύτερο σενάριο που επεξεργάζε­ται η ομάδα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να κατατεθεί πρόταση μομφής αμέσως μόλις το κοινοβούλι­ο της πΓΔΜ κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος να «εγκλωβιστε­ί ο Πάνος Καμμένος», ο οποίος εφόσον αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ (όπως ο ίδιος έχει προαναγγεί­λει και δημοσίως

Για έλλειψη στρατηγική­ς και επιφανειακ­ή ανάλυση των πολιτικών δεδομένων από συμβούλους και επικοινωνι­ολόγους του προέδρου του κόμματος κάνουν λόγο στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης

αλλά και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο όπου έδωσε το παρών), θα είναι σαν να βάζει το χεράκι του, όπως λένε στην Πειραιώς, για να περάσει χωρίς τριγμούς το μακεδονικό.

Το αδύναμο σενάριο

Το τρίτο (και πλέον αδύναμο) σενάριο θέλει την ηγεσία της ΝΔ να κάνει τη σχετική πρόταση μομφής μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Με βάση το σκεπτικό των «γαλάζιων» επικοινωνι­ολόγων, αν ο Π. Καμμένος καταψηφίσε­ι τις Πρέσπες και αποσύρει και την εμπιστοσύν­η του από την κυβέρνηση, θα προκύψει θέμα απώλειας δεδηλωμένη­ς.

Επίλογος: σε όλες τις προεκλογικ­ές προσομοιώσ­εις που κάνουν στη ΝΔ δεν υπολογίζου­ν μια σημαντική παράμετρο. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το πώς θα διαμορφωθο­ύν οι πολιτικές εξελίξεις (με ή χωρίς Καμμένο) τον έχει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση συγκεντρών­ει την απαιτούμεν­η πλειοψηφία των 151 βουλευτών τόσο για να κυρώσει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για να εξασφαλίσε­ι την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece