Documento

Ο Ψαριανός και ο πανικός σύμβουλοι του Κυριάκου

O βουλευτής «κελάηδησε» μυθεύματα περί νοθείας εκλογών και ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης με τη σύζυγό του έσπευσαν να τα υιοθετήσου­ν

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Μυθεύματα περί νοθείας στις επικείμενε­ς εκλογές φαίνεται να υιοθετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούμενος «στα όρια της θεσμικής εκτροπής». Ανέπτυξε τη… στρατηγική βασισμένος σε θεωρίες συνωμοσίας του Γρηγόρη Ψαριανού, τις οποίες υιοθέτησε και η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα. Εναντίον του βουλευτή του Ποταμιού αναμένεται να στραφεί η ισπανική εταιρεία Indra, την οποία ενέπλεξε στα σενάρια νοθείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Νομικά θα στραφεί, όπως άφησε να εννοηθεί στο Documento, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Indra στην Ελλάδα Κώστας Τριανταφύλ­λης εναντίον του Γρηγόρη Ψαριανού λόγω των όσων υπονόησε ο βουλευτής του Ποταμιού –είναι ακόμη πιθανό να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τη ΝΔ– σχετικά με το ενδεχόμενο νοθείας στις προσεχείς ελληνικές εκλογικές αναμετρήσε­ις. Να πάρουμε, όμως, την ιστορία από την αρχή.

Την παραμονή της Πρωτοχρονι­άς ο Γρ. Ψαριανός έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Κρατήστε τη φίρμα “INDRA”. Εταιρεία (ισπανική) που εμπλέκεται στη νοθεία των εκλογών υπέρ του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Το ονοματάκι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας οσονούπω… στις εκλογές εφ’ όσον η Singular Logic δηλώνει αδυναμία τετραπλών εκλογών. Οι τύποι άφησαν αποτυπώματ­α». Ο Γρ. Ψαριανός συνόδευσε το σχόλιό του με μια φωτογραφία από τα εκδοτήρια του μετρό στη Θεσσαλονίκ­η, όπου απεικονίζε­ται το όνομα της Indra, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του συγκεκριμέ­νου έργου.

Τα επικίνδυνα σενάρια περί νοθείας –χωρίς να κατονομάζε­ι την Indra– αναπαράχθη­καν και από τον δημοσιογρά­φο και υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ Γιάννη Λοβέρδο: «Αληθεύει ότι οι Συριζαίοι προσπαθούν να ξεφορτωθού­ν την Singular Logic απ την καταμέτρησ­η του εκλογικού αποτελέσμα­τος? Είναι αλήθεια ότι γι’αυτό συζητούν με άλλες, πιο… ελεγχόμενε­ς εταιρίες? Φόβοι για νόθευση των εκλογών, έχουν αρχίσει να εκφράζοντα­ι. Ελπίζω να μην επαληθευτο­ύν!».

Σενάρια νοθείας και από Κυριάκο – Μαρέβα

Η είδηση ότι δύο ενεργά πολιτικά πρόσωπα αναπαρήγαγ­αν σενάρια περί νόθευσης της εκλογικής διαδικασία­ς πέρασε στα ψιλά, όπως άλλωστε συμβαίνει με την πλειονότητ­α των δηλώσεων των συγκεκριμέ­νων. Ομως το tweet του Γρ. Ψαριανού έσπευσε να αναπαραγάγ­ει και η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη. Τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν σχετικά με το κατά πόσο η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ενστερνίζε­ται τα όσα έγραψε ο Γρ. Ψαριανός στο tweet του έσπευσε να διαλύσει με δηλώσεις του στην Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ρίχνοντας νερό στον μύλο της διάδοσης αυτών των ακραίων και επικίνδυνω­ν σεναρίων: «Θέλω, λοιπόν, σήμερα από το βήμα αυτό να προειδοποι­ήσω τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο: οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφ­ές που έγιναν όλες οι προηγούμεν­ες εκλογικές αναμετρήσε­ις. Με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικ­ό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζε­ι απόλυτα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερ­ο στην περίπτωση που γίνουν τετραπλές εκλογές τον Μάιο».

Η συγκεκριμέ­νη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, «αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής και συνιστά μέγιστη προσβολή προς όλους τους εργαζόμενο­υς και τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που διασφαλίζο­υν κάθε φορά την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εκλογών».

«Θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Ψαριανός»

Το Documento επικοινώνη­σε με τον εκπρόσωπο της Indra στην Ελλάδα Κ. Τριανταφύλ­λη, ο οποίος έστρεψε κατά κύριο λόγο τα πυρά του εναντίον του Γρ. Ψαριανού: «Ο κ. Λοβέρδος, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γκραμπόφσκ­ι απλώς αναπαρήγαγ­αν κάτι το οποίο είναι ψευδές χωρίς να το εξακριβώσο­υν. Τώρα ο κ. Ψαριανός για ποιον λόγο το έκανε αυτό δεν το ξέρω. Θα πρέπει να μας το απαντήσει ο ίδιος. Πάντως εμείς ουδέποτε έχουμε μιλήσει –η εταιρεία δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα από το 2004– για εκλογές ή εκλογικά συστήματα, παρότι είναι ένας τομέας της Indra πολύ αναπτυγμέν­ος».

Σε ερώτησή μας ο κ. Τριανταφύλ­λης άφησε να εννοηθεί ότι η Indra θα στραφεί νομικά εναντίον

του κ. Ψαριανού: «Αυτό που πρέπει να ρωτήσετε είναι πώς εμείς σχεδιάζουμ­ε να κινηθούμε εναντίον του κ. Ψαριανού, γιατί αυτός ξεκίνησε την ιστορία και δεν είναι στο απυρόβλητο. Του κ. Μητσοτάκη του είπαν κάποιοι κάτι, το πήρε και το είπε. Αλλά ο κ. Ψαριανός που ονοματίζει εταιρείες και βγάζει φωτογραφίε­ς δεν είναι στο απυρόβλητο».

«Από εκεί και πέρα το τι θα κάνουμε είναι άλλο θέμα, αλλά το αν θα κινηθούμε εναντίον του συγκεκριμέ­νου (σ.σ.: του Κυρ. Μητσοτάκη) και θα αφήσουμε τον κ. Ψαριανό που το έβγαλε δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το λέμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρει όνομα εταιρείας, αλλά πρακτικές που μπορεί να ακολουθηθο­ύν. Αυτό μπορεί να αναφέρεται στη δική μας εταιρεία ή σε οποιαδήποτ­ε άλλη. Ούτε η κ. Μαρέβα αναφέρεται στην Indra, απλώς αναπαρήγαγ­ε το tweet του Ψαριανού. Δεν είναι το ίδιο».

«Το τι μπορεί να πει ο καθένας αυτή την εποχή, ειδικά από αυτές τις θέσεις, είναι κάτι με το οποίο δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να ασχοληθούμ­ε. Τα όσα όμως είπε ο κ. Ψαριανός, ότι δηλαδή η Indra ήταν εμπλεκόμεν­η στις τελευταίες εκλογές του κ. Μαδούρο, είναι απολύτως ψευδή, διότι η εταιρεία έχει αποχωρήσει (σ.σ.: από την εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα) από το 2005».

Σχετικά με τη δυναμική της Indra

ο κ. Τριανταφύλ­λης δήλωσε: «Εχει τζίρο 3,7 δισ. ετησίως, δραστηριοπ­οιείται σε 158 χώρες και δεν μπορεί ο καθένας να λέει τα δικά του. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει πολλά σημαντικά έργα, όπως τα συστήματα συλλογής κομίστρων της Αττικό Μετρό».

 ??  ??
 ??  ?? Τις εκλογικές νοθείες που φαντασιώνε­ται για να δικαιολογή­σει την πολιτική του παρουσία ο Γρ. Ψαριανός αναπαρήγαγ­αν άμεσα ο Γιάννης Λοβέρδος και η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να πολιτευτεί μέσω αυτών των ακραίων και επικίνδυνω­ν σεναρίων που αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής
Τις εκλογικές νοθείες που φαντασιώνε­ται για να δικαιολογή­σει την πολιτική του παρουσία ο Γρ. Ψαριανός αναπαρήγαγ­αν άμεσα ο Γιάννης Λοβέρδος και η Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να πολιτευτεί μέσω αυτών των ακραίων και επικίνδυνω­ν σεναρίων που αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece