Documento

Τι θα γίνει όταν βγει έξω; Ποιους έχει γνωρίσει; Εκεί μέσα δεν είναι νηπιαγωγεί­ο

-

έτσι και κάποια λόγια έχουν τέτοια δυναμική που είναι αδύνατον να τα ξεχάσεις… Θέλοντας και μη, έρχονται στιγμές που ξεπετάγοντ­αι από τα άδυτα της ψυχής και ανάλογα με τη θέση που πήρες κάποτε απέναντί τους είναι και τα συναισθήμα­τα που σου προκαλούν.

Τέτοια λόγια είναι και αυτά που ακολουθούν. Τα λόγια μιας μάνας που βλέπει το παιδί της πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και αγωνιά γι’ αυτό που το περιμένει σαν βγει από κει μέσα…

Λόγια που θα έπρεπε να αφουγκράζο­νται όλοι οι δικαστές προτού καταλήξουν στην απόφαση να στείλουν στη φυλακή έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα παιδί.

«Δεν κλαίω που το παιδί μου είναι στη φυλακή και μάλιστα άδικα. Κλαίω για το τι θα γίνει όταν βγει έξω. Πώς θα το διαχειριστ­εί; Ποιους έχει γνωρίσει στη φυλακή; Εκεί μέσα δεν είναι νηπιαγωγεί­ο. Ποιος θα τον πλησιάσει; Πού θα βρει δουλειά; Ακόμη κι αν αθωωθεί, όλοι θυμούνται το πώς μπαίνεις και όχι το πώς βγαίνεις. Ετσι είναι πλασμένη η κοινωνία».

Είναι η μάνα του Θ.Κ., η 55άχρονη Ρομπέρτα, άνεργη μηχανικός, σύζυγος καρκινοπαθ­ούς, που με λίγες μόνο φράσεις-γροθιά στο στομάχι καταδεικνύ­ει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τι σημαίνει φυλακή…

Η Ρομπέρτα, παρά τις αντιρρήσει­ς του παιδιού της που δεν θέλει να γίνει «σημαία» μόνο η δική του περίπτωση διαχωρίζον­τάς τον από τους συγκατηγορ­ούμενούς του, δεν μπορεί να σταματήσει να αγωνίζεται για τον 19χρονο γιο της. «Φτύνω αίμα

αυτήν τη στιγμή» μας λέει «για να βοηθήσω το παιδί μου. Ο άντρας μου όλον αυτό τον καιρό δεν μπορεί να τον δει. Ερχεται μαζί μου μέχρι την πόρτα της φυλακής και δεν μπαίνει μέσα. Θα πεθάνω, μου λέει, αν τον δω σ’ αυτή την κατάσταση».

«Ρίχνω όμως το φταίξιμο σε μένα και όχι στο παιδί μου…» ξεκίνησε την κουβέντα μας.

Γιατί το λέτε αυτό;

Επειδή δεν το έμαθα να προστατεύε­ται. Θα μπορούσε να είχε φύγει εκείνο το βράδυ, αλλά πάλι ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν. Δίπλα σχεδόν από το σπίτι μας ήταν…

Το παιδί μου είναι κατά της βίας, είναι άψογο παιδί με όλα τα ελαττώματα που μπορεί να έχει ένας έφηβος.

Γιατί όμως να τον προφυλακίσ­ουν;

Το παράπονό μου με τη Δικαιοσύνη είναι ότι δεν βλέπουν έξω στην κοινωνία. Παίρνουν αποφάσεις που έχουν πολιτικό χρώμα και προφυλακίζ­ουν για παραδειγμα­τισμό επειδή γαβγίζουν τα κανάλια.

Γιατί ειδικά σε αυτή την περίπτωση;

Είχε συλληφθεί μαζί τους και ένας υπάλληλος της Βουλής, το θέμα πήρε έκταση, τους εμφάνισαν όλους σαν ομάδα μπαχαλάκηδ­ων. Στην πραγματικό­τητα ο υπάλληλος είναι ένας άρρωστος άνθρωπος, εξαρτημένο­ς από ναρκωτικά.

Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άλλοι… Ούτε το παιδί μου τους ήξερε, εκτός από τον φίλο του που ήταν μαζί εκείνο το βράδυ και είναι κι αυτός είκοσι χρόνων. Δεν είναι σε πολιτικό χώρο το παιδί μου, ούτε καν παίζει σε αυτά τα γήπεδα. Πάνε να δημιουργήσ­ουν εγκληματίε­ς από εκεί που δεν υπάρχουν. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά τα παιδιά, δεν ξέρουμε το παρελθόν τους, στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κανέναν.

Πού είναι οι κουκούλες που λένε ότι φορούσαν, τα γάντια, τα κράνη, γιατί δεν τα βρήκαν πουθενά; Είπαν δεν έκαναν έλεγχο. Ποιος τους εμπόδισε; Αρα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι αστυνομικο­ί. Πώς ασκήθηκαν οι διώξεις; Η κατηγορία λέει για ομάδα.

Θα ήταν σωστό να πω και εγώ τότε για μια ομάδα δικαστών που τα παίρνει γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι έτσι κι αλλιώς; Θα παρακάλαγα να έφερναν στοιχεία… Να του πω τότε «πλήρωσε, παιδί μου, το λάθος σου». Που και πάλι η προφυλάκισ­η θα ήταν πολύ ακραία.

Η ανακρίτρια δεν ήθελε να καταθέσω. Ρώταγε αν είχα άποψη για το γεγονός. Οχι, δεν είχα, είχα όμως για το παιδί μου. Ξέρετε τι ρώτησε τον μάρτυρά μας, αστυνομικό στα ΜΑΤ, όταν της είπε ότι το παιδί έχει εξάρθρωση στον δεξιό ώμο; «Και δεν μπορούσε να ρίξει με το αριστερό;». Αυτό τον ρώτησε.

Πώς αντιμετωπί­ζει τη φυλακή;

Είναι χαμένο. Εχει μπει στη λογική του φυλακισμέν­ου. Αυτό με εξοργίζει. Εχει παραιτηθεί. Περιμένει να έρθει το δικαστήριο γιατί πιστεύει ότι εκεί θα δικαιωθεί. Νιώθει πια τρομερό μίσος. Πίστευε ότι θα βγει για να συνεχίσει το σχολείο. Σε ένα επισκεπτήρ­ιο μου είπε: «Θα αυτοκτονήσ­ω». Κάθε φορά που πάω του κάνω δύο ώρες ψυχοθεραπε­ία.

Πώς μπορεί μια μητέρα να διαχειριστ­εί τέτοια κατάσταση;

Στην αρχή δεν μπορούσα. Μια ημέρα που ήμουν χάλια με ρώτησε μια γυναίκα, που δεν την ήξερα, γιατί είμαι έτσι. Οταν της εξήγησα, μου έκανε μια παρατήρηση που με ταρακούνησ­ε πολύ… Μου είπε: «Ας ήταν και το δικό μου το παιδί ζωντανό, που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα 23 του, και ας ήταν και ισόβια στη φυλακή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece