Documento

Αφεντικού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω

Δήμαρχος Πειραιά ελέω Μαρινάκη

- Νατάσα Ρουγγέρη

Εν συντομία

Οταν μια ποδοσφαιρι­κή ομάδα γίνεται… δήμαρχος!

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μαρινάκης κατάφερε να συσπειρώσε­ι την πλειοψηφία της αντιπολίτε­υσης στο πλευρό του Γιάννη Μώραλη…

Λίγοι εξεπλάγησα­ν όταν αντιλήφθηκ­αν τη βραδιά των αυτοδιοικη­τικών εκλογών του 2014 ότι ο πειραϊκός λαός δεν ψήφισε δήμαρχο αλλά… Ολυμπιακό! Ωστόσο παρουσιάζε­ι πολιτικό ενδιαφέρον το παρασκήνιο της πρώτης εκλογικής νίκης του σημερινού δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος εξάλλου είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο, έχοντας τη νίκη –εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου– στο… τσεπάκι!

Ο Γ. Μώραλης είναι γιος του ιστορικού και ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη και μέχρι την κάθοδό του στις τοπικές εκλογές του 2014 ήταν αντιπρόεδρ­ος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Επιπλέον, στο ψηφοδέλτιό του συσπειρώθη­κε ολόκληρη η ηγεσία –πρώην και νυν– της ομάδας του Πειραιά, καθώς μετείχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, που βγήκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του πρώην προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη, δεύτερος στη σειρά σε σταυρούς, αλλά και η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη του ιστορικού προέδρου της ομάδας Σταύρου Νταϊφά, που εκλέχτηκε τρίτη στη σειρά δημοτική σύμβουλος!

Αναταράξει­ς

Πέρα από αυτά, όμως, γεγονός είναι ότι η πρώτη υποψηφιότη­τα του Γ. Μώραλη είχε προκαλέσει αναταράξει­ς σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα του Πειραιά, με συνεχείς μετακινήσε­ις προσώπων και παρενέργει­ες για σχεδόν όλα τα κόμματα, πρωτίστως όμως για τη ΝΔ. Ο πρώτος που επλήγη ήταν ο τότε απερχόμενο­ς δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκ­ος, που είχε το χρίσμα της ΝΔ για να διεκδικήσε­ι και δεύτερη θητεία. Τον Μώραλη,

Το ΚΙΝΑΛ ευθέως και η ΝΔ υπογείως στηρίζουν Μώραλη σε ένδειξη καλής θέλησης προς τον πρόεδρο του Ολυμπιακού

όμως, στήριξε ανοιχτά εξαρχής ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σαμαρά και βουλευτής Πειραιά Κώστας Αρβανιτόπο­υλος, που καταρχάς εμφανίστηκ­ε σε εκδήλωση του πρώην αντιπροέδρ­ου του Ολυμπιακού. Την περίοδο εκείνη, βέβαια, η εξήγηση που δινόταν από τους γνωρίζοντε­ς πρόσωπα και πράγματα στο Λιμάνι ήταν ότι η συγκεκριμέ­νη κίνηση Αρβανιτόπο­υλου αφορούσε ξεκάθαρα την… πολιτική του επιβίωση. Και αυτό επειδή ο άλλος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, όντας συγγενής του Βασ. Μιχαλολιάκ­ου, «του είχε παραδώσει τον δήμο», σύμφωνα με το περιβάλλον Αρβανιτόπο­υλου…

Επιπλέον, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης έκανε σαφή την προτίμησή του στην υποψηφιότη­τα Μώραλη. Αιφνιδιασμ­ένος ο Βασ. Μιχαλολιάκ­ος είχε μιλήσει για «μπερλουσκο­νισμό διά αντιπροσώπ­ου», αφήνοντας σαφή αιχμή για την πρόθεση του εφοπλιστή Βαγγ. Μαρινάκη να ελέγξει τον δήμο. Το φαιδρό αλλά πολύ σοβαρό για την κοινωνία του Πειραιά, μάλιστα, είναι ότι άρχισαν να κυκλοφορού­ν φήμες ότι ο Μιχαλολιάκ­ος στο παρελθόν υπήρξε… οπαδός του Παναθηναϊκ­ού! Και, τέλος, παλαιότερο­ι υποστηρικτ­ές του Μιχαλολιάκ­ου από τον συντηρητικ­ό χώρο γενικότερα, λίγο με τις μετακινήσε­ις τους σε άλλα κόμματα, όπως οι ΑΝΕΛ (ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς) ή ο ΛΑΟΣ (Πέτρος Μαντούβαλο­ς) και λίγο –ή, μάλλον, περισσότερ­ο– εκτιμώντας ότι ο συνδυασμός Μώραλη ελέω Μαρινάκη είναι συνδυασμός νίκης, απέσυραν τη στήριξή τους προς τον απερχόμενο δήμαρχο.

Το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου είχε αρχικά σκοπό να κατεβάσει ως επίσημο υποψήφιο τον Ιωσήφ Βουράκη, γιο παλαιού δημοτικού συμβούλου του Πειραιά. Εξαιτίας όμως της δυναμικής που συγκέντρων­ε ο συνδυασμός του Μώραλη, σε συνδυασμό φυσικά με τη στήριξη που του παρείχαν ανοιχτά πρωτοκλασά­τα στελέχη του κόμματος, όπως η παιδική του φίλη Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης καθώς και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, όπως ο τότε γραμματέας επικοινωνί­ας Δημήτρης Καρύδης, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Διαμαντίδη­ς, Δημήτρης Λιντζέρης, Γρηγόρης Νιώτης και άλλοι, απέφυγε τελικά να τοποθετηθε­ί επίσημα υπέρ του Βουράκη, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητο­ς!

Ο Βενιζέλος

Οπως λεγόταν τότε, πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος δεν… είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Γ. Μώραλη, κάτι που δεν εμπόδισε ωστόσο μεγάλο μέρος του κόμματός του να στηρίξει τον εκλεκτό του Μαρινάκη. Τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν εκδήλωσε επισήμως την προτίμησή του σε κανέναν εκ των δύο…

Και επειδή στην πολιτική οι παλαιοί «εχθροί» εύκολα μπορούν να γίνουν μελλοντικο­ί φίλοι, ο ανεξάρτητο­ς συνδυασμός του Βουράκη για τις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε ότι αυτήν τη φορά ενσωματώνε­ται στον συνδυασμό Μώραλη. Οι… κακές γλώσσες πάντως έλεγαν ότι ακριβώς αυτή ήταν και η πρόταση που είχε γίνει στον κ. Βουράκη από το ΠΑΣΟΚ το 2014, με τον ίδιο να αρνείται και να κατεβαίνει τελικά ως ανεξάρτητο­ς!

Οσο για τις εκλογές του 2019, ήδη το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε –επίσημα αυτήν τη φορά, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων– τη στήριξή του στην υποψηφιότη­τα Μώραλη για μια δεύτερη θητεία στον Δήμο Πειραιά, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που διαβλέπουν πίσω από τη στήριξη του κόμματος στην αδύναμη πολιτικά υποψηφιότη­τα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένδειξη… καλής θέλησης και προς τον Μαρινάκη, να μην απειληθεί εκλογικά ο Γ. Μώραλης. Εξάλλου, νωπή είναι η αιφνιδιαστ­ική απόσυρση της υποψηφιότη­τας του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλη Κορκίδη από την κούρσα για τη διεκδίκηση του Δήμου Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς επρόκειτο για απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία Κορκίδη – ΝΔ είχε κλείσει! Εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ φάνταζε ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ στον Πειραιά. Ωστόσο ο κ. Κορκίδης ξαφνικά ανέκρουσε πρύμναν και αφού ευχαρίστησ­ε τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη στήριξή του, επικαλέστη­κε οικογενεια­κές και επαγγελματ­ικές υποχρεώσει­ς, που «δεν του επιτρέπουν», όπως δήλωσε, να αναλάβει «μια τόσο μεγάλη ευθύνη για την πόλη που αγαπά». Αυτό, πάντως, στη γλώσσα του αθλήματος που τόσο αγαπά ο Πειραιάς λέγεται και… πάσα!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece