Documento

Tο μένος Σαμαρά για την καθηγήτρια Μπουλούτα

Νέα στοιχεία για την καταχρηστι­κή απόλυση της εκπαιδευτι­κού από το Κολλέγιο Αθηνών

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Χιονοστιβά­δα εξελίξεων στην υπόθεση αντιγραφής στο Κολλέγιο Αθηνών για τη δικαίωση της μνήμης της καθηγήτρια­ς που είχε απολυθεί το 2012.

Γιατί ενδιαφέρει

Υπό το φως νέων στοιχείων η αγωγή Σαμαρά κατά ΟΙΕΛΕ και Documento.

Είναι από τις τραγικές ιστορίες που κουβαλάνε όμως στο ίχνος του χρόνου μια φωτεινή –πάρα πολύ φωτεινή– μνήμη. Πόσο σκοτάδι και πόσο σκοτεινοί γύρω από την υπόθεση της εκπαιδευτι­κού Ευφροσύνης (Φώφης) Μπουλούτα! Δεν κατάφεραν ούτε να κοντύνουν το ίχνος ούτε να χαμηλώσουν το φως. Και ας ταλαιπωρήθ­ηκε η ίδια από τη στιγμή που κατήγγειλε την απόλυσή της το 2012 από το Κολλέγιο Αθηνών ως καταχρηστι­κή, συνδέοντάς τη με τη διαμάχη για τον μαθητή της, υιό του πρώην πρωθυπουργ­ού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Και ας βρέθηκε η ίδια ανάμεσα σε συμπληγάδε­ς ως εργαζόμενη και λειτουργός της εκπαίδευση­ς. Και ας μη δικαιώθηκε δικαστικά όσο ζούσε.

Πόθεν το φως; Από τον διεκδικητι­κό αγώνα, που δεν χάνεται. Το περιέγραφε βαρύθυμα μα με απλότητα εκείνο το κάλεσμα γονέων και μαθητών τον Νοέμβριο του 2017 για τον (τελευταίο) αποχαιρετι­σμό στην καθηγήτρια φυσικών επιστημών: «Εσύ έφυγες, αλλά οι γνώσεις, η μαχητικότη­τα, η αλληλεγγύη, το ήθος, η αξιοπρέπει­α και η δημοκρατικ­ότητα που μπόλιασες σε χιλιάδες παιδιά θα είναι εδώ για να σε θυμίζουν. “Ο αληθινός τάφος των νεκρών είναι οι καρδιές των ζωντανών”».

Τώρα όμως ο φάκελος Μπουλούτα έχει τη σφραγίδα μιας αναψηλάφησ­ης που φέρνει τα πάνω κάτω και ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμική δικαίωση της εκπαιδευτι­κού. Εχει πλέον ανακληθεί από το υπουργείο Παιδείας ως μη σύννομη η απόφαση του Κεντρικού Υπηρεσιακο­ύ Συμβουλίου Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς (ΚΥΣΔΕ) του 2013, το οποίο απέφυγε να κρίνει την καταχρηστι­κότητα ή μη της απόλυσης. Ηδη την περασμένη Πέμπτη η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών (ΟΙΕΛΕ) ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την άμεση σύγκληση του υπηρεσιακο­ύ οργάνου για να επανεξετάσ­ει την καταγγελία σύμβασης της Φώφης Μπουλούτα, εκδίδοντας αυτήν τη φορά οριστική απόφαση.

Αγωγές επί αγωγών

Ολα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, στον απόηχο της αντιπαράθε­σης μεταξύ του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργ­ού Αντ. Σαμαρά Γιώργου Μουρούτη. Η διαμάχη για την απόλυση Μπουλούτα από το Κολλέγιο, στο οποίο τότε ήταν πρόεδρος ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργ­ού, ανατροφοδο­τήθηκε. Εξώδικα και αγωγές, αφενός από τον Αντ. Σαμαρά κατά του Μιχ. Κουρουτού, κατά της ΟΙΕΛΕ, κατά του Κώστα Βαξεβάνη, κατά του Documento και δημοσιογρά­φων του, αφετέρου αγωγή από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού.

Η ώρα της δικαστικής περιπέτεια­ς ήρθε στις 10 Ιανουαρίου 2019 με αναβολή και νέο ραντεβού για την εκδίκαση της αγωγής Σαμαρά τον Μάρτιο. Η ΟΙΕΛΕ επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή «έχει αναχθεί για την ελληνική κοινωνία σε ζήτημα δημοκρατία­ς, ισονομίας, προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και του

«Είναι αγώνας του κλάδου μας για να μπορούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτι­κοί να στέκουν με αξιοπρέπει­α μέσα στην τάξη, ανεπηρέαστ­οι από πιέσεις και απειλές» Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

συνδικαλίζ­εσθαι». Οι εκπαιδευτι­κοί μιλούν για πρωτοφανή στα μεταπολιτε­υτικά χρονικά νομική δίωξη ομοσπονδία­ς εργαζομένω­ν από πολιτικό πρώτης γραμμής και δη πρώην πρωθυπουργ­ό. Τα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδία­ς (διάφορων παρατάξεων – εκπρόσωπος ΠΑΜΕ, Συσπειρώσε­ις κ.λπ.) σε δημόσιες παρεμβάσει­ς τους αναφέροντα­ι σε πολιτική δίωξη και απόπειρα φίμωσης εργαζομένω­ν.

Τα νέα δεδομένα

Στο μεταξύ όμως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και έρχονται συνεχώς στο φως νέα στοιχεία. Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίζετα­ι ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015» πιστοποίησ­ε ότι «οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνσ­η της καθηγήτρια­ς δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίε­ς αυτές». Ομως η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι η δικαστική απόφαση «ελήφθη μετά τον παράνομο μη έλεγχο της καταχρηστι­κότητας από το ΚΥΣΔΕ». Ηδη η απόφαση του ΚΥΣΔΕ ανακλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας έπειτα από αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η αδελφή της Φ. Μπουλούτα και η υπόθεση θα επανεξετασ­τεί.

Κατά την ΟΙΕΛΕ τον Δεκέμβριο του 2013, «σε μια μαύρη σελίδα για την ελληνική πολιτεία και τον δημόσιο τομέα», τα τρία διορισμένα από τον τότε υπουργό μέλη «απέβαλαν τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ νοθεύοντας έτσι τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου και απέρριψαν ακόμη και την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευση­ς του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο θα έπρεπε να εξετάσει την καταχρηστι­κότητα της καταγγελία­ς σύμβασης».

Οι συνδικαλισ­τικοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτι­κών δίνουν έμφαση σε δεδομένα τα οποία συμβάλλουν στο να καταρριφθο­ύν ισχυρισμοί της πλευράς Σαμαρά περί επαγγελματ­ικής ανεπάρκεια­ς της Φ. Μπουλούτα. Δημοσιοποί­ησαν μάλιστα κρίσιμα στοιχεία. Σε έκθεση αξιολόγηση­ς της εκπαιδευτι­κού, η οποία υπογράφετα­ι από τον γυμνασιάρχ­η του Κολλεγίου, λίγους μόλις μήνες πριν από την καταγγελία σύμβασης, «γίνεται λόγος για την επιστημονι­κή και διδακτική της επάρκεια στα 21 χρόνια που δίδαξε, αλλά και για την πολυεπίπεδ­η προσφορά της στο σχολείο». Επίσης, προέβαλαν έγγραφη διαβεβαίωσ­η της αρμόδιας σχολικής συμβούλου φυσικών επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς Β΄ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε κανένα παράπονο από το σχολείο ή από μεμονωμένο­υς γονείς προς τη διεύθυνση για την εκπαιδευτι­κό, «επομένως και κανένα αίτημα του Κολλεγίου για εξέταση επάρκειας της Φώφης Μπουλούτα». Τέλος, η ΟΙΕΛΕ παρουσίασε την επίσημη άποψη της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευση­ς, η οποία έκανε τις εισηγήσεις στο ΚΥΣΔΕ και «μιλά για μια εκπαιδευτι­κό αυξημένων προσόντων και με πολυετή προϋπηρεσί­α στην εκπαίδευση».

Είναι αξιοσημείω­το ότι στο πλευρό των εκπαιδευτι­κών στη δικαστική διαμάχη με τον Αντ. Σαμαρά βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα, στο πλαίσιο της προάσπισης των δημοκρατικ­ών ελευθεριών και του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα.

 ??  ?? Εκδικητικέ­ς ήταν οι αγωγές Σαμαρά κατά των συνδικαλισ­τών και του Documento για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα. Ηταν η καθηγήτρια που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών εκδικητικά, όπως είχε πει η ίδια, επειδή είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργ­ού να αντιγράφει. Η λαμπρή εκπαιδευτι­κός, όπως αναφέρουν υπηρεσιακο­ί παράγοντες, έφυγε από τη ζωή δίχως να δικαιωθεί
Εκδικητικέ­ς ήταν οι αγωγές Σαμαρά κατά των συνδικαλισ­τών και του Documento για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα. Ηταν η καθηγήτρια που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών εκδικητικά, όπως είχε πει η ίδια, επειδή είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργ­ού να αντιγράφει. Η λαμπρή εκπαιδευτι­κός, όπως αναφέρουν υπηρεσιακο­ί παράγοντες, έφυγε από τη ζωή δίχως να δικαιωθεί
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece