Tο μένος Σαμαρά για την καθηγήτρια Μπουλούτα

Νέα στοιχεία για την καταχρηστική απόλυση της εκπαιδευτικού από το Κολλέγιο Αθηνών

Documento - - ΚΟΙΝΩΝΊΑ - Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Χιονοστιβάδα εξελίξεων στην υπόθεση αντιγραφής στο Κολλέγιο Αθηνών για τη δικαίωση της μνήμης της καθηγήτριας που είχε απολυθεί το 2012.

Γιατί ενδιαφέρει

Υπό το φως νέων στοιχείων η αγωγή Σαμαρά κατά ΟΙΕΛΕ και Documento.

Είναι από τις τραγικές ιστορίες που κουβαλάνε όμως στο ίχνος του χρόνου μια φωτεινή –πάρα πολύ φωτεινή– μνήμη. Πόσο σκοτάδι και πόσο σκοτεινοί γύρω από την υπόθεση της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης (Φώφης) Μπουλούτα! Δεν κατάφεραν ούτε να κοντύνουν το ίχνος ούτε να χαμηλώσουν το φως. Και ας ταλαιπωρήθηκε η ίδια από τη στιγμή που κατήγγειλε την απόλυσή της το 2012 από το Κολλέγιο Αθηνών ως καταχρηστική, συνδέοντάς τη με τη διαμάχη για τον μαθητή της, υιό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Και ας βρέθηκε η ίδια ανάμεσα σε συμπληγάδες ως εργαζόμενη και λειτουργός της εκπαίδευσης. Και ας μη δικαιώθηκε δικαστικά όσο ζούσε.

Πόθεν το φως; Από τον διεκδικητικό αγώνα, που δεν χάνεται. Το περιέγραφε βαρύθυμα μα με απλότητα εκείνο το κάλεσμα γονέων και μαθητών τον Νοέμβριο του 2017 για τον (τελευταίο) αποχαιρετισμό στην καθηγήτρια φυσικών επιστημών: «Εσύ έφυγες, αλλά οι γνώσεις, η μαχητικότητα, η αλληλεγγύη, το ήθος, η αξιοπρέπεια και η δημοκρατικότητα που μπόλιασες σε χιλιάδες παιδιά θα είναι εδώ για να σε θυμίζουν. “Ο αληθινός τάφος των νεκρών είναι οι καρδιές των ζωντανών”».

Τώρα όμως ο φάκελος Μπουλούτα έχει τη σφραγίδα μιας αναψηλάφησης που φέρνει τα πάνω κάτω και ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμική δικαίωση της εκπαιδευτικού. Εχει πλέον ανακληθεί από το υπουργείο Παιδείας ως μη σύννομη η απόφαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) του 2013, το οποίο απέφυγε να κρίνει την καταχρηστικότητα ή μη της απόλυσης. Ηδη την περασμένη Πέμπτη η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την άμεση σύγκληση του υπηρεσιακού οργάνου για να επανεξετάσει την καταγγελία σύμβασης της Φώφης Μπουλούτα, εκδίδοντας αυτήν τη φορά οριστική απόφαση.

Αγωγές επί αγωγών

Ολα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά Γιώργου Μουρούτη. Η διαμάχη για την απόλυση Μπουλούτα από το Κολλέγιο, στο οποίο τότε ήταν πρόεδρος ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, ανατροφοδοτήθηκε. Εξώδικα και αγωγές, αφενός από τον Αντ. Σαμαρά κατά του Μιχ. Κουρουτού, κατά της ΟΙΕΛΕ, κατά του Κώστα Βαξεβάνη, κατά του Documento και δημοσιογράφων του, αφετέρου αγωγή από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Η ώρα της δικαστικής περιπέτειας ήρθε στις 10 Ιανουαρίου 2019 με αναβολή και νέο ραντεβού για την εκδίκαση της αγωγής Σαμαρά τον Μάρτιο. Η ΟΙΕΛΕ επισήμανε ότι η υπόθεση αυτή «έχει αναχθεί για την ελληνική κοινωνία σε ζήτημα δημοκρατίας, ισονομίας, προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και του

«Είναι αγώνας του κλάδου μας για να μπορούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να στέκουν με αξιοπρέπεια μέσα στην τάξη, ανεπηρέαστοι από πιέσεις και απειλές» Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

συνδικαλίζεσθαι». Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά νομική δίωξη ομοσπονδίας εργαζομένων από πολιτικό πρώτης γραμμής και δη πρώην πρωθυπουργό. Τα μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας (διάφορων παρατάξεων – εκπρόσωπος ΠΑΜΕ, Συσπειρώσεις κ.λπ.) σε δημόσιες παρεμβάσεις τους αναφέρονται σε πολιτική δίωξη και απόπειρα φίμωσης εργαζομένων.

Τα νέα δεδομένα

Στο μεταξύ όμως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και έρχονται συνεχώς στο φως νέα στοιχεία. Ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη με την απόφαση 1790/2015» πιστοποίησε ότι «οι κατηγορίες κατά του γιου μου ήταν αναληθείς και ότι η απομάκρυνση της καθηγήτριας δεν είχε καμία σχέση με τις συκοφαντίες αυτές». Ομως η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι η δικαστική απόφαση «ελήφθη μετά τον παράνομο μη έλεγχο της καταχρηστικότητας από το ΚΥΣΔΕ». Ηδη η απόφαση του ΚΥΣΔΕ ανακλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας έπειτα από αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η αδελφή της Φ. Μπουλούτα και η υπόθεση θα επανεξεταστεί.

Κατά την ΟΙΕΛΕ τον Δεκέμβριο του 2013, «σε μια μαύρη σελίδα για την ελληνική πολιτεία και τον δημόσιο τομέα», τα τρία διορισμένα από τον τότε υπουργό μέλη «απέβαλαν τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ νοθεύοντας έτσι τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου και απέρριψαν ακόμη και την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο θα έπρεπε να εξετάσει την καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δίνουν έμφαση σε δεδομένα τα οποία συμβάλλουν στο να καταρριφθούν ισχυρισμοί της πλευράς Σαμαρά περί επαγγελματικής ανεπάρκειας της Φ. Μπουλούτα. Δημοσιοποίησαν μάλιστα κρίσιμα στοιχεία. Σε έκθεση αξιολόγησης της εκπαιδευτικού, η οποία υπογράφεται από τον γυμνασιάρχη του Κολλεγίου, λίγους μόλις μήνες πριν από την καταγγελία σύμβασης, «γίνεται λόγος για την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια στα 21 χρόνια που δίδαξε, αλλά και για την πολυεπίπεδη προσφορά της στο σχολείο». Επίσης, προέβαλαν έγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας σχολικής συμβούλου φυσικών επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε κανένα παράπονο από το σχολείο ή από μεμονωμένους γονείς προς τη διεύθυνση για την εκπαιδευτικό, «επομένως και κανένα αίτημα του Κολλεγίου για εξέταση επάρκειας της Φώφης Μπουλούτα». Τέλος, η ΟΙΕΛΕ παρουσίασε την επίσημη άποψη της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, η οποία έκανε τις εισηγήσεις στο ΚΥΣΔΕ και «μιλά για μια εκπαιδευτικό αυξημένων προσόντων και με πολυετή προϋπηρεσία στην εκπαίδευση».

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πλευρό των εκπαιδευτικών στη δικαστική διαμάχη με τον Αντ. Σαμαρά βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα, στο πλαίσιο της προάσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα.

Εκδικητικές ήταν οι αγωγές Σαμαρά κατά των συνδικαλιστών και του Documento για την υπόθεση της Φώφης Μπουλούτα. Ηταν η καθηγήτρια που απολύθηκε από το Κολλέγιο Αθηνών εκδικητικά, όπως είχε πει η ίδια, επειδή είχε πιάσει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού να αντιγράφει. Η λαμπρή εκπαιδευτικός, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, έφυγε από τη ζωή δίχως να δικαιωθεί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.