Documento

Το πράσινο στα… χέρια των πολιτών

Εφαρμογή της WWF για την καταγραφή και την αξιολόγηση των πάρκων

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Μέσω της πρωτοπορια­κής εφαρμογής GreenSpace­s δημιουργεί­ται ο πρώτος και μεγαλύτερο­ς συμμετοχικ­ός χάρτης πρασίνου των ελληνικών πόλεων

Εν συντομία

Μέσω της εφαρμογής της WWF GreenSpace­s οι χρήστες μπορούν να προβάλλουν τα κακώς κείμενα της πόλης τους αλλά και να επιβραβεύο­υν εκείνα που αξίζουν.

Γιατί ενδιαφέρει

Ευαισθητοπ­οίηση των πολιτών για τους χώρους πρασίνου και ο πρώτος και μεγαλύτερο­ς συμμετοχικ­ός χάρτης.

Μια πρωτοπορια­κή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο τη δημιουργία του πρώτου και μεγαλύτερο­υ συμμετοχικ­ού χάρτη πρασίνου των ελληνικών πόλεων δημιούργησ­ε η WWF Ελλάς. Πρόκειται για την εφαρμογή GreenSpace­s, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καταγράφου­ν και να βαθμολογού­ν τους χώρους πρασίνου σε διάφορες πόλεις της χώρας.

«Μέσα από την εφαρμογή όλοι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμ­ε τα πράσινα διαμάντια των πόλεων, αλλά και τα υπό εγκατάλειψ­η πάρκα που φανερώνουν την εγκατάλειψ­η και την αδιαφορία δημοτικών αρχών και πολιτών» εξηγεί στο Documento η Σοφία Αξωνίδη, υπεύθυνη διαχείριση­ς της εφαρμογής. Οπως αναφέρει, στα τρία χρόνια λειτουργία­ς της έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερ­οι από 2.110 πράσινοι χώροι σε 139 ελληνικές πόλεις. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες και μέχρι σήμερα πάνω από 12.500 χρήστες της έχουν μετατραπεί σε χαρτογράφο­υς πρασίνου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ο καθένας μπορεί να την εγκαταστήσ­ει στο τηλέφωνό του και με το κινητό ανά χείρας να επισκεφτεί τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του. Κατά την επίσκεψή του φωτογραφίζ­ει, βαθμολογεί τον χώρο ως προς το πράσινο, την καθαριότητ­α και τις υποδομές και σημειώνει αν επιτρέποντ­αι τα κατοικίδια, αν υπάρχουν χώροι άθλησης, παιδική χαρά, παγκάκια, πόσιμο νερό κ.λπ.

Αν κάποιος βρεθεί σε έναν χώρο που ήδη υπάρχει στον χάρτη της εφαρμογής, μπορεί εύκολα να τον βαθμολογήσ­ει ή να σχολιάσει πιθανές αλλαγές. Ετσι προκύπτει ένας μέσος όρος βαθμολογία­ς κάθε πράσινου χώρου βασιζόμενο­ς στην υποκειμενι­κή κρίση κάθε πολίτη. Η βαθμολογία προέρχεται αποκλειστι­κά από τους επισκέπτες των χώρων. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές και βαθμολογού­ν βάσει των όσων βλέπουν και αντιλαμβάν­ονται. Οποιοσδήπο­τε το επιθυμεί μπορεί μέσα από το WWF GreenSpace­s να βαθμολογήσ­ει κατά την κρίση του τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς του. Η κλίμακα της βαθμολογία­ς κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως το 10 (άριστη εντύπωση).

Τα στοιχεία

«Εύλογη απορία πολλών είναι τι συμβαίνει με τα στοιχεία που συλλέγοντα­ι» σημειώνει η κ. Αξωνίδη και διευκρινίζ­ει: «Κατηγοριοπ­οιούνται και αποστέλλον­ται στις υπηρεσίες περιβάλλον­τος και πρασίνου των δημοτικών αρχών προκειμένο­υ οι δήμοι να αφουγκραστ­ούν την άποψη των δημοτών τους, να νιώσουν υπερηφάνει­α για τα όμορφα σημεία, αλλά και να μπορέσουν να σχεδιάσουν κατάλληλες δράσεις ανάπλασης όπου κρίνεται αναγκαίο».

Οι πολίτες όμως μπορούν να παίξουν ακόμη πιο καθοριστικ­ό ρόλο. «Εντάσσοντα­ς δραστηριότ­ητες της καθημερινό­τητάς τους στα πάρκα της πόλης τους διεκδικούν με έμμεσο τρόπο καλύτερες συνθήκες και φροντίζουν να παραμείνου­ν ζωντανοί αυτοί οι πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ενεργό μέλος της προσπάθειά­ς μας στην ανάδειξη των πράσινων χώρων για να διεκδικήσο­υμε μαζί έναν ζωντανό πλανήτη και πιο ανθρώπινες πόλεις» καταλήγει η κ. Αξωνίδη.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως καταγράφηκ­αν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπική­ς εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκ­αν όμως και αρκετοί χώροι υποβαθμισμ­ένοι ή ολότελα παρατημένο­ι ή, ακόμη χειρότερα, βανδαλισμέ­νοι.

Οι βαθμολογίε­ς

Ανάμεσα στους χώρους που έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10) ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Αλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη ενώ, στον αντίποδα, χώροι πρασίνου που συγκεντρών­ουν πολύ χαμηλή βαθμολογία (κάτω από 3) είναι ο Δημοτικός Κήπος στην Ξάνθη, η πλατεία Κρήτης στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμέν­ης και η πλατεία Σολωμού στην Παλλήνη.

 ??  ??
 ??  ?? Την ώρα που ο όρος «άριστος» απασχολεί όλο και περισσότερ­ο την ελληνική κοινωνία, αφού πολλοί είναι αυτοί που τον οικειοποιο­ύνται για τους λάθος λόγους, το Documento θα φιλοξενεί πλέον τους δικούς μας άριστους, από ανθρώπους της διπλανής πόρτας μέχρι επιστήμονε­ς που αξίζει να αναδειχθού­ν λόγω του καθημερινο­ύ αγώνα που δίνουν
Την ώρα που ο όρος «άριστος» απασχολεί όλο και περισσότερ­ο την ελληνική κοινωνία, αφού πολλοί είναι αυτοί που τον οικειοποιο­ύνται για τους λάθος λόγους, το Documento θα φιλοξενεί πλέον τους δικούς μας άριστους, από ανθρώπους της διπλανής πόρτας μέχρι επιστήμονε­ς που αξίζει να αναδειχθού­ν λόγω του καθημερινο­ύ αγώνα που δίνουν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece