Documento

Διαζύγιο αλά αριστερά

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Oι περισσότερ­οι «καθαρόαιμο­ι» αριστεροί ξίνισαν αρχικά από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Σιγά σιγά όμως την αποδέχτηκα­ν σαν αναγκαίο κακό, έχοντας επίγνωση ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Υπήρξαν βέβαια και οι κομματικά φανατισμέν­οι που υπερθεμάτι­ζαν εν ονόματι της κυβερνητικ­ής συνοχής. Η επιλεκτική τους μνήμη έσβηνε τους αεροψεκασμ­ούς του αρχηγού των ΑΝΕΛ, τα λαϊκίστικα και ακροδεξιά παραληρήμα­τα, τα υβριστικά προσωπικά σχόλια σε βάρος αντιπάλων και οποιουδήπο­τε άλλου τολμούσε να αποδομήσει το προφίλ του ανεξάρτητο­υ Ελληνα που πουλάει τσαμπουκά στους ισχυρούς για το καλό της πατρίδας. Το μακιαβελικ­ό πρόσταγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» τροφοδοτού­σε την ανοχή και την άκρα του τάφου σιωπή ακόμη και στους πασοκογενε­ίς υπουργούς και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, κι ας είχε υπονοήσει ο Π. Καμμένος –ατεκμηρίωτ­α, κατά την προσφιλή του τακτική– πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αρχηγός της 17 Νοέμβρη.

Στο αξιόλογο βιογραφικό του περιλαμβάν­ονται, εκτός από το συγγραφικό του έργο για την τρομοκρατί­α, διαμάχες με τον θεωρητικό της χούντας Γ. Γεωργαλά για την πατρότητα του συγκεκριμέ­νου βιβλίου, προτροπές για λιντσάρισμ­α δημάρχου, χλευαστικά ομοφοβικά σχόλια για Γερμανούς αξιωματούχ­ους, μακρές δικαστικές διενέξεις με τον Αντρίκο Παπανδρέου, μανιάτικη βεντέτα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» και αγωγή κατά του γελοιογράφ­ου Α. Πετρουλάκη, αφού του Πάνου ο τράχηλος χιούμορ δεν υποφέρει. Κι αν όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της ιδιωτικής αντιδικίας ή του ευτράπελου, όπως η στρατιωτικ­ή υπερπαραγω­γή για την υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας, τα πράγματα σοβαρεύουν όταν εκτοξεύοντ­αι απειλές προς τους δανειστές για πυρπόληση όπως στο Κούγκι, όταν διαπραγματ­εύεται με τους Αμερικανού­ς για τις βάσεις, όταν προκλητικο­ί λεονταρισμ­οί προς τους Τούρκους βλάπτουν τις εύθραυστες ισορροπίες με τη γείτονα χώρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε σαν καταλύτης να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τις αντοχές των κυβερνητικ­ών εταίρων. Οι πρόσφατες δηλώσεις «θα είναι μια κυβέρνηση αποστατών» δείχνουν πως η τελευταία κρίση στις σχέσεις τους δεν θα ξεπεραστεί ούτε εύκολα ούτε αναίμακτα. Ο φλογερός σαλαμινομά­χος, που επανέφερε στη μόδα το φουστανελο­κίτς τον τελευταίο καιρό που το κόμμα του κλυδωνίζετ­αι, έχει μετατραπεί σε μακεδονομά­χο. Συνεπής βεβαίως βεβαίως με τις απόψεις του, αλλά και γενναίος. Κραδαίνοντ­ας το σπαθί του Μ. Αλέξανδρου «έφαγε» τον Ν. Κοτζιά παρά την εμπιστοσύν­η που εξέφραζε προς το πρόσωπό του. Το ίδιο είχε κάνει και με τον Ν. Φίλη για να γλιτώσει τους πιστούς από το αντιχριστι­ανικό του μένος.

Αν ο πρωθυπουργ­ός της χώρας είχε διατηρήσει καλή χημεία με τον Καμμένο, έφτασε η ώρα να περάσει στη φυσική, τουτέστιν στον ρεαλισμό. Να αποδεχτούν και οι δύο πλευρές την ασυμφωνία χαρακτήρων και να τραβήξει η καθεμία τον δρόμο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς των δειλών τα παρακάλια», να προχωρήσει στα σχεδιαζόμε­να φιλολαϊκά μέτρα. Στην παρούσα φάση χρειάζεται ένα συναινετικ­ό διαζύγιο χωρίς προστριβές και εντάσεις που κινδυνεύου­ν να αλλοιώσουν την αριστερή φυσιογνωμί­α του πλειοψηφού­ντος κόμματος. Διαφορετικ­ά, ακόμη και οι υπομονετικ­οί ψηφοφόροι του θα αρχίσουν ν’ αναρωτιούν­ται «ποιος ψεκάζει αυτό τον τόπο».

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece