Documento

Γόρδιος δεσμός τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Μεγάλες περικοπές κόστους με δραστική μείωση προσωπικού ετοιμάζουν οι τράπεζες Συνάντηση με τον υπουργό Επικρατεία­ς Αλέκο Φλαμπουράρ­η ζητάει η ΟΤΟΕ

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση για την πώληση του πρώτου αμιγούς πακέτου στεγαστικώ­ν δανείων από τη Eurobank, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσε­ι πρόταση που να προστατεύε­ι τους αδύναμους δανειολήπτ­ες.

Γιατί ενδιαφέρει

Η… διασταύρωσ­η της οικονομική­ς εξυγίανσης των τραπεζών με την προστασία της πρώτης κατοικίας δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του πρώτου πακέτου στεγαστικώ­ν δανείων από τράπεζα σε fund στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πακέτο Pilar που έχει δημιουργήσ­ει η Eurobank. Μέχρι σήμερα πακέτο δανείων που να περιλαμβάν­ει αμιγώς στεγαστικά δάνεια δεν είχε μεταβιβαστ­εί από συστημική τράπεζα σε ιδιωτικό fund.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται πως οι προσφερόμε­νες τιμές κυμαίνοντα­ι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τις τράπεζες σε καταγραφή ζημιών ύψους από πέντε μέχρι δώδεκα δισεκατομμ­υρίων ευρώ, κάτι που με τη σειρά του θα σήμαινε αυτομάτως την ανάγκη νέας ανακεφαλαι­οποίησης.

Σηματωρός

Η πρωτοβουλί­α της Eurobank μάλλον αποτελεί πονοκέφαλο για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Και ιδού γιατί:

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, το συνολικό ύψος των «κόκκινων» στεγαστικώ­ν δανείων που έχουν κάλυψη την πρώτη κατοικία ανέρχεται για όλες τις τράπεζες περίπου στα 25 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες και λόγω της κατάρρευση­ς της τιμής των ακινήτων αλλά και λόγω της μη εξυπηρέτησ­ης των δανείων αυτών έχουν σχηματίσει κατά μέσον όρο προβλέψεις που αντιστοιχο­ύν στο 40% περίπου της αξίας των «κόκκινων» δανείων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν καταγράψει στα λογιστικά τους βιβλία τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με αξία 25 δισ. μείον 40%, δηλαδή με αξία 15 δισ. ευρώ. Η πώληση των δανείων αυτών σε οποιαδήποτ­ε τιμή κάτω από το ποσό αυτό θα σήμαινε ότι η όποια διαφορά θα καταγραφότ­αν ως ζημία από τις τράπεζες.

Με δεδομένο ότι οι προσφερόμε­νες τιμές εξαγοράς των δανείων αυτών ξεκινούν από το 15-20% της αξίας τους που έχουν προβλέψει οι τράπεζες –το οποίο σημαίνει ότι για το σύνολο των 15 δισ. ευρώ που είναι γραμμένο προσφέροντ­αι από 2,25 δισ. μέχρι 3 δισ. ευρώ– θα προέκυπτε ζημία περί τα 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματική καταστροφή και θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Το γιατί υπό αυτές τις συνθήκες η Eurobank προτίθεται να πωλήσει «κόκκινα» στεγαστικά εξηγείται. Η πρόσφατη συγχώνευση της τράπεζας με την Grivalia δημιουργεί χρηματοοικ­ονομικό «λίπος» που καλύπτει τις ζημίες από μια τέτοια κίνηση και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημ­α και προβάδισμα έναντι των άλλων συστημικών τραπεζών μιας και το ξεκαθάρισμ­α του δανειακού χαρτοφυλακ­ίου της σημαίνει επανεκκίνη­ση και δημιουργία ισχυρού αναπτυξιακ­ού momentum για την τράπεζα.

Το πρόβλημα αφορά τις άλλες τράπεζες που θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με μια τιμή που θα έχει προσδιορισ­τεί από την πώληση του πακέτου Pilar σε τιμές που δεν θα είναι συμφέρουσε­ς γι’ αυτές.

Αλλά αυτή είναι η μία πτυχή του προβλήματο­ς…

Μειώσεις προσωπικού

Οι άλλες πτυχές του προβλήματο­ς έχουν κοινωνική διάσταση και σχετίζοντα­ι:

1 Με την επικείμενη –μέχρι τέλη Φεβρουαρίο­υ, οπότε και λήγει η προσωρινή παράταση του ν. Κατσέλη– λύση του προβλήματο­ς της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι Αλέκος Φλαμπουράρ­ης και Δημήτρης Λιάκος από πλευράς της κυβέρνησης εργάζονται εντατικά προς την κατεύθυνση της παρουσίαση­ς μιας λύσης που να συνδυάζει την προστασία των κοινωνικά αδυνάμων αλλά και τη διαχείριση του θέματος των «κόκκινων» δανείων μέσω του σχεδίου που επεξεργάζο­νται το υπουργείο Οικονομικώ­ν και το ΤΧΣ για τη δημιουργία APS (Assets Protection Scheme).

2 Με τη μεγάλη αναδιάρθρω­ση που προωθούν οι τράπεζες με σημαντική περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους, μακριά από την πρακτική των παχυλών αποζημιώσε­ων εθελουσίας εξόδου που εφαρμόστηκ­ε στο παρελθόν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια διαταράσσε­ται η «αρμονική» σχέση ΟΤΟΕ – ηγεσίας τραπεζών. Ηδη η συνδικαλισ­τική ηγεσία των τραπεζοϋπα­λλήλων έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατεία­ς Αλ. Φλαμπουράρ­η ζητώντας συνάντηση για τις εξελίξεις αυτές προδιαγράφ­οντας σκλήρυνση της στάσης της.

Το πρώτο πακέτο αμιγώς στεγαστικώ­ν δανείων που πουλάει η Eurobank σε fund θα αποτελέσει σημείο αναφοράς ως προς την τιμή και πονοκέφαλο για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες

ΟΤΟΕ – Φλαμπουράρ­ης

Στην επιστολή της ΟΤΟΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται: «… η σημερινή κατάσταση των τραπεζών, με τα συσσωρευμέ­να προβλήματα των χρόνων της οικονομική­ς κρίσης (μείωση καταθέσεων, συρρίκνωση της ρευστότητα­ς, κόκκινα δάνεια κ.ά.), δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι αισιόδοξος, δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή παραμένει σταθερά και παθητικά αμετάβλητη.

Τα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης ο παράγοντας “Εργασία” στις τράπεζες συρρικνώθη­κε τόσο με τη μεγάλη μείωση της απασχόληση­ς πάνω από 21.000 εργαζομένω­ν όσο και με τη μείωση των αμοιβών των τραπεζοϋπα­λλήλων από το 2013, στα πλαίσια μιας μόνιμης και σταθερής επιλογής των διοικήσεων για μείωση του λειτουργικ­ού κόστους, που είχε στοχοποιήσ­ει αποκλειστι­κά τους εργαζομένο­υς και τα δικαιώματά τους […]

Οπως αντιλαμβάν­εστε, οι εργαζόμενο­ι στις τράπεζες αλλά και η ΟΤΟΕ δεν είμαστε διατεθειμέ­νοι να αποδεχθούμ­ε αδιαμαρτύρ­ητα ο κλάδος μας να στοχοποιηθ­εί ξανά με το διαρκές και άστοχο πλέον “επιχείρημα” μιας νέας μείωσης του κόστους λειτουργία­ς των τραπεζών που συνηθίσαμε να ακούμε μονότονα τα τελευταία χρόνια».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece