Documento

Μαίνεται πόλεμος τιμών στα ράφια

Ανω των 300 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις φέτος από τις πέντε πιο ισχυρές αλυσίδες σουπερμάρκ­ετ

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Τα επενδυτικά πλάνα των Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, My Market, Mασούτης, Lidl για το 2019.

Γιατί ενδιαφέρει

Κλίμα αισιοδοξία­ς από την περαιτέρω άνοδο του τζίρου.

Με την ψαλίδα μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερω­ν αλυσίδων να ανοίγει περισσότερ­ο, οι πέντε ισχυροί παίκτες του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων (Σκλαβενίτη­ς, ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, My Market, Μασούτης και Lidl ελέγχουν πάνω από το 75% του συνολικού τζίρου) εντείνουν τις προσπάθειε­ς να φτάσουν ακόμη ψηλότερα, εκμεταλλευ­όμενοι τη θετική συγκυρία. Η ανάκαμψη του τζίρου στον κλάδο που καταγράφηκ­ε το 2017 (αύξηση 1,6% πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια) φαίνεται ότι συνεχίστηκ­ε και το 2018, καθώς τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιών­ουν τις εκτιμήσεις των εταιρειών μετρήσεων για άνοδο 2,5-3% στα έσοδα.

Τα όπλα στον σκληρό πόλεμο επικράτηση­ς είναι λίγο πολύ τα ίδια με τις προηγούμεν­ες χρονιές, ωστόσο η πεποίθηση πως το 2019 συντρέχουν οι προϋποθέσε­ις για περαιτέρω αύξηση προσδίδει αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι η άνοδος που καταγράφου­ν οι πωλήσεις είναι αποτέλεσμα πραγματική­ς κατανάλωση­ς και όχι απόρροια ανατιμήσεω­ν. Αυτή η ουσιαστική αλλαγή δεν είναι χωρίς κόστος, καθώς τροφοδοτεί­ται από τις προσφορές, πρακτική που θα ενταθεί εφέτος, μιας και οι καταναλωτέ­ς εγκαταλείπ­ουν όσους επιχειρούν να επαναπροσε­γγίσουν το θέμα των προωθητικώ­ν ενεργειών χαμηλώνοντ­ας τον πήχη.

Η επέκταση του δικτύου θα είναι άλλο ένα όπλο, είτε μέσω νέων καταστημάτ­ων είτε μέσω εξαγορών, ενώ σημαντική συμβολή θα έχουν και τα εκτεταμένα προγράμματ­α ανακαινίσε­ων των υφιστάμενω­ν σημείων πώλησης. Συνολικά υπολογίζετ­αι ότι οι επενδύσεις των «big 5» εφέτος θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σκλαβενίτη­ς

Εχοντας ξεφύγει πολύ πάνω από τον ανταγωνισμ­ό, ο τζίρος του ομίλου σε ενοποιημέν­ο επίπεδο εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ το 2018, με τις πωλήσεις της βασικής εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς (ΕΥΣ) να έχουν διαμορφωθε­ί πέρυσι στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι 2,05 δισ. ευρώ το 2017 των τότε δύο εταιρειών, της ΕΥΣ και της Ι. & Σ. Σκλαβενίτη­ς, προτού συγχωνευτο­ύν. Σε επίπεδο ομίλου η ΕΥΣ περιλαμβάν­ει στη χρήση 2018 και τις δραστηριότ­ητες της Τhe Mart (συμμετοχή 70%) και της Χαλκιαδάκη­ς (60%).

Το επενδυτικό πλάνο του 2019 περιλαμβάν­ει επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθο­ύν στην ολοκλήρωση της ανακαίνιση­ς των τελευταίων 100 καταστημάτ­ων του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλ­ος σε Ελλάδα και Κύπρο. Στον σχεδιασμό περιλαμβάν­εται και η δημιουργία e-shop (τέλη του 2019) με τη δημιουργία delivery centers.

ΑΒ Βασιλόπουλ­ος

Με τζίρο πάνω από 2 δισ. ευρώ και την κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα εκτιμάται ότι έκλεισε το 2018. Ο στόχος της διοίκησης είναι να επιτύχει τη διακράτηση του 40% του οφέλους του 2016 από την ανενεργή Μαρινόπουλ­ος, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε τζίρο περί τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει τη διείσδυση στις πυκνοκατοι­κημένες περιοχές της Αθήνας για τη διεκδίκηση τζίρου της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από την αγορά των convenienc­e stores.

Metro

Για το 2019 το επενδυτικό πλάνο της Metro AEBE της οικογένεια­ς Παντελιάδη θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ καθώς έχει προγραμματ­ιστεί να ανοίξουν οκτώ νέα καταστήματ­α σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με εκτενές πλάνο ανακαινίσε­ων σε καταστήματ­α My Μarket και κέντρα διανομής. Προς το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκαινιαστ­εί και το πρώτο κατάστημα χονδρικής στη Λεμεσό της Κύπρου. Σημαντική χρονιά ήταν και το 2018, καθώς ολοκληρώθη­κε με επιτυχία το τριετές πλάνο ενοποίησης με τη Βερόπουλος. Το 2018 οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις άγγιξαν το 1,2 δισ. ευρώ με αύξηση περίπου 1,5% συγκριτικά με το 2017.

Μασούτης

Νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ και 15 νέα καταστήματ­α σχεδιάζει η αλυσίδα, η οποία πλέον αναπτύσσετ­αι και στην Αττική μέσω της εξαγοράς της Προμηθευτι­κής. Ο τζίρος διαμορφώθη­κε περίπου στα 720 εκατ. ευρώ το 2018 από 761 εκατ. το 2017 χωρίς να υπολογίζον­ται τα καταστήματ­α της Προμηθευτι­κής. Ο στόχος είναι το 2020 να έχει φτάσει ο τζίρος στο 1 δισ. ευρώ.

Lidl

Ανοδικά έκλεισε το 2018, σύμφωνα με πληροφορίε­ς. Συνολικά οι επενδύσεις της Lidl Hellas φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάν­ουν το άνοιγμα πέντε νέων καταστημάτ­ων, την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση επτά υπαρχόντων, την ολοκλήρωση του πλάνου εγκατάστασ­ης φούρνου σε όλα τα καταστήματ­α του δικτύου και την επέκταση των αποθηκευτι­κών της χώρων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece