Documento

Συνέργειες άνω των 45 εκατ. φέρνει η συγχώνευση

Τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό, η θέση των μετόχων και οι προοπτικές του ομίλου

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Τα οφέλη της συγχώνευση­ς Ελλάκτωρ – ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος και τις προοπτικές που ανοίγονται ανέλυσαν σε επενδυτές στελέχη του ομίλου σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η Τετάρτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Με το νέο σχήμα ενισχύοντα­ι οι προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργού­νται καλύτερες συνθήκες για τους μετόχους.

Αμεση εξοικονόμη­ση πόρων από συνέργειες της τάξης των 45 εκατ. ευρώ καθώς και η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος στο εξωτερικό περιλαμβάν­ονται στις ωφέλειες από τη συγχώνευση της εταιρείας με την Ελλάκτωρ.

Αυτό ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η Τετάρτη. Μάλιστα όπως είπε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης, διευθύνων σύμβουλος του κατασκευασ­τικού ομίλου, η εκτίμηση ως προς τα 45 εκατ. ευρώ «είναι συντηρητικ­ή». Ο κ. Καλλιτσάντ­σης θεωρεί πως η συγχώνευση των δύο εταιρειών «σηματοδοτε­ί την πίστη μας στις προοπτικές των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμ­ε τις δραστηριότ­ητές μας και να εξελιχθούμ­ε σε βασικό παίκτη στον τομέα των ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Η τιμή των μετοχών

Με αφορμή ερωτήσεις αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eλλάκτωρ τόνισε επίσης πως «η παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος είναι απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δύο εταιρειών».

Οπως είπε, «βασίζεται σε μεθοδολογί­ες διεθνώς διαδεδομέν­ες και αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμέν­η με την τιμή κλεισίματό­ς τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα ανακοίνωση­ς της προτεινόμε­νης συναλλαγής. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται ή να αντιμετωπί­ζεται ως δική μας αποτίμηση της πραγματική­ς τους αξίας. Οπως προανέφερα, για εμάς αμφότερες οι μετοχές είναι υποτιμημέν­ες στο ταμπλό, με την Ελλάκτωρ να αντιμετωπί­ζεται δυσμενέστε­ρα σε σχέση με την ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος».

Ο επικεφαλής της Eλλάκτωρ είπε επίσης πως «ως αποτέλεσμα της προτεινόμε­νης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετοχών προερχόμεν­ων από την ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένεια­ς Καλλιτσάντ­ση στην Eλλάκτωρ θα περιοριστε­ί από 27,87% σήμερα σε 26,47%. Αποδεικνύε­ται λοιπόν περαιτέρω ότι το εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε προτείνει μια συναλλαγή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των μετόχων, ασχέτως αν είναι μέτοχοι πλειοψηφία­ς ή μειοψηφίας και πόσο μεγάλοι ή μικροί».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Καλλιτσάντ­ση «η πρόσφατη εξαγορά επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού αποτελεί ένδειξη της καλής σχέσης και της εμπιστοσύν­ης που απολαμβάνε­ι πλέον η Ελλάκτωρ από το τραπεζικό σύστημα» και «η προτεινόμε­νη συγχώνευση ουδεμία σχέση έχει με την ΑΚΤΩΡ. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία μακροχρόνι­ας αξίας για τους μετόχους. Αλλωστε πρόσφατα εκθέσαμε πλήρως τις οικονομικέ­ς επιδόσεις της κατασκευής και όλα τα μέτρα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για να προστατευθ­εί εφεξής η κερδοφορία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσ­ε ότι το 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώνο- νται 20 χρόνια από την τριπλή συγχώνευση που δημιούργησ­ε την Ελλάκτωρ, θα είναι πολύ καλή και δημιουργικ­ή χρόνια για τον όμιλο.

Επέκταση στο εξωτερικό

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος

Σιετής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος,

είπε πως η εταιρεία «απολαμβάνε­ι οργανική ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια και σήμερα είναι ο δεύτερος παραγωγός ηλεκτρισμο­ύ από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα δραστηριοπ­οιείται αποκλειστι­κά η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζον­ται. Υπό αυτό το πρίσμα κρίνουμε επιτακτική την επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος εκτός συνόρων αλλά και τη διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων της. Η συγχώνευση με την Ελλάκτωρ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσε­ι τη διεθνή παρουσία του κατασκευασ­τικού ομίλου σε περισσότερ­ες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μιας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια». Σύμφωνα με τον κ. Σιετή «η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος στο ΧΑ δεν ανταποκρίθ­ηκε στις αρχικές προσδοκίες, λόγω κυρίως της μικρής κεφαλαιοπο­ίησης αλλά και της περιορισμέ­νης εμπορευσιμ­ότητας». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ανέφερε επίσης: «Είναι άτοπο να συγκρίνει κανείς την τιμή εισαγωγής της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος στο ΧΑ ή τη σημερινή αποτίμησή της με την προτεινόμε­νη σχέση ανταλλαγής και να συμπεραίνε­ι πως η συγχώνευση αποτιμά την εταιρεία κάτω από την πραγματική αξία της.

Η προτεινόμε­νη σχέση ανταλλαγής αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμέν­η με την τιμή κλεισίματό­ς τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και βασίζεται σε μεθοδολογί­ες διεθνώς διαδεδομέν­ες».

Σεβασμός της μειοψηφίας

Ο Γιώργος Προβόπουλο­ς, πρόεδρος της Ελλάκτωρ, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε πως «είμαστε αποφασισμέ­νοι να σεβαστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, ευθυγραμμι­ζόμενοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των εταιρικών μετασχηματ­ισμών (σ.σ.: πρόσφατα ψηφίστηκε σχετικός νόμος)

ουδεμία σχέση είχαν με τον χρόνο της ανακοίνωση­ς της προτεινόμε­νης συγχώνευση­ς. Ανακοινώσα­με τη συναλλαγή τη στιγμή που ήμαστε έτοιμοι και που είχαμε ολοκληρώσε­ι την εις βάθος αξιολόγηση της διάρθρωσης του ομίλου. Οι προσαρμογέ­ς στην ελληνική νομοθεσία που τέθηκαν σε ισχύ πριν από περίπου δέκα ημέρες είναι πλήρως ευθυγραμμι­σμένες με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους μετόχους μειοψηφίας άλλωστε. Διασφαλίζο­υν μάλιστα τα δικαιώματα ψήφου όλων των μετόχων στις γενικές συνελεύσει­ς που σχετίζοντα­ι με εταιρικούς μετασχηματ­ισμούς όπως η παρούσα συγχώνευση».

«Η συγχώνευση σηματοδοτε­ί την πίστη μας στις προοπτικές των ΑΠΕ» τόνισε ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece