Η τσέπη μου

Documento - - ΛΟΜΠΊΣΤΑΣ -

Σχεδόν διπλάσιος ήταν ο αριθμός των νοικοκυριών που εκτιμούσαν ότι θα προβούν σε νέες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) στο τέλος του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο στις αρχές του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι θα προβούν σε νέες αγορές ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 7,3%, από 3,9% στις αρχές του έτους, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό αυτών που εκτιμούν μείωση των αγορών καταγράφει σταθερή υποχώρηση (43,5% από 61,8% στις αρχές του έτους). ΞΑΝ

Δύο ημέρες και σήμερα έχουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να συμπεριληφθούν στην πρώτη πληρωμή που θα γίνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Οσοι δεν προλάβουν τη διορία της 15ης Ιανουαρίου και καταθέσουν την αίτησή τους μετά τις 16 του μήνα θα πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης στο τέλος Ιουνίου, οπότε και είναι η δεύτερη ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος. ΞΑΝ

Μικροπιστώσεις, δηλαδή δάνεια έως 25.000 ευρώ, θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου Χορήγηση Μικροχρηματοδοτήσεων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Ιανουαρίου. Πλέον θα μπορούν να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση, λόγω των συνθηκών, όσοι ήταν αποκλεισμένοι, όπως πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πέραν αυτού όμως, οι μικροχρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται και από ειδικές εταιρείες εκτός τραπεζικού συστήματος. Το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης δομών μικροχρηματοδότησης και από άλλους φορείς, με την προϋπόθεση ότι θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Οι καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα το 2019» επισημαίνει σε προχθεσινή έκθεσή της για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων η Eurobank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.