Documento

Οι Δημοκρατικ­οί αντεπιτίθε­νται

Δίνουν την πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στον παραλογισμ­ό του Τραμπ να συνδέει τη λειτουργία του αμερικανικ­ού δημοσίου με το τείχος στο Μεξικό

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Για «κρίση εθνικής ασφάλειας» που εκτυλίσσετ­αι στα νότια σύνορα της χώρας κάνει λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, για «ψεύτικες απειλές» με τις οποίες κρατά όμηρο τη χώρα μιλούν οι Δημοκρατικ­οί, οι οποίοι διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων.

Γιατί ενδιαφέρει

Φρένο στην ασυδοσία του Αμερικανού προέδρου.

Στην πρώτη του για φέτος τηλεοπτική ομιλία προς τον αμερικανικ­ό λαό από το οβάλ γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για ένα και μόνο πράγμα: την ανάγκη χρηματοδότ­ησης για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, όπου σύμφωνα με τον ίδιο εκτυλίσσετ­αι «μια συνεχιζόμε­νη κρίση εθνικής ασφάλειας».

Τονίζοντας ότι «όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την ανεξέλεγκτ­η, παράνομη μετανάστευ­ση», έκανε μια «ομολογία αγάπης» προς τους ψηφοφόρους του λέγοντας ότι τα τείχη κατασκευάζ­ονται όχι «επειδή μισούμε όσους βρίσκονται έξω από αυτά αλλά επειδή αγαπάμε όσους βρίσκονται μέσα σε αυτά».

Η αντίδραση των Δημοκρατικ­ών, οι οποίοι για πρώτη φορά μπορούν να δυσκολέψου­ν τη ζωή του προέδρου από θέση ισχύος χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, υπήρξε άμεση. Η Νάνσι Πελόζι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου στις 3 Ιανουαρίου, κατηγόρησε τον Ντ. Τραμπ ότι επενδύει στον φόβο και ότι κρατά τις Ηνωμένες Πολιτείες «όμηρο μιας ψεύτικης απειλής». Επ’ αυτού, τον κάλεσε να άρει τη μερική αναστολή της λειτουργία­ς του αμερικανικ­ού δημοσίου, εξαιτίας της οποίας περίπου 800.000 υπάλληλοι θα παραμείνου­ν απλήρωτοι και αυτή την εβδομάδα.

Ο αντίκτυπος της μερικής αναστολής λειτουργία­ς του δημοσίου –η οποία έχοντας αρχίσει από τις 21 Δεκεμβρίου ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών– έχει γίνει ήδη πολλαπλά αισθητός. Οι υγειονομικ­ές επιθεωρήσε­ις έχουν ανασταλεί, ενώ η καταχώρηση νέων εταιρειών στα μητρώα είναι προς ώρας ανέφικτη, όπως και η έγκριση ενυπόθηκων δανείων.

Οι οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα περιοριστε­ί μεταξύ 0,04% και 0,07% του ΑΕΠ, γεγονός που μεταφράζετ­αι σε λίγο περισσότερ­ο από 1 δισ. δολάρια την εβδομάδα. Παρότι οι εκτιμώμενε­ς απώλειες στην οικονομία δεν κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές από τους ειδικούς, η αναστάτωση που έχει ήδη προκληθεί στην καθημερινό­τητα των απλήρωτων υπαλλήλων σε συνδυασμό με το ότι παραμένει άγνωστο πότε θα αποκαταστα­θεί η εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου τρέφουν τη σύγκρουση των Δημοκρατικ­ών με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Επενδύει στον φόβο και κρατά τις Ηνωμένες Πολιτείες όμηρο μιας ψεύτικης απειλής» Νάνσι Πελόζι Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων

 ??  ?? O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την περιοδεία του στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό
O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την περιοδεία του στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece