Μίζες, υποβρύχια και στη μέση ο Νετανιάχου

Απειλή για το τέλος της καριέρας του τα σκάνδαλα και όχι η πολιτική του απέναντι στους Παλαιστίνιους

Documento - - MΈΣΗΑΝΑΤΟΛΉ - Νίκος Σερβετάς

Ενα δραματικό μήνυμα προσπάθησε να μεταδώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του τη Δευτέρα, για σωρεία σκανδάλων που συνδέονται με το όνομά του και μπορεί να βάλουν τέλος στην πολιτική καριέρα του καθώς η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει σύντομα για ενδεχόμενη παραπομπή του. Ζήτησε να βρεθεί αντιμέτωπος –στην τηλεόραση– με τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ανακρίσεις περί διαφθοράς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χωρίς να προσκομίσει νέο στοιχείο και χωρίς να εκτεθεί σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο 70χρονος «Μπίμπι» κατήγγειλε ότι οι δικαστικές αρχές έχουν αρνηθεί δύο φορές το αίτημά του λέγοντας: «Γιατί μου αρνούνται αυτή την τηλεοπτική αντιπαράθεση, που είναι απαραίτητη για τη διαλεύκανση της αλήθειας; Τι έχουν να φοβηθούν; Τι έχουν να κρύψουν; Δεν φοβάμαι. Δεν έχω να κρύψω τίποτε».

Τα σκάνδαλα έγιναν αιτία να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τις 9 Απριλίου. Το κόμμα του, το (ακρο) δεξιό Λικούντ, βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, 61 από 120 έδρες, ενώ η επίσημη αιτιολογία για την προκήρυξη των εκλογών είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει από τη βουλή, την Κνεσέτ, νόμο για την υποχρεωτική στράτευση εκατοντάδων χιλιάδων υπερορθόδοξων Εβραίων.

Η σκανδαλολογία ταλανίζει το Ισραήλ τα τελευταία πέντε χρόνια. Εμπλέκονται κυβερνητικοί, επιχειρηματίες, δικαστές, ανώτατοι αστυνομικοί, μέλη της οικογένειας Νετανιάχου και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που φροντίζουν (με το αζημίωτο) για τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού.

Τα δύο μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι η αγορά γερμανικών πολεμικών υποβρυχίων και η μεροληψία υπέρ μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Στην πρώτη περίπτωση αναφέρεται ότι δύο στενοί συνεργάτες του Νετανιάχου πίεσαν αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας να προτιμήσουν τη θυγατρική κατασκευής υποβρυχίων του γερμανικού κολοσσού ThyssenKrupp. Στη δεύτερη, η ισραηλινή εταιρεία Bezeq φέρεται να ευνοήθηκε με προνομιακές αναθέσεις δημόσιων έργων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης πριν από έναν χρόνο το δεύτερο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχαν παλαιότερα ο γιος του Γιάιρ Νετανιάχου και ένας φίλος του. Ο υιός Νετανιάχου ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου βοήθησε τον δικό σου να κερδίσει 20 δισ. δολάρια κι εσύ δεν μπορείς να μου δανείσεις 400 σέκελ;» (σ.σ.: 1 ευρώ = 4,25 σέκελ). Αν και κανένας από τους δύο δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της συνομιλίας, ισχυρίστηκαν ότι ήταν μεθυσμένοι και επρόκειτο για αστείο. Ομως ο πατέρας του φίλου του νεαρού Νετανιάχου, ο Νιρ Μαϊμόν, δεν είναι τυχαίος. Είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Isramco, μιας από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Επίσης η Σάρα Νετανιάχου, τρίτη κατά σειρά σύζυγος του «Μπίμπι», φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως δημόσιο χρήμα για προσωπικά και οικογενειακά έξοδα. Πολλά media την αποκαλούν «Μαρία Αντουανέτα του Ισραήλ».

Ο 70χρονος «Μπίμπι» Νετανιάχου κατηγορείται κυρίως για την αγορά γερμανικών πολεμικών υποβρυχίων και για μεροληψία υπέρ εταιρείας τηλεπικοινωνιών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.