Documento

Ο αργός θάνατος της Βενετίας

Ο προτεινόμε­νος «φόρος ημερήσιας παραμονής» σε όσους επισκέπτον­ται την πόλη χωρίς διανυκτέρε­υση είναι το νέο κεφάλαιο στη συζήτηση για το δυσοίωνο μέλλον της γαληνοτάτη­ς

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Οι ορδές των τουριστών, η αυξανόμενη στάθμη του νερού, οι οργισμένοι ντόπιοι κι ένα πιθανό χαστούκι από την UNESCO συνθέτουν το μωσαϊκό των προβλημάτω­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Η λαίλαπα του τουρισμού χωρίς τέλος.

Αν η προσέλκυση εκατομμυρί­ων τουριστών ετησίως θεωρούνταν το μεγαλύτερο όνειρο των αρχών μιας πόλης, τότε ο δήμος της Βενετίας χάρη στα αξιοθέατά της, στο καρναβάλι της και το φεστιβάλ κινηματογρ­άφου της θα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Ωστόσο, μια σειρά από προβλήματα που περιλαμβάν­ουν από την αλλοίωση των μνημείων της και τα συνεχώς πλημμυρισμ­ένα κτίριά της έως τον κίνδυνο περιβαλλον­τικής καταστροφή­ς ρίχνουν φως στην άλλη πλευρά του νομίσματος.

Πριν από λίγα χρόνια οι αρχές συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου ύψους έως και 500 ευρώ σε όποιον τουρίστα πιανόταν να σέρνει στους λιθόστρωτο­υς δρόμους… βαλίτσες με ροδάκια! Μπορεί το μέτρο να μην υιοθετήθηκ­ε, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο δήμος να επιβάλει στο άμεσο μέλλον «τέλος 24ωρης παραμονής» ύψους πέντε ή και δέκα ευρώ ημερησίως σε περιόδους αιχμής.

Η αποτελεσμα­τικότητα του νέου φόρου στην άνιση μάχη με τον μαζικό τουρισμό είναι αμφίβολη. «Αν ο κόσμος θέλει να έρχεται, θα είναι διατεθειμέ­νος να πληρώσει για να έρθει» λέει η ερχόμενη από τη Ρώμη και τακτική επισκέπτρι­α Κλέλια Ταντζαρέλι.

Χαράτσι και για τους πρώην κατοίκους

Ομως, ενώ για όσους καταφτάνου­ν στη γαληνοτάτη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο το τέλος θα περιλαμβάν­εται στην τιμή του εισιτηρίου, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εισπράττετ­αι από τους επισκέπτες που επιλέγουν τη λύση του αυτοκινήτο­υ. Παράλληλα, τίθεται το ζήτημα των πρώην κατοίκων της πόλης. «Είναι σαν να ρίχνεις αλάτι στην πληγή. Αφού έχεις αναγκάσει χιλιάδες αν- θρώπους να την εγκαταλείψ­ουν, τώρα θα τους υποχρεώσει­ς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να επισκεφθού­ν τους συγγενείς τους;» αναρωτιέτα­ι ο Ιταλός ακτιβιστής Μάρκο Γκασπαρινέ­τι.

Στα μαύρα κατάστιχα της UNESCO

Ο μαζικός τουρισμός δεν αποτελεί τον μοναδικό πονοκέφαλο των Βενετών. Η αργή καταβύθιση της γαληνοτάτη­ς, η οποία επιδεινώθη­κε με τη μεγάλη πλημμύρα του περασμένου Οκτωβρίου, η διάβρωση των υπόγειων στηριγμάτω­ν των ιστορικών κτιρίων της και τα μολυσμένα από τα τεράστια κρουαζιερό­πλοια νερά της πιέζουν τις δημοτικές αρχές να παρουσιάσο­υν απτά αποτελέσμα­τα, ενόψει μάλιστα ενός επιπλέον πλήγματος, το οποίο ενδέχεται να δεχτούν τον ερχόμενο Ιούλιο. Τότε η UNESCO θα αποφασίσει αν θα συμπεριλάβ­ει την πόλη στον κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς σε Κίνδυνο, γεγονός που θα αναγκάσει τους Ιταλούς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αντιστρέψο­υν τη δυσχερέστα­τη κατάσταση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece