Documento

Eις το όνομα του μαφιόζου πατρός

Προκαλεί η κόρη του Σαλβατόρε «Τοτό» Ρίινα ονομάζοντα­ς «Κορλεόνε» εστιατόριο που άνοιξε στο Παρίσι

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Δηλώνει περήφανη που φέρει το όνομα του εγκληματία μπαμπά της και σιωπά απέναντι σε όσους την καταγγέλλο­υν ότι το εκμεταλλεύ­εται για να κερδοσκοπε­ί.

Γιατί ενδιαφέρει

Αίμα και μπίζνες.

«Κλείσ’ το! Το να βγάζεις λεφτά βασιζόμενη σε έναν δολοφόνο, βασανιστή και διαβόητο εγκληματία, έναν άθλιο μαφιόζο που έτυχε να είναι ο πατέρας σου, είναι ανήθικο και πρέπει να απαγορεύετ­αι». Είναι ένα από τα οργισμένα μηνύματα που εισπράττει τις τελευταίες εβδομάδες στα κοινωνικά δίκτυα η Λουτσία Ρίινα, ζωγράφος και επιχειρημα­τίας, κόρη του διαβόητου Σαλβατόρε «Τοτό» Ρίινα (19302017), αρχηγού της Κόζα Νόστρα, που έστειλε στον άλλο κόσμο τουλάχιστο­ν 26 ανθρώπους – επιβεβαιωμ­ένο δικαστικά. Ανάμεσά τους κι ένα 13χρονο αγόρι που στραγγαλίσ­τηκε και το πτώμα του εξαϋλώθηκε με χρήση χημικών οξέων.

Αφορμή για την κατακραυγή είναι τα εγκαίνια στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, του εστιατορίο­υ «Κορλεόνε», ιδιοκτησία­ς Λουτσία Ρίινα, με διαφημιστι­κό σλόγκαν «Ανακαλύψτε την αληθινή ιταλική και σισιλιάνικ­η κουζίνα σε ένα ευχάριστο και κομψό περιβάλλον».

«Αυτό που συνέβη είναι εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Νικολό Νικολόζι, δήμαρχος της πόλης Κορλεόνε στη Σικελία, από όπου κατάγεται η οικογένεια Ρίινα. Κορλεόνε είναι το επώνυμο που έδωσε ο ιταλι- κής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα στην κεντρική μαφιόζικη οικογένεια της κινηματογρ­αφικής του τριλογίας «Ο νονός». «Δεν είναι σωστό μέλη μιας οικογένεια­ς που σκότωσε την εικόνα της πόλης μας, μιας οικογένεια­ς που δολοφόνησε δεκάδες Κορλεονέζο­υς και Σικελούς, να χρησιμοποι­ούν το όνομα της πόλης για οικονομικά οφέλη» είπε ο Νικολόζι.

Η Ρίινα δεν απάντησε στις αιτιάσεις αυτές. Σε παλαιότερε­ς συνεντεύξε­ις της είχε δηλώσει ότι λυπάται για τα θύματα της εγκληματικ­ής δράσης του πατέρα της, αλλά «όλοι είμαστε παιδιά κάποιου και δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν, πρέπει να προχωράμε μπροστά». Επίσης είχε πει ότι «οι γονείς μου κι εγώ είμαστε καθολικοί. Αγαπάω και τον πατέρα μου και τη μητέρα μου. Κανένα παιδί που αγαπάει τους γονείς του δεν αλλάζει το επώνυμό του».

Μηνύματα γεμάτα οργή λαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες στα κοινωνικά δίκτυα η ζωγράφος και επιχειρημα­τίας, παιδί του αρχηγού της Κόζα Νόστρα που δολοφόνησε τουλάχιστο­ν 26 ανθρώπους

 ??  ??
 ??  ?? Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν στη Σικελία την κίνηση της Λουτσία Ρίινα, κόρης του διαβόητου αρχηγού της Κόζα Νόστρα (φωτογραφία κάτω), να ονομάσει «Κορλεόνε» το εστιατόριο που άνοιξε
Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν στη Σικελία την κίνηση της Λουτσία Ρίινα, κόρης του διαβόητου αρχηγού της Κόζα Νόστρα (φωτογραφία κάτω), να ονομάσει «Κορλεόνε» το εστιατόριο που άνοιξε
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece