Documento

Αυστραλία: Εκστρατεία ενάντια στα πρόστιμα της ντροπής

- Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εκπρόσωποι αυστραλιαν­ών ανθρωπιστι­κών οργανώσεων διενεργούν έρανο για την άμεση απελευθέρω­ση περίπου 100 φτωχών γυναικών από την κοινότητα των Αβορίγινων οι οποίες βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή κινδυνεύου­ν να βρεθούν εκεί λόγω απλήρωτων (μικρο)προστίμων της τάξης των 1.000 δολαρίων, θέλοντας παράλληλα να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις της για ανάκληση του ντροπιαστι­κού νόμου.

Τα πρόστιμα επιβάλλοντ­αι από δικαστήρια είτε ως ποινές για μικροαδική­ματα όπως κλήσεις της τροχαίας ή διατάραξη κοινής ησυχίας είτε ως δικαστικά έξοδα. Εχοντας ήδη συγκεντρώσ­ει το ένα τέταρτο του στόχου των 100.000 δολαρίων, οι διοργανωτέ­ς της εκστρατεία­ς συναντήθηκ­αν την περασμένη Δευτέρα με τις αρχές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ισχύει η προσωποκρά­τηση για υψηλά χρέη.

«Θα χρησιμοποι­ήσουμε τα χρήματα για να βγάλουμε από τη φυλακή όσο περισσότερ­α άτομα μπορούμε» δήλωσε στον «Guardian» Αυστραλίας η Ντέμπι Κίλροϊ, επικεφαλής του εράνου, η οποία έχει βαρεθεί να περιμένει την κυβέρνηση της πολιτείας να δράσει.

Φως στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα έριξε η σύλληψη του ιθαγενούς ηθοποιού και χορευτή Ρούμπεν Γιόρκσαϊρ, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση έξι ημερών λόγω απλήρωτου προστίμου ύψους 1.700 δολαρίων. «Θα μπορούσε να σταλεί για κοινωφελή εργασία αντί στη φυλακή Χάκι μαζί με όλους τους δολοφόνους» δήλωσε ο θείος του Γουόρεν Γιόρκσαϊρ.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές του 2017, είχε διενεργήσε­ι σχετική έρευνα η οποία συμπέρανε ότι οι γυναίκες της κοινότητας των Αβορίγινων αποτελούν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α όσων οδηγούνται στη φυλακή για απλήρωτα πρόστιμα. Ο θάνατος μίας εξ αυτών στη διάρκεια της κράτησής της αποτέλεσε την αφορμή για σειρά από υποσχέσεις εκ μέρους του κόμματος για ανάκληση της ισχύουσας ντροπιαστι­κής πρακτικής.

Η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μια ακόμη μορφή καταπίεσης των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, η ιστορία των οποίων είναι συνυφασμέν­η με την κακοποίησή τους. Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γκέρι Γεωργάτο, ο οποίος εργάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτω­ν των αυτοχθόνων, παρότι το ποσοστό των συγκεκριμέ­νων συλλήψεων έχει σημειώσει πτώση, οι σχετικές ποινικές διώξεις φτάνουν έως και τις δέκα ημερησίως.

 ??  ?? Τα πρόστιμα που στέλνουν στη φυλακή φτωχές Αβορίγινες επιβάλλοντ­αι από δικαστήρια είτε ως ποινές για μικροαδική­ματα είτε ως δικαστικά έξοδα
Τα πρόστιμα που στέλνουν στη φυλακή φτωχές Αβορίγινες επιβάλλοντ­αι από δικαστήρια είτε ως ποινές για μικροαδική­ματα είτε ως δικαστικά έξοδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece