Αυστραλία: Εκστρατεία ενάντια στα πρόστιμα της ντροπής

Documento - - ΚΟΣΜΟΓΩΝΊΑ - Αννα Σ. Παπαδημητρίου

Εκπρόσωποι αυστραλιανών ανθρωπιστικών οργανώσεων διενεργούν έρανο για την άμεση απελευθέρωση περίπου 100 φτωχών γυναικών από την κοινότητα των Αβορίγινων οι οποίες βρίσκονται ήδη στη φυλακή ή κινδυνεύουν να βρεθούν εκεί λόγω απλήρωτων (μικρο)προστίμων της τάξης των 1.000 δολαρίων, θέλοντας παράλληλα να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της για ανάκληση του ντροπιαστικού νόμου.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται από δικαστήρια είτε ως ποινές για μικροαδικήματα όπως κλήσεις της τροχαίας ή διατάραξη κοινής ησυχίας είτε ως δικαστικά έξοδα. Εχοντας ήδη συγκεντρώσει το ένα τέταρτο του στόχου των 100.000 δολαρίων, οι διοργανωτές της εκστρατείας συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα με τις αρχές της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ισχύει η προσωποκράτηση για υψηλά χρέη.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να βγάλουμε από τη φυλακή όσο περισσότερα άτομα μπορούμε» δήλωσε στον «Guardian» Αυστραλίας η Ντέμπι Κίλροϊ, επικεφαλής του εράνου, η οποία έχει βαρεθεί να περιμένει την κυβέρνηση της πολιτείας να δράσει.

Φως στο συγκεκριμένο ζήτημα έριξε η σύλληψη του ιθαγενούς ηθοποιού και χορευτή Ρούμπεν Γιόρκσαϊρ, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση έξι ημερών λόγω απλήρωτου προστίμου ύψους 1.700 δολαρίων. «Θα μπορούσε να σταλεί για κοινωφελή εργασία αντί στη φυλακή Χάκι μαζί με όλους τους δολοφόνους» δήλωσε ο θείος του Γουόρεν Γιόρκσαϊρ.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές του 2017, είχε διενεργήσει σχετική έρευνα η οποία συμπέρανε ότι οι γυναίκες της κοινότητας των Αβορίγινων αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα όσων οδηγούνται στη φυλακή για απλήρωτα πρόστιμα. Ο θάνατος μίας εξ αυτών στη διάρκεια της κράτησής της αποτέλεσε την αφορμή για σειρά από υποσχέσεις εκ μέρους του κόμματος για ανάκληση της ισχύουσας ντροπιαστικής πρακτικής.

Η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μια ακόμη μορφή καταπίεσης των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, η ιστορία των οποίων είναι συνυφασμένη με την κακοποίησή τους. Σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γκέρι Γεωργάτο, ο οποίος εργάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, παρότι το ποσοστό των συγκεκριμένων συλλήψεων έχει σημειώσει πτώση, οι σχετικές ποινικές διώξεις φτάνουν έως και τις δέκα ημερησίως.

Τα πρόστιμα που στέλνουν στη φυλακή φτωχές Αβορίγινες επιβάλλονται από δικαστήρια είτε ως ποινές για μικροαδικήματα είτε ως δικαστικά έξοδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.