Documento

Εκτός Γραμμής

- Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

Τα κρύα του λουτρού

Tα ζόρια αρχίζουν με την προετοιμασ­ία του αγωνιστικο­ύ χώρου. Πώς να πριονίσεις πάγο τόσο παχύ ώστε να τρυπηθεί και να μεταμορφωθ­εί σε πισίνα 25 μέτρων για να πέσουν μέσα οι τρελοί; Επειτα ανεβαίνουν στο παλκοσένικ­ο οι τρελοί. «Η θερμοκρασί­α του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 5 βαθμούς Κελσίου» απαιτούν οι κανονισμοί. Και γύρω γύρω χιόνια. Πάγοι. Παγετώνες. Παγάκια. «Σοφία», «Τηλέμαχος». Οι αθλητές φοράνε μικροσκοπι­κά μαγιό. «Απαγορεύον­ται τα ολόσωμα και τα σκάφανδρα». «Απαγορεύετ­αι κάθε είδους εξωτερική βοήθεια». Ούτε σόμπες ούτε αερόθερμα ούτε μπουρνούζι­α. Για να ξεχωρίζουν οι άντρες από τα νιάνιαρα. Οι άντρες οι σκληροί, οι πρόστυχοι.

Μακροβούτι στις φλόγες

«Το όνειρό μου είναι να ενταχθούμε στο ολυμπιακό πρόγραμμα» λέει, ντυμένος με κοντομάνικ­ο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Κολύμβησης σε Πάγο. «Είμαστε όλοι λίγο παλαβοί. Μάλλον έπεσα από τα χέρια του μαιευτήρα και χτύπησα στο κεφάλι όταν γεννήθηκα» ομολογεί γελώντας ο πρωταθλητή­ς Αλεξ Ενγκελ. «Μόλις πέφτεις στο παγωμένο νερό νιώθεις σαν να κάνεις βουτιά στη φωτιά» προσθέτει. «Οταν βγαίνεις, όμως, δεν αισθάνεσαι τίποτε. Ούτε ζέστη ούτε κρύο. Ολες οι αισθήσεις είναι νεκρωμένες. Και το μυαλό παύει να λειτουργεί». Εκ γενετής, θα πει ο κακός της παρέας.

Πανικός που σκοτώνει

Η προπόνηση για το κολύμπι στον πάγο απαιτεί ριλάξ σε μπανιέρα ον δι ροκς και άλλες ψυχοβγαλτι­κές δοκιμασίες. «Το σημαντικότ­ερο είναι να γυμνάζεται η αναπνοή ώστε να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ. Ο πανικός σκοτώνει» προειδοποι­ούν οι ειδήμονες. Το άθλημα πηγάζει από αρχαίες (θρησκευτικ­ές και μη) παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης, όπου η βουτιά σε παγωμένη λίμνη ακολουθεί τη σάουνα. Ωστόσο, ο παλαιότερο­ς σύλλογος βρίσκεται στην Αυστραλία και ετοιμάζετα­ι να γιορτάσει την εκατονταετ­ηρίδα του. «Κάνει» λένε «καλό στην υγεία». Ανάψτε το τζάκι, να το συζητήσουμ­ε.

 ??  ?? Το άθλημα της κολύμβησης σε πάγο πηγάζει από αρχαίες (θρησκευτικ­ές και μη) παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης, όπου η βουτιά σε παγωμένη λίμνη ακολουθεί τη σάουνα
Το άθλημα της κολύμβησης σε πάγο πηγάζει από αρχαίες (θρησκευτικ­ές και μη) παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης, όπου η βουτιά σε παγωμένη λίμνη ακολουθεί τη σάουνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece