Εκτός Γραμμής

Documento - - ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ - Με τον Νίκο Παπαδογιάννη

Τα κρύα του λουτρού

Tα ζόρια αρχίζουν με την προετοιμασία του αγωνιστικού χώρου. Πώς να πριονίσεις πάγο τόσο παχύ ώστε να τρυπηθεί και να μεταμορφωθεί σε πισίνα 25 μέτρων για να πέσουν μέσα οι τρελοί; Επειτα ανεβαίνουν στο παλκοσένικο οι τρελοί. «Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 5 βαθμούς Κελσίου» απαιτούν οι κανονισμοί. Και γύρω γύρω χιόνια. Πάγοι. Παγετώνες. Παγάκια. «Σοφία», «Τηλέμαχος». Οι αθλητές φοράνε μικροσκοπικά μαγιό. «Απαγορεύονται τα ολόσωμα και τα σκάφανδρα». «Απαγορεύεται κάθε είδους εξωτερική βοήθεια». Ούτε σόμπες ούτε αερόθερμα ούτε μπουρνούζια. Για να ξεχωρίζουν οι άντρες από τα νιάνιαρα. Οι άντρες οι σκληροί, οι πρόστυχοι.

Μακροβούτι στις φλόγες

«Το όνειρό μου είναι να ενταχθούμε στο ολυμπιακό πρόγραμμα» λέει, ντυμένος με κοντομάνικο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης σε Πάγο. «Είμαστε όλοι λίγο παλαβοί. Μάλλον έπεσα από τα χέρια του μαιευτήρα και χτύπησα στο κεφάλι όταν γεννήθηκα» ομολογεί γελώντας ο πρωταθλητής Αλεξ Ενγκελ. «Μόλις πέφτεις στο παγωμένο νερό νιώθεις σαν να κάνεις βουτιά στη φωτιά» προσθέτει. «Οταν βγαίνεις, όμως, δεν αισθάνεσαι τίποτε. Ούτε ζέστη ούτε κρύο. Ολες οι αισθήσεις είναι νεκρωμένες. Και το μυαλό παύει να λειτουργεί». Εκ γενετής, θα πει ο κακός της παρέας.

Πανικός που σκοτώνει

Η προπόνηση για το κολύμπι στον πάγο απαιτεί ριλάξ σε μπανιέρα ον δι ροκς και άλλες ψυχοβγαλτικές δοκιμασίες. «Το σημαντικότερο είναι να γυμνάζεται η αναπνοή ώστε να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ. Ο πανικός σκοτώνει» προειδοποιούν οι ειδήμονες. Το άθλημα πηγάζει από αρχαίες (θρησκευτικές και μη) παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης, όπου η βουτιά σε παγωμένη λίμνη ακολουθεί τη σάουνα. Ωστόσο, ο παλαιότερος σύλλογος βρίσκεται στην Αυστραλία και ετοιμάζεται να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα του. «Κάνει» λένε «καλό στην υγεία». Ανάψτε το τζάκι, να το συζητήσουμε.

Το άθλημα της κολύμβησης σε πάγο πηγάζει από αρχαίες (θρησκευτικές και μη) παραδόσεις της βόρειας Ευρώπης, όπου η βουτιά σε παγωμένη λίμνη ακολουθεί τη σάουνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.